29.08.2005.

Jubilej patera Vinka Pulišića

Dijamantna misa u Kotarima

Jubilej patera Vinka Pulišića

U Kotarima, starom franjevačkom središtu, pater Vinko Pulišić održao je u nedjelju, 28. kolovoza, svoju "dijamantnu misu". To je franjevački naziv za obilježavanje šezdesetgodišnjice svećeničkog djelovanja.

Patra Vinka zaredio je 1945. godine nadbiskup Alojzije Stepinac a među dvadeset i sedam novaka bio je i Franjo Kuharić.

Vitalni fratar dočekivao je i pozdravljao vjernike i goste, a na početku mise u vrlo kratkom govoru podsjetio okupljene vjernike na važnost iskrene i vjerodostojne molitve, te ih zamolio da pokušaju što češće odbaciti od sebe svoj sebični, mali "ja" u korist pomaganja drugima i nečinjena zla nikome. Naglasio je da previše od Boga tražimo, a tako rijetko se sjetimo odati mu zahvalnost za život.

Potom je pred punom crkvom svetog Leonarda održana paterova dijamantna misa, kojoj su uz mnoštvo vjernika nazočili i mnogi fratri, među kojima i pater Zvjezdan Linić.

Nenad Kobasić

 
29.08.2005.

Zbog sve većeg broja djece nadograđuje se vrtić i grade jaslice

Mali baby boom u Galgovu

Zbog sve većeg broja djece nadograđuje se vrtić i grade jaslice

U Galgovu su u tijeku radovi na rekonstrukciji vrtića. Prizemlje, koje je do sada bilo vrtić, prenamijenit će se u jaslice, a vrtić se seli na prvi kat koji je upravo u izgradnji. Radovi na proširenju kapaciteta postojećeg vrtića započeti su zbog sve većeg broja zahtjeva roditelja Galgova, Svetog Martina i Rakovog Potoka za vrtićkim i jasličkim uslugama.

Stara vrtićka grupa počinje s radom 12. rujna. Svi će radovi biti gotovi do 1. listopada, kada će u objektu, uz tete, biti dvadesetosmero djece vrtićke i dvadesetero djece jasličke dobi.

N.K.

 
29.08.2005.

Na 6. sjednici Gradskog poglavarstva raspravljano o minuloj poplavi

Samoborček kupio 17 novih autobusa!

Na 6. sjednici Gradskog poglavarstva raspravljano o minuloj poplavi

Početak sjednice Gradskog poglavarstva Grada Samobora održane 25. kolovoza obilježilo je iscrpno izvješće s poplavljenih područja Samobora i okolice. Gradonačelnik je pohvalio sve službe koje su sudjelovale u saniranju nastalih šteta, a ukazalo se i na propuste kako se iste pogreške ne bi radile pri planiranoj obnovi. To se posebno odnosilo na način gradnje betonskih mostića, koji sa svojim malim propustima postaju neprobojne barijere za bujicu koja tako izlazi iz korita i ruši sve na što naiđe. Kako ovakve kišne oluje više nisu meteorološki ekscesi, saniranju nastalih šteta treba prići, kako je naglašeno, s osjećajem za (ne)vremena koja tek dolaze.

Na sjednici je izabrano i uže radno tijelo koje će rukovoditi akcijama povodom obilježavanja proslave Dana Grada Samobora, koji ove godine pada 15. listopada.

Odobrena su i sredstva za uređenje parka iza Samoborskog muzeja. Gradonačelnik je dodao da će biti uređen cijeli park i stepenice koje će povezivati gradski muzej i Muzej Marton u Muzejsku stazu.

Uz petnaestak rutinski odrađenih točaka, malo se više raspravljalo o prijedlogu uvođenja parkirnih zona s, dakako, i većim cijenama parkiranja. Po tom bi prijedlogu najskuplje parkiranje bilo pet kuna, a najjeftinije dvije. Roland Gajšak, novi pročelnik za financije, iznio je mišljenje da kulturu parkiranja treba, nažalost, potpomagati i policijskim mjerama. Renata Glojnarić ukazala je na to da ovo nije problematika koja se može rješavati "vatrogasnim mjerama", već da treba napraviti ozbiljnu studiju o tome kako i koliko naplaćivati parkiranje. Uvažavajući njenu sugestiju odlučeno je da nadležni upravni odjel i Komunalac naprave bolju analizu parkirališne problematike, jer je, nema sumnje, naplata parkiranja jedan od boljih načina punjenja proračuna.

Pročitana je i obavijest o tome da je Samoborček kupio 17 novih autobusa te će 3. rujna organizirati malu svečanost na Trgu za sve građane.

Nakon što je pod točkom razno pročitana poruka zahvale Grada Knina našem gradu na financijskoj potpori obilježavanja Oluje, za kraj su javnosti predočene dvije zaista dobre vijesti.

Prva je da ja za 9. rujna zakazan sastanak s gospodinom Gašparovićem, vlasnikom kuće u kojoj je bila prva samoborska škola, te će Grad napokon moći kupiti zgradu.

Druga dobra vijest ticala se postavljanja - zamjene sada već legendarnih ploča na Trgu. Radovi su počeli tog jutra i ove jeseni bit će obnovljene dvije trećine Trga, a preostala trećina završit će se u proljeće.

N.K.

FOTO: Na dan sjednice Gradskog poglavarstva počelo je prekapanje po centru grada. Na opće veselje građana, Samoborka mijenja svoje sfušane ploče.

 
29.08.2005.

Vremenski uvjeti neskloni posteru nedostupnog generala

Nema više Gotovine u Taborcu

Vremenski uvjeti neskloni posteru nedostupnog generala

Veliki poster generala Gotovine u dvorištu predsjednika samoborskog HSP-a i gradskog vijećnika Miljenka Borića više ne stoji tamo gdje su ga građani imali prilike viđati. Velike ovogodišnje kiše ipak su bile jače od plakata nepripremljenog za tropske životne uvjete. Budući da se počeo raspadati, oni koji su ga postavili, članovi HVIDRE, maknuli su ga da ne bude na ruglo gradu i liku nedostupnog generala.

R.Š.

 

Jubilej patera Vinka Pulišića

Zbog sve većeg broja djece nadograđuje se vrtić i grade jaslice

Na 6. sjednici Gradskog poglavarstva raspravljano o minuloj poplavi

Vremenski uvjeti neskloni posteru nedostupnog generala

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002