25.08.2005.

U Galgovu proslavljeno Rokovo

Proštenjari otjerali kišu

U Galgovu proslavljeno Rokovo

Dan svetog Roka, Rokovo, najveći je kršćanski vjerski praznik koji se slavi u Galgovu i okolici. I ove se godine na proštenju, koje se uobičajeno upriličuje na glavnom trgu u Galgovu, okupilo mnoštvo ljudi željnih druženja i duhovne okrepe. Sitna zadovoljstva za uho, grlo i nos osigurali su vlasnici proštenjarskih štandova s tradicionalnom licitarskom ponudom, hranom i pićem te glazbenim programom. Potpuno ignorirajući kišu, Galgovčani i stanovnici okolnih područja, uspjeli su rastjerati kišne oblake i prizvati u popodnevim satima nepobjedivo sunce.

Naravno, ni ovaj put nezamijećeni nisu mogli proći lijepi, skoro pa originalni primjerci oružja, među kojima se posebno isticao u narodu omiljeni kalašnjikov.

Nenad Kobasić

Omiljena igračka i velikih i malih

NAJMILIJI DRUG U RATU I IGRI

Puška AK-47, poznata kao "kalašnjikov", nazvana po imenu konstruktora, Mihaila Kalašnjikova, najpopularnije je automatsko oružje na svijetu. Dosad ih je proizvedeno više od 100 milijuna, ne računajući kopije, a koriste ih u 47 vojski svijeta. A kako i ne bi - pouzdane su i lake za održavanje i rukovanje. I djeca mogu rukovati njima.

Iako je puška "kalašnjikov" zaštićena robna marka Rusije, njena intelektualna svojina, sve više je onih koji prave "vjerne kopije" pravih sijača smrti. Vjerne pak replike kalašnjikova, kojima se eufemistički tepa "igračka", standardni su postav gotovo svakog proštenjarskog štanda koji imalo drži do sebe. Očito namijenjene duhovnoj edukaciji djece, replike oružja - igračaka, vjerojatno su oslobođene PDV-a.

I hrvatskog i ruskog.

N.K.

Tko je bio sveti Rok?

Sveti Rok u narodu je poznat kao zaštitnik od bolesti, posebice zaraznih.

Pjeva se:

Kuga grijeha zarazno se širi,

bijedan čovjek čini što zabrani Bog!

Ima nade u zagovor svecu:

sveti Rok nek čuva od zla i od zlog.

Rođen je oko 1300. godine u Montpellieru. Kad su mu umrli roditelji, ostavio je roditeljski dom i, podijelivši sve siromasima, sam krenuo diljem Europe kao hodočasnik.

Obilazio je mnoga svetišta. U to vrijeme Europom je harala kuga od koje je i on obolio. Ne htijući zaraziti druge, povukao se u šume samo sa psom koji mu je donosio hranu. Kuga ga je skroz unakazila i izjela, tako da ga više nisu prepoznavali, pa su ga vlasti bacile u tamnicu.

Tek svećeniku na samrti povjerio je tko je.

Na njegov zagovor mnogi su ozdravili, a on postao omiljeni svetac.

Za dvije je skladbe Željka Bradića u čast sv. Roka tekst napisao Joža Prudeus.

N.K.

 
25.08.2005.

Za katastrofu krivi i neodgovarajući prometni objekti

Most uzrokovao poplavu kod Radoševića

Za katastrofu krivi i neodgovarajući prometni objekti

U minuloj poplavi stradala su brojna kućanstva, a neka su ostala doslovno bez ikakve mogućnosti za normalan život. Poglavarstvo Grada Samobora donacijama je saniralo najteže slučajeve, a među njima je i obitelj Milice Radošević, u Taborcu, ispod crkvice Svetog Mihala.

Voda je usred noći počela prodirati kroz prozor u suterenu i u trenutku je doprla do visine od jedan i pol metar. Jezero koje se napravilo u dvorištu izazvala je brana stvorena kod mosta kojim se dolazi do Hidropatskog kupališta.

U spomenutom slučaju pokazalo se kakvu katastrofu mogu izazvati mostovi koji, što nestručnošću, što nebrigom, postaju prava prijetnja sigurnosti građana.

Obitelji Radošević poplavljeni su i uništeni svi kućanski aparati i uređaji. Gradsko im je Poglavarstvo odmah doniralo novi štednjak, hladnjak i 5.000 kuna, a Komunalac je pomogao oko čišćenja i odvoza uništene imovine. U Gradskom poglavarstvu su potvrdili da odgovarajuća pomoć čeka i ostala slično stradala domaćinstva.

Robert Škiljan

 
25.08.2005.

