29.12.2005.

Priznanje mladom samoborskom inovatoru Luki Bošnjakoviću

Medalja Grada za medalju na natjecanju

Priznanje mladom samoborskom inovatoru Luki Bošnjakoviću

Tijekom posljednje ovogodišnje sjednice Poglavarstva Grada Samobora, 28. prosinca, obavljen je i svečani čin dodjele priznanja Grada Samobora mladom inovatoru Luki Bošnjakoviću iz Male Rakovice, učeniku Srednje strukovne škole Samobor.

Priznanje je dodijeljeno za osvojenu srebrnu medalju na Svjetskom sajmu inovacija IENA 2005. u Nürnbergu i dobivanje posebnog priznanja Ruske akademije za inovaciju Robot gusjeničar upravljan pomoću mikrokontrolera.

Odluku Poglavarstva Grada Samobora s 22. sjednice održane 5. prosinca, o dodjeli priznanja Grada Samobora učeniku Luki Bošnjakoviću, pročitao je tajnik Dragutin Kušić, naglasivši da je Luka postigao poseban uspjeh i za Grad Samobor i time zaslužio ovo priznanje.

U prisustvu Lukinih roditelja, mentora i ravnatelja škole, priznanje Grada Samobora u obliku medalje i novčane nagrade u iznosu od 4.000 kuna Luki Bošnjakoviću uručio je gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, a čestitali su mu i ostali samoborski dužnosnici.

Luka je zahvalio na priznanju i financijskoj pomoći Grada, a kao zaslužne za svoj uspjeh spomenuo je svoju školu i posebice mentora Ivana Vlainića.

Gradu se zahvalio i ravnatelj Srednje strukovne škole Samobor, Davor Škiljan, naglasivši da učenici Srednje strukovne škole Samobor već sedam godina osvajaju medalje na Svjetskom sajmu inovacija u Nürnbergu.

Diana Koller

FOTO: Luka Bošnjaković, njegov mentor Ivan Vlainić (lijevo), ravnatelj škole Davor Škiljan (desno), roditelji (sasvim lijevo) i gradonačelnik Antun Dubravko Filipec u gradskoj vijećnici u Samoboru

 
29.12.2005.

Nova tijela Turističke zajednice Zagrebačke županije

Horina predsjednik, Mišćin direktorica

Nova tijela Turističke zajednice Zagrebačke županije

Na sjednici Skupštine Turističke zajednice Zagrebačke županije 29. prosinca u Zagrebu izabrana su nova tijela zajednice na mandat od sljedeće 4 godine.

Za predsjednika Skupštine i Turističkog vijeća Turističke zajednice Zagrebačke županije ponovno je izabran Vlado Horina, predstavnik Poglavarstva županije za područje turizma, međužupanijsku i međunarodnu suradnju.

Lidija Mišćin je, nakon provedenog natječaja za izbor direktora Turističkog ureda Turističke zajednice Zagrebačke županije, između ukupno šest kandidata za ovo radno mjesto, jednoglasno izabrana ponovno na tu dužnost.

Diana Koller

FOTO: Lidija MIšćin

 
29.12.2005.

Blagdanski domjenak Grada Samobora u Caffe baru Havana

U društvu Fidela i u dimu cigara

Blagdanski domjenak Grada Samobora u Caffe baru Havana

Povodom božićnih i novogodišnjih blagdana Gradsko poglavarstvo organiziralo je svečani domjenak u Caffe baru Havana za goste i za sve one koji se tako osjećaju.

U nevelikom prostoru Havane sastalo se brojno društvo samoborskih uglednika iz kulturnog, sportskog, vjerskog, medijskog i političkog života Grada Samobora.

Na ulasku su goste ljubazno dočekivali i pozdravljali gradonačelnik Filipec, zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić i predsjedavajući Gradskog vijeća grada Samobora Boris Makarun, koji je izgovorio i kraću blagdansku čestitku upućenu svim okupljenima.

Nakon toga trebalo je samo sjesti i uživati u pripremljenim delicijama. Na kanapeima nije nedostajalo kavijara, sira, maslina, lososa, kapara, tartara, kulena, pršuta i bakalara, a boje i okuse slatkiša dostojno su branile košarice s voćem na kremi od vanilije, rafaello kocke, maroni preliveni čokoladom, bohem kocke, košarice s mousseom od jagoda i dobra stara pita od jabuka.

Za izmaglicu pred očima pobrinule su se rakije Perković, pjenušac Barbara i pivo po ukusu.

Uz takvu logistiku i uz Fidelove portrete po zidovima, okupljeno je probrano samoborsko društvo rezimiralo teme i dileme kalendarske godine na izmaku, a možda se u dimu Havane rodila i koja nova ideja.

Nenad Kobasić

 
29.12.2005.

