22.06.2005.

Održana 1. sjednica novog Gradskog poglavarstva

Krenulo se čvrsto i odlučno!

Održana 1. sjednica novog Gradskog poglavarstva

Novi sastav Gradskog poglavarstva održao je 21. lipnja svoju prvu sjednicu. Ako je suditi prema prva dva odrađena sata pod novim gradonačelnikom Filipcem, može se naslutiti da će ovaj saziv karakterizirati značajno čvršći stav prema rješavanju problema. Prema najavama koje su se mogle čuti na sjednici prvi bi to mogli osjetiti Komunalac i njegovo rukovodstvo, čiji je rad gradonačelnik ocijenio katastrofalnim i najavio kadrovske i organizacijske promjene.

Već jučer je formirana i ekipa koja će krenuti u razgovore sa samoborskim autobusnim prijevoznicima. Ne samo zbog opetovanih prigovora građana, nego i kako bi se vidjelo što se može dogovoriti po pitanju smanjenja cijena karata za đake i studente i eventualnog povoljnijeg prezoniranja. Krenulo se i u pregovore oko mogućeg uređenja kluba mladih u prostorijama Allnochovog dvorca u Starogradskoj, a o sudbini Poduzetničkog centra odlučit će Upravni odjel za gospodarstvo koji seli u Breganu, a planira se i bolje ekipirati gradske stručne službe.

Jedna od prvih promjena po tom pitanju bit će pronalaženje nasljednika već 37 godina nezamjenjivog financijskog pročelnika Slavka Miloša. Odlučeno je da će se raspisati natječaj za novog lokalnog financ – ministra, kojeg bi Slavko Miloš trebao polako uvoditi u posao. Uz to, Slavko Miloš obavljat će i ulogu svojevrsnog gradonačelnikovog savjetnika, a na sjednici se moglo čuti kako je proračunska pričuva za 2005. već u ovom trenutku praktički potrošena. Uskoro će se i u rebalans proračuna, između ostalog i zbog projekta "besplatni udžbenici" jer, kako je pojasnio resorni pročelnik Damir Fabek, predviđenih 900 tisuća kuna za tu namjenu neće biti dovoljno. Prema trenutnoj raspodjeli Osnovnoj školi Bogumila Tonija bi pripalo 310 tisuća kuna za sufinanciranje udžbenika, Osnovnoj školi Samobor 260 tisuća, Milan Lang bi dobio 190 tisuća, a škole Mihaela Šiloboda i Rude po 80 odnosno 60 tisuća.

Prva sjednica Gradskog poglavarstva bila je i prilika za izvješće o fazi u kojoj se nalaze vijeća mjesnih odbora, obzirom da je zakonski rok za njihovo konstituiranje istekao.

Krunoslav Solenički

 
22.06.2005.

Prvi sportski susreti samoborskih učitelja

I belot je sport, ako učitelji tako kažu

Prvi sportski susreti samoborskih učitelja

U ponedjeljak, 20. lipnja, u Svetom Martinu pod Okićem, održani su Prvi sportski susreti učitelja iz Samobora. Na susrete, natjecanja i druženje pozvani su, uz učitelje svih pet samoborskih osnovnih škola, i djelatnici svih samoborskih vrtića, Glazbene škole Ferdo Livadić, Ekonomske, turističke i ugostiteljske škole i Rehabilitacijskog centra Lug. Inicijator i organizator susreta je Hrvatsko učiteljsko društvo, sve je financirao Grad Samobor, a domaćin je bila OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem, na čelu s ravnateljem Marijanom Hetlerom.

Vesna Lokner Kralj, ravnateljica OŠ Samobor i idejna začetnica susreta, nada se da će ova druženja uz sport učitelja samoborskog područja zaživjeti i biti sve brojnija.

Budući da u OŠ Mihaela Šiloboda postoji samo jutarnja nastava, igrališta i prostorije škole pripali su to poslijepodne samo učiteljima. Odasvud je dopirala glazba, a preko četrdeset učitelja igralo je badminton, stolni tenis, odbojku, belot i pikado. Zbog vrućine na igralištima škole, najveća je gužva bila upravo u učionici u kojoj se održavao turnir u belotu.

Nakon kartaških i drugih sportskih iscrpljujućih aktivnosti, sudionici susreta druženje su nastavili uz večeru i slastice.

Nenad Kobasić

 
22.06.2005.

Natjecanje samoborskih vatrogasaca

Vatra u srcima

Natjecanje samoborskih vatrogasaca

U Bregani, na nogometnom igralištu istoimenog kluba, u nedjelju 19. lipnja održano je natjecanje vatrogasnih ekipa sa samoborskog područja. Natjecalo se trideset vatrogasnih odjeljenja DVD-a Vatrogasne zajednice Grada Samobora.

Natjecalo se u šest standardnih vatrogasnih kategorija, a petnaest sudaca ocjenjivalo je sve aspekte izvedenih vježbi. Prve tri ekipe iz svake kategorije kvalificirale su se na županijsko natjecanje.

Vatrogasna znanja, brzinu, spretnost i vještinu pokazalo je, pred brojnim gledateljima, trideset odjeljenja DVD-a, a najbolji su bili: u muškoj A kategoriji DVD Bregana, u ženskoj A kategoriji DVD Molvice, u muškoj B kategoriji DVD Rude i u ženskoj B kategoriji DVD Petkov Breg.

U kategoriji mladeži od 12-16 godina najbolji su bili dječaci i djevojčice DVD-a Pavučnjak, a u kategoriji od 6-12 godina najviše su pokazali dječaci iz Petkovog Brega i djevojčice iz Pavučnjaka.

Najbolje ocijenjeni dobili su i vrijedne nagrade, aparate za gašenje požara i cijevi za gašenje, a za najbolje dječje ekipe bit će organiziran izlet u Varaždin.

Voditelj natjecanja bio je Vladimir Domin, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora i zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije koji nam je, vrlo zadovoljan svim pokazanim na natjecanju, naročito pohvalio vrlo veliku ljubav i predanost vatrogastvu žitelja Pavučnjaka i Petkovog Brega. Tako se na natjecanju moglo vidjeti tri generacije jedne obitelji kako u isto vrijeme trče terenom, rolaju crijeva, pumpaju brentačama, a svi s vatrogasnim šljemovima na glavama i vatrom u srcima. Skidamo kapu.

Nenad Kobasić

 
22.06.2005.

Kod Konzuma i Merkura ubrzano se gradi rotor

Radi se čak i nedjeljom!

Kod Konzuma i Merkura ubrzano se gradi rotor

Merkur je otvoren, Konzum će uskoro, a pretpostavka je da se do njih nesmetano i dođe je izgradnja rotora kod Trgomozaikove benzinske crpke. Na spomenuto je rješenje bilo dosta primjedbi, prvenstveno zbog blizine semafora na raskršću s Ulicom kralja Krešimira IV, ali odluka je donesena i rotor se gradi, čak i nedjeljom.

Hoće li se on pokazati kao optimalno rješenje, vidjet će se do polovice srpnja, kad bi trebao proraditi i Konzum.

S.S.

 

Održana 1. sjednica novog Gradskog poglavarstva

Prvi sportski susreti samoborskih učitelja

Natjecanje samoborskih vatrogasaca

Kod Konzuma i Merkura ubrzano se gradi rotor

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002