05.12.2005.

Sveti Nikola i Krampus darivali djecu članova HVIDRE

Umiljato janje dvije majke siše!

Sveti Nikola i Krampus darivali djecu članova HVIDRE

Samoborska je HVIDRA i ove godine za djecu svojih članova organizirala dijeljenje poklona od strane neuništivog dvojca Sveti Nikola - Krampus. Ovaj su put ceremonijal priredili u Kino dvorani POU Samobor, a u uvodu je klince i njihove roditelje zabavljao pjevački zbor Samoborček.

Nakon toga se, prema već ustaljenoj proceduri, prvo na pozornici ukazao nepopularni Krampus, koji je svoju reputaciju ponovno dokazao nudeći djeci sve sami škart i lošu robu. Publika je s negodovanjem popratila ponudu robe sumnjive kvalitete, uzvikujući pritom da su bili dobri i da su zaslužili bolje, valjda nešto od onog što su tog dana vidjeli na TV reklamama. Nemoćni Krampus, našavši se pred zidom odbijanja i omalovažavanja, a očito nemoćan da ozbiljnim pritiskom utrapi klincima sadržaj podrapane vreće, u pomoć je pozvao Svetog Nikolu.

Sijedi starac došao je na pozornicu u pratnji jedne djevojčice i već svojom pojavom, prije bilo kakvih konkretnih obećanja, izazvao pljesak. Naravno, na njegove upite o ponašanju kod kuće i u vrtiću sva su djeca bila jednodušna - nikad bolji i nikad bolje! Očito je među njima bilo iskusnijih koji su već prošli nekoliko darivanja, ter su dobro znali što se od njih traži!

Sve je rezultiralo podjelom poklona u Maloj dvorani POU, i što reći na kraju - svi zadovoljni, djeca ponajviše, a ukazanje Svetog Nikole i Krampusa još je jednom dokazalo onu staru po kojoj umiljato janje dvije majke siše!

Robert Škiljan

 
05.12.2005.

Sveti Nikola darivao djecu u Strmcu

Ništa bez Krampusa!

Sveti Nikola darivao djecu u Strmcu

U nedjeljnu večer, 4. prosinca, u Društvenom domu u Strmcu bilo je veselo i dječje razigrano. Mnoštvo djece svih uzrasta okupilo se da bio vidjelo predstavu Djevojčica sa šibicama u izvedbi dječjeg zbora Prva ljubav iz Zagreba i poslušalo nastup dječjeg zbora Strmečki mališani, a svi su, i djeca i roditelji, s nestrpljenjem dočekali neumornog sv. Nikolu, koji je, uz Krampusovu pomoć u odabiru poklona, donio oveću hrpu darova te ih podijelio dječici.

Zemaljske aktivnosti oko organizacije ove priredbe odradila je Turistička zajednica Svete Nedelje.

n.k.

 
05.12.2005.

Akcija Foruma mladih Gradske organizacije SDP-a Samobor

Kondom glavu čuva!

Akcija Foruma mladih Gradske organizacije SDP-a Samobor

Proteklog tjedna mlađi članovi samoborskog SDP-a proveli su akciju pod nazivom "KORISTITE SE KONDOMOM, NAJSIGURNIJIM SREDSTVOM ZAŠTITE", kojom je obilježen Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a - 1. prosinca.

Iako je Republika Hrvatska tek u prvoj fazi epidemije HIV/AIDS-om zbog malog broja oboljelih u odnosu na druge države regije, činjenica je da jedino odgovornim seksualnim ponašanjem i sustavnom edukacijom mladih možemo spriječiti širenje te opake bolesti.

U sklopu akcije građanima su, ponajviše mladima, dijeljeni kondomi i edukativni letci radi poticanja odgovornog seksualnog ponašanja koje pridonosi seksualnom zdravlju.

