14.10.2005.

Pred početak summita predsjednika pohodio nas je visoki gost

Predsjednik Moldove Voronin posjetio Samobor

Pred početak summita predsjednika pohodio nas je visoki gost

Povodom summita 15 predsjednika srednjoeuropskih država, koji se do subote održava u hotelu Westin, Samobor je posjetio jedan od njih, predsjednik Moldove Vladimir Voronin.

U gradskoj vijećnici ugostili su ga gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, njegovi zamjenici Marica Jelenić i Tomislav Masten i predsjednik Gradskog vijeća Boris Makarun. Gradonačelnik Filipec upoznao je ukratko predsjednika Voronina s poviješću Samobora i njegovim razvojnim prespektivama, a razmijenjeni su i prigodni pokloni.

Nakon susreta s gradskim čelništvom predsjednik Voronin posjetio je Muzej Marton, a za njega i njegove suradnike u Lavici je priređen ručak.

I.H.

 
14.10.2005.

Sjednica Gradskog vijeća

Opozicija napustila vijećnicu

Sjednica Gradskog vijeća

Zadnju sjednicu Gradskog vijeća, održanu 11. listopada, obilježila su beskonačna prepucavanja i predbacivanja između opozicije i aktualne vlasti. Zapelo se već na verifikaciji zaključaka s prošlog Vijeća, pa se prvom točkom dnevnog reda, rebalansom proračuna, bavilo tek u kasnim večernjim satima.

Iz tog razdoblja samoborske povijesti, koju sigurno nećemo prepričavati unucima, izdvojit ćemo samo dva nova performansa Željka Koščice, najaktivnijeg oporbenjaka. Naime, on nije bio lijen pa je metrom izmjerio količinu teksta u starim zapisnicima koja je potrošena na pitanja (90 cm), a koja na odgovore (142 cm), a zbog neadekvatnih uvjeta održavanja sjednice Koščica je cijeli Aktualni sat iz protesta prostajao.

Među cijelim nizom proceduralnih grešaka i povreda Poslovnika jedva da su se probijala ozbiljna životna pitanja, kao ono o natkrivanju autobusnih stanica koje je postavio Duško Horvat, pitanje divljih deponija koje je postavio Marijan Lukšić te predložio osnivanje Zelenog redarstva.

Na Aktualnom satu Marijan Pehar postavio je pitanje tko je odobrio revizore za Komunalac, a kada mu je zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten odgovorio da je to učinio Nadzorni odbor Komunalca, Pehar je donio dokumente u kojima stoji da jedino Skupština tog trgovačkog društva može donijeti odluku o revizorima.

Na gotovo sva pitanja postavljena gradonačelniku odgovarao je Tomislav Masten, a gradonačelnik je izašao za govornicu samo da kaže da će svoje odgovore dati u pisanom obliku kako ne bi širio raspravu. Oporba je oštro prosvjedovala tražeći od gradonačelnika da barem zbog moralne odgovornosti odgovara na pitanja, kad je već prisutan. Žarko Adamek zamjerio je Tomislavu Mastenu što neprestano uzima za pravo ocjenjivati rad vijećnika, a gradonačelnik je sa svog mjesta zatražio od predsjednika Vijeća "da uvede reda u ovaj kokošinjac". Stvar se dodatno zaoštrila kada je odbijeno svih 11 amandmana koje je predložila oporba, a koji su većim dijelom vezani za socijalnu problematiku.

Poslije glasanja o proračunu oporbeni vijećnici SDP-a, HSS-a i DC-a napustili su vijećnicu ispred koje su novinarima kratko prokomentirali svoju odluku.

- Kako smo vidjeli, naša je prisutnost potpuno suvišna i većina u Gradskom vijeću i aktualno Poglavarstvo potpuno su neosjetljivi na socijalne probleme u gradu, što su pokazali odbacivši sve naše amandmane koji su bili vrlo lako ostvarivi, pa smo odlučili napustiti sjednicu – rekao je Žarko Adamek ukazujući i na to da cijeli niz njihovih inicijativa i prijedloga aktualna vlast ne želi ni saslušati, a kamoli usvojiti.