Neki love po kuruzi, a neki na kuruzu

Som kapitalac zaglavio na Bobovici

Neki love po kuruzi, a neki na kuruzu

Iako su se, stjecajem nesretnih okolnosti, u posljednje vrijeme ribe na samoborskom području lovile i po kuruzi, o čemu možete čitati na drugom mjestu, još ima onih koji se tim hobijem bave i iz čisto sportskih pobuda. Među njima je i Tomo Plaščević iz Bobovice, koji već godinama iskušava ribičku sreću i znanje na istoimenom jezeru, sjedištu Športskog ribolovnog društva Samobor, čiji je Tomo član.

Stalno poribljavano i održavano u zavidnoj sportskoj kondiciji jezero daje i primjerene rezultate. Česti su ulovi kapitalaca, primjerice amura, ali ono što je Tomo, koji za sebe kaže da je "ribič oduvijek", sredinom kolovoza izvukao iz mutne vode Bobovice nije baš svakodnevni ulov.

Naime, Tomo Plaščević je na suho, uz pomoć kolege Damira, izvukao soma od punih 27 kila. Neoprezni som, od kojeg bi se, obzirom na težinu, godine i respektabilno životno iskustvo ipak trebao očekivati veći oprez, zagrizao je udicu na kojoj je bilo obično zrno kuruze i to ga je stajalo glave. Nakon dvadesetak minuta navlačenja ljudski je faktor ipak pokazao i dokazao tko je gazda na Bobovici, a neočekivani trofej će sigurno pridonijeti još većoj navali na to ribičima omiljeno jezero.

Ivica Horvat

 
25.08.2005.

Poplave na području Samobora

Izlile se Gradna i Breganica

Poplave na području Samobora

U noći od 21. na 22. rujna samoborski su potoci zaprijetili građanima koji žive u njihovoj blizini i pokazali ne baš pitomu ćud. Kiša koja je danima padala ispunila je vodotokove i Lipovečka i Rudarska Gradna i Bregančica izlile su se iz svojih korita.

Breganica je tako poplavila državne ceste Breganjsko Selo - Jaska, te Samobor - Donja Reka. Tijekom noći i jutra nisu bile prohodne niti ceste prema Grdanjcima od nogometnog igrališta u Bregani, te one koje vode prema Rudama i Braslovju, odnosno Smerovišću i Lipovcu.

Na području Velikog i Malog Lipovca bujice su napravile najviše štete na cestama. Interventne ekipe su na području Žumberka sanirale odrone zemlje u Kostanjevcu Podvrškom, Pokleku, Dragonošu i na cesti prema Noršić Selu. O snazi bujice dovoljno govori podatak da je nosila bankine i dio ceste.

Štete su velike i na dijelu grada Samobora uz potok Gradnu, koja je potkopavala cestu na području Hamora.

U ponedjeljak prijepodne su svi koji su mogli izbacivali vodu i blato iz dvorišta i gospodarskih objekata u Hamoru i Gornjem kraju, a voda je ušla i u brojne kuće. Bilo je i povremenih prekida u opskrbi struje, ali su ekipe Elektre sanirale kvarove tijekom dana. Što se kvalitete vode tiče, nakon provedene analize iz Centra za obavješćivanje stigla je poruka da je voda iz vodovoda dobra za piće.

Osim gradskih službi, već tijekom noći na teren je stigao i samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, koji je cijeli dan iskoristio za obilazak najugroženijih područja.

Kako će i koće li Grad Samobor pomoći stradalima saznat će se uskoro.

N.K.

Grdanjci pod vodom

Poplavljeno dvadesetak domaćinstava

Nakon obilnih kiša došlo je do izlijevanja Bregane i okolnih potoka. Nabujala rijeka prekrila je prometnicu Grdanjci - Bregana i oštetila ju na nekoliko mjesta, a promet između Bregane i Žumberka bio je prekinut na nekoliko sati.

Poplavljeno je dvadesetak domaćinstava u Grdanjcima, a među ostalima i mjesna trgovina i prakiralište Vilinskih jama. Voda je natopila i brojne oranice, nanijevši veliku štetu vlasnicima. Poplavljeni su bili i bazeni ribogojilišta Divlje vode, a dio pastrva je pobjegao u rijeku. Bregansko Selo bilo je preplavljeno vodom, a istu sudbinu doživjele su i sve kuće uz slovensku stranu rijeke.

Ni najstariji stanovnici poplavljenih mjesta ne pamte takvu poplavu i snagu bujice koja je nadirala. Mještani će još nekoliko dana čistiti naneseni mulj i ostali otpad iz svojih stambenih i gospodarskih objekata. U mnogim podrumima uništene su velike količine krumpira, pšenice i kukuruza, a u garažama alatni strojevi. Vodenu bujicu nije izbjegla ni pilana Stjepana Horvata.

Ukupna šteta na cijelom području tek se treba utvrditi.

Sanja Horvat

 

U Galgovu proslavljeno Rokovo

Za katastrofu krivi i neodgovarajući prometni objekti

Neki love po kuruzi, a neki na kuruzu

Poplave na području Samobora

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002