23.12.2005.

Posljednja ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća Svete Nedelje

Proračun porastao za 2 milijuna kuna!

Prihodi su dobrim dijelom porasli i zbog povećanog priljeva novca od građevinskih dozvola, jer su investitori koji su imali gotovu dokumentaciju požurili uplatiti komunalnu naknadu prema starim cijenama, koje od nove godine rastu.

Na svojoj posljednjoj sjednici u ovoj godini, održanoj 19. prosinca, Općinsko vijeće Općine Sveta Nedelja je po četvrti put izmijenilo i dopunilo općinski proračun i prateće programe gradnje i održavanja komunalnih objekata i infrastrukture za ovu godinu.

Prihodi proračuna Općine Sveta Nedelja povećani su dobrim dijelom i zbog povećanog priljeva novca od građevinskih dozvola, jer su investitori koji su imali gotovu dokumentaciju požurili uplatiti komunalnu naknadu prema starim cijenama, koje od nove godine rastu. Ukupno su prihodi proračuna, u odnosu na posljednju izmjenu, porasli za 2 milijuna kuna, pa proračun Općine Sveta Nedelja za ovu godinu iznosi ukupno 59 milijuna kuna.

Kod ove promjene radi se uglavnom o usklađenju prihoda i rashoda, a dodana je tek jedna nova stavka. To je sufinanciranje rekonstrukcije mosta na kanalu u Vojvodićevoj ulici u Novakima. Tu rekonstrukciju s 50% financiraju Hrvatske vode, a za tu je namjenu u ovoj godini izdvojeno 270.500 kuna. Osim toga napravljena je i jedna prenamjena, pa će za 30.000 kuna, predviđenih za Civilnu zaštitu, biti kupljena oprema za vatrogastvo.

Program održavanja komunalne infrastrukture povećan je za milijun kuna i to 700.000 za materijal za ceste i 300.000 za usluge.

Za 450.000 kuna povećan je i Program gradnje komunalne infrastrukture za kapitalna ulaganja na cestama, a za 150.000 kuna kupit će se 15 kompleta kontejnera za selektivno odlaganje otpada, koji će se postaviti u svim mjestima.

Donesena je i Odluka o izmjeni i dopuni Statuta Općine, te je on tako usklađen s najnovijim izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi. Uz dosadašnje, općine dobivaju u nadležnost i poslove prometa na svom području, a što će od toga obavljati regulirat će se posebnim zakonom, pojasnila je tajnica Općine Katja Čižmešija.

Statutom je data mogućnost Općinskom poglavarstvu da dodjeljuje nagrade za izuzetne rezultate na području sporta, kulture, umjetnosti, znanosti i obrazovanja. Osim toga, na pojedinačne akte upravnih tijela Općine više se ne može podnijeti žalba županiji, već se pokreće upravni spor, ako zakonom nije drugačije propisano.

Nakon sjednice vijećnici su jedni drugima na prigodnom domjenku čestitali nadolazeće blagdane.

Diana Koller

 
23.12.2005.

Posavska konferencija o regionalnom razvoju

Sotočjem - sinergijom do boljeg života

Posavska konferencija o regionalnom razvoju

U organizaciji slovenske Regionalne razvojne agencije protekli je tjedan u Termama Čatež organizirana "Posavska konferenca o regionalnem razvoju". Konferenciji je prisustvovalo više od stotinjak zainteresiranih gospodarskih subjekata, predstavnika lokalne samouprave i uprave te gimnazijalci. Cilj i sadržaj konferencije bio je uspostaviti suradnju te povezati gospodarske i negospodarske subjekte u regiji Posavje. Župani Brežica, Krškog i Sevnica su predstavili svoje razvojne programe i ciljeve u nadolazećem razdoblju 2007.-2013.

U svim planovima je razvoj ljudskih resursa jedan od prioritetnih zadataka pa su stoga mladi koji su sudjelovali na konferenciji bili zadovoljni, jer se u Posavju osnivaju dva nova fakulteta za logistiku i energetiku.

Občina Krško predstavila je svoju viziju razvoja poslovnih zona i inkubatora, kojima se nude velike mogućnosti za razvoj malog gospodarstva. Velik dio sredstava će osigurati ili su već osigurana iz različitih europskih fondova. Na konferenciji su predstavljena tri konkretna primjera dobre prakse finaciranja iz europskih fondova, znači projekti koji su uspješno provedeni u život i djelo.

Vidjeli smo i primjere suradnje na granici Italije i Slovenije, kojima je nastalo dvadesetak različitih poslovnih zona. Trenutno se u toj regiji provode još 33 različita projekta. Drugi primjer uspješnog implementiranja sredstava iz EU fondova su Terme Čatež, s investicijama u Čatežu i Gradu Mokrice.

Sudionicima konferencije posebno je zanimljiv bio primjer kako je od nerazavijene austrijske regije Waldviertel u 25 godina nastala regija s visoko razvijenim turizmom, informatikom i optimalno iskorištenim prirodnim resursima. - Trebamo povijest da bi se mogli razvijati dalje – naglasio je Richard Greindl iz Waldviertel managementa.

Zagrebačku županiju je na konferenciji predstavila Gordana Rabatić, voditeljica Odsjeka za europske integracije i međužupanijsku suradnju. Naglasila je da je međuregijske suradnje premalo, da je potrebno umrežavanje, jer samo tako može nastati više uspješnih projekata. Jedan od projekata je Sutla – Sotla, ali to je tek početak u nizu koji se mora nastaviti.

Središnji govornik je bio ministar za lokalnu upravu i regionalnu politiku dr. Ivan Žagar koji je u svojem izlaganju pojasnio prednosti novog zakona o poticanju sukladnog regionalnog razvoja. Naglasio je da je pred Slovenijom razdoblje razvojne odgovornosti, ali i razvojnih mogućnosti.

Razmotrimo li primjere dobre prakse i iznesene inicijative možemo se složiti s iznesenim na konferenciji da je regionalni razvoj "sotočje - sinergija" pojedinačnih interesa, koji nas moraju voditi k istom cilju – dizanju kvalitete života, ali sve to je moguće dobrom suradnjom i kvalitetnim projektima.

Rajka Križanac

 

Posljednja ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća Svete Nedelje

Posavska konferencija o regionalnom razvoju

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002