Na pitanje hoće li dolaziti na naredne sjednice odgovorili su da se još o tome nisu dogovarali, ali da će svakako doći na sjednicu kada će na dnevnom redu biti njihov zahtjev za smjenom Stjepana Črnjka, predsjednika Nadzornog odbora Komunalca.

Željko Koščica najavio je i skoru konferenciju za novinare na kojoj će izložiti sve dosadašnje oporbene primjedbe na rad Poglavarstva i Gradskog vijeća, gdje će naročito istaknuto mjesto imati katastrofalna (ne)pripremljenost sjednica.

Nenad Kobasić

FOTO: Sjednice Gradskog vijeća već godinama opterećuju proceduralni problemi: od Statuta, Poslovnika, do pravnih temelja gradskih poduzeća i institucija. Možda bi bilo dobro da aktualna vlast razmisli o zapošljavanju nekakvog pravnika.

 
14.10.2005.

U Svetoj Nedelji otvorene Hoto Ville

Mali grad vrijedan 72 milijuna eura

U Svetoj Nedelji otvorene Hoto Ville

Vatrometom i presijecanjem plave trake na recepciji Hoto naselja u nedjelju je i službeno otvoreno prvo organizirano stambeno naselje zatvorenog tipa - Hoto Ville i ekskluzivni trgovačko poslovni centar. Veliko i raskošno slavlje koje je počelo nastupom Soulfingersa okupilo je političare, gospodarstvenike te nekoliko stotina znatiželjnika, stanara i kupaca stanova u zgradama Hoto naselja. Zabava se nastavila na ulicama "maloga grada" površine 70.000 četvornih metara gdje se oko tisuću posjetitelja zabavljalo uz zvukove tamburica, dalmatinskih klapa i meksičke glazbe. U četiri šatora posluživala se vrhunska domaća i meksička hrana, a kvalitetna vina točila su se u potocima. Izgradnja naselja s 569 stanova trajala je godinu i pol dana, a predsjednik Uprave Hoto grupe, Tomo Horvatinčić, rekao je da je riječ o projektu vrijednom 72 milijuna eura. Prema procijeni kupaca stanova, trenutno u malom gradu živi 300 stanara, a prodana je polovica stanova. Prosječna cijena kvadrata je 1560 eura, a uskoro bi trebao biti dovršen i dječji vrtić.

Nenad Kobasić

 
14.10.2005.

Otvorena izložba Dani tehničke kulture Grada Samobora

Mali ili veliki - svi su tehničari!

Otvorena izložba Dani tehničke kulture Grada Samobora

Izložbom Dani tehničke kulture Grada Samobora, otvorenom 9. listopada u Maloj dvorani POU Samobor, obilježena je 9. godišnjica osnutka Zajednice tehničke kulture Grada Samobora. Među izlagačima svoje su mjesto našli svi članovi Zajednice: Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike Samobora, Smbwireless, Speleološki klub Samobor, Radio klub Samobor, Radio amaterski klub "Tule i Vužić", Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora, Zrakoplovni klub PARAfreek, Filmska autorska grupa Enthusia Planck i Oldtimer klub Samobor.

Nakon preleta člana PARAfreeka nad zgradom POU Samobor, prisutne je pozdravio predsjednik ZTK Samobor Krešimir Motočić, a izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zagrebačke županije Miroslav Burić. On je istakao da je i osobno na različite načine vezan uz rad, nekada Narodne tehnike, a danas Zajednice tehničke kulture Samobora i županije još od 1968. - Tehnička kultura sve je prisutnija u školskim programima i društvu općenito, a trebala bi biti i više, budući da razvoj svake sredine osvisi o razini tehničke kulture i obrazovanja - rekao je Burić.

Robert Škiljan

FOTO: Ljiljana Jenko, potpredsjednica ZTKGS i tajnica Oldtimer kluba

 

Pred početak summita predsjednika pohodio nas je visoki gost

Sjednica Gradskog vijeća

U Svetoj Nedelji otvorene Hoto Ville

Otvorena izložba Dani tehničke kulture Grada Samobora

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002