Prigodni materijal je veoma brzo podijeljen, što dovoljno govori o osviještenosti mladih Grada Samobora i ostalih građana o ovom globalnom problemu.

Nadamo se da će ovakvih akcija biti što više.

Sanja Horvat

 
05.12.2005.

Prisjećanje na najpopularnije prijevozno sredstvo s ovih prostora

Ukazanje Samoborčeka u Strmcu

Prisjećanje na najpopularnije prijevozno sredstvo s ovih prostora

Prvi put u novom tisućljeću mogli ste, 2. prosinca, jesti, piti i zapopevati u Samoborčeku.

Naime, legendarni Samoborček "posudio" je svoj neumrli brand, svoju živu mitologiju o boljem jučer, Krčmi Samoborček koja je otvorila svoja vrata svima onima željnim dobre domaće samoborske kuhinje, probranih pića i ugodnog ambijenta.

Krčma Samoborček se, baš kao i njen davno upokojeni imenjak, ne miče s mjesta, pa ćete ju uvijek moći naći na istom mjestu, u Strmcu, na adresi Kralja Tomislava 25, kroz čije je dvorište pruga Samoborčeka nekad davno prolazila.

Kad je Nataša Dutković Škrapec, ponosna vlasnica, u maniri pravog šefa stanice pokojnog Samoborčeka, svečano proglasila krčmu otvorenom, mnoštvo je fotoreportera, novinara i snimatelja odložilo svoje ugrijane olovke, kamere i fotoaparate i krenula, s ostalim gostima, proslaviti ovo ugostiteljsko ukazanje Samoborčeka.

Ambijent krčme i njegove zidove krasi i stalna izložba o povijesti Samoborčeka koju su osmislili djelatnici Samoborskog muzeja.

Tako, dok jedete dinstano zelje, možete lijepo iščitati legendu o Samoborčeku. Legendarni vlakić vozio je neprekidno od 16. siječnja 1901. do 1. siječnja 1980. i u njemu ste mogli i piti i jesti i zapopevati. Vlak se u svojim počecima kretao brzinom od 20 km na sat, da bi, kad je dostigao respektabilnih 60 km na sat, bio proglašen Srebrnom strijelom. Njegovim ukinućem, sada se jasno vidi, prestalo je doba druženja, a započelo hladno doba brze potrošačke civilizacije.

Vlakić kojem glavni cilj nije bilo stići na vrijeme, već stići do odredišta sretan, bio je u tom novom dobu osuđen na propast.

Mnogo više sreće želimo novootvorenoj krčmi koja nosi Samoborčekovo ime i u kojoj možete tek snatriti o vremenima kad se vlak zaustavljao da bi si putnici nabrali krušaka.

Nenad Kobasić

 
05.12.2005.

Kerestinečke haenesovce posjetio Sveti Nikola

Tko je bio zločest?

Kerestinečke haenesovce posjetio Sveti Nikola

Kerestinec, dio Općine Sveta Nedelja, posjetili su u subotu, 3. prosinca, članovi svetonedeljskog HNS-a: predsjednik podružnice i svetonedeljski vijećnik Zvonko Crvenka, tajnica Korana Webster i predsjednica mladih Sandra Kakuk. Članovi HNS-a došli su sa "specijalnim zadatkom": sveti Nikola je predostrožnosti radi i ove godine poslao šibe. Iako su se haenesovci na licu mjesta uvjerili da su građani Kerestinca protekle godine bili jako dobri, šibe s Krampusom su podijeljene.

Sretni blagdani!

H.I.

FOTO: Sandra Kakuk i Korana Webster

 

Sveti Nikola i Krampus darivali djecu članova HVIDRE

Sveti Nikola darivao djecu u Strmcu

Akcija Foruma mladih Gradske organizacije SDP-a Samobor

Prisjećanje na najpopularnije prijevozno sredstvo s ovih prostora

Kerestinečke haenesovce posjetio Sveti Nikola

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002