Zadnja sjednica Poglavarstva u 2005. godini

Slavku Milošu nagrada za životno djelo

Zadnja sjednica Poglavarstva u 2005. godini

U srijedu, 28. prosinca, održana je u gradskoj vijećnici 25. sjednica Gradskog poglavarstva. Zadnja sjednica u ovoj kalendarskoj godini imala je uz radni i, kako se već priliči, svečarski štih.

Tako je na sjednici Luki Bošnjakoviću, mladom talentiranom i nagrađivanom samoborskom inovatoru, svečano uručena medalja Grada Samobora i nagrada od 4.000 kuna.

Između ostalog, prihvaćen je i Prijedlog plana klasifikacijskih oznaka i primatelja akata upravnih i drugih tijela Grada Samobora. Kako se dosad, kaže se u pojašnjenju, zaprimanje i određivanje klasifikacijske oznake radilo prema pravilniku koji je svojom terminologijom i obuhvatom vrlo širok te kao takav nije bio prilagođen radu u gradskoj upravi, odlučilo se sve lijepo pobrojati. Gradsko vijeće dobilo je oznaku broj 01, Poglavarstvo 02, gradonačelnik 03, slijede upravni odjeli s oznakama 04, 05 itd. Tako, ako na nekom papiru vidite broj 006-04, a odmah pored toga i 01, znat ćete da je akt vezan uz Savez sindikata i Gradsko vijeće.

Ako pak ugledate broj 350-05 i pored toga oznaku 01, znat ćete da je to dokument lokacijske dozvole koji je došao na Gradsko vijeće.

Upravo je takav dokument, zahtjev za lokacijskom dozvolom, poslao Milan Bandić, najdraži nevidljivi prijatelj Samobora, Gradskom vijeću na paraf. Tražio je čovjek lokacijsku dozvolu za gradnju spremišta poljoprivrednog alata na Slava Gori, gdje stoluje ponekad vikendom štihajući s poljoprivrednikom Kodrićem. U duhu minulog Božića i one Isusove "Tko tebe kamenom, ti njega kruhom", najmilijem je samoborskom poljoprivredniku dato pozitivno mišljenje na gradnju te uskoro možemo očekivati da će Samobor morati kupiti još par vlastitih nekretnina.

Nakon te točke došlo se je i do vrlo ozbiljne točke dnevnog reda gdje je Vanja Jović iz Domaslovca, studentica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, tražila i dobila od Gradskog vijeća pismo potpore za svoju akciju Stop dezinformaciji i nasilju među (na)gluhima, koja bi se provodila preventivno-edukativnim predavanjima i izdavanjem serije slikovnica pod nazivom Ilustracijom do svijeta tišine. Vanja Jović navela je i razloge pokretanja tog projekta.

- Bilo kakav prekid komunikacije ili uskraćivanja informacija, odnosno davanje dezinformacija, uzrokuje vrlo ozbiljne stvari u dječjoj mentalnoj organizaciji gdje njihove agresivne ideje i porivi postaju nepouzdani, te se dijete identificira s okolinom, nakon čega je rezultat njegovo usmjeravanje prema vlasitoj agresiji.

Ova akcija trebala bi, po njenim riječima, najveći utjecaj imati na djecu, mladež i odrasle koji relativno lako stječu i mijenjaju navike i razmišljanja.

Nakon što su vijećnici jednoglasno podržali odluku da se u Samobor ne dozvoli dolazak cirkusa sa životinjama, pod točkom razno se malo porazgovaralo o eventualnoj promjeni datuma Dana grada. Gradonačelnik je spominjao neki datum iza 20. srpnja, no sve je ostavljeno članovima Poglavarstva na razmišljanje, uz napomenu Marice Jelenić da velika većina kulturnih i javnih djelatnika nije za promjenu datuma.

Na samom kraju sjednice gradonačelnik je obavijestio prisutne da Slavko Miloš, bivši dugogodišnji pročelnik za finacije, odlazi u lipnju u zasluženu mirovinu te ga je zbog dobro obavljenog posla koje je odradio za ovaj grad, naročito za vrijeme bivše države, predložio za nagradu za životno djelo.

Nenad Kobasić

 
29.12.2005.

Čelnici Grada darivali socijalno najugroženije

Pokloni korisnicima pučke kuhinje

Čelnici Grada darivali socijalno najugroženije

U prostorijama Udruge umirovljenika Grada Samobora 23. prosinca okupilo se dvadesetak korisnika pučke kuhinje. Njima su gradonačelnik Filipec i dogradonačelnici Tomislav Masten i Marica Jelenić čestitali predstojeće blagdane i uručili im velike poklon-pakete.

n.k.

 

Priznanje mladom samoborskom inovatoru Luki Bošnjakoviću

Nova tijela Turističke zajednice Zagrebačke županije

Blagdanski domjenak Grada Samobora u Caffe baru Havana

Zadnja sjednica Poglavarstva u 2005. godini

Čelnici Grada darivali socijalno najugroženije

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002