28.02.2005.

Održana redovita godišnja skupština Društva inženjera i tehničara Samobora

Pridružili se i astronomi

Održana redovita godišnja skupština Društva inženjera i tehničara Samobora

Sredinom veljače održana je redovita godišnja skupština Društva inženjera i tehničara Samobora. Skupština je protekla u znaku obilježavanja desete godišnjice rada, pa se vrijedilo prisjetiti samih početaka. DITS je osnovan na poticaj pokojnog inženjera Antuna Turka, a godinu po godinu broj članova narastao je na 98. Prve dvije godine rada obilježila je neimaština, nedostatak prostora za rad i financijske potpore, no, osnivanje zajednica tehničke kulture na gradskoj i županijskog razini donijelo je i procvat rada ovoj udruzi. O počecima društva, njegovom razvoju i rezultatima govorio je njegov aktualni predsjednik ing. Ivan Medvedović.

Što se tiče najnovijih zbivanja, onih u protekloj godini, vrijedi zabilježiti osnivanje Astronomske sekcije u sklopu DITS-a, a valja naglasiti da ta sekcija okuplja veći broj mladih. Održan je niz astronomskih predavanja, nabavljen veliki teleskop i pokrenuta akcija osnivanja male amaterske zvjezdarnice uz gradsku potporu u Novom Selu Žumberačkom. Očekuju se donatori koji bi poduprli ovu akciju.

Društvo je iz gradske blagajne u 10 godina rada prihodovalo 82 tisuće kuna, od članarina 64 tisuće kuna, a od raznih donacija i kandidiranja programa na natječajima čak 320 tisuća kuna, čime je u potpunosti opravdalo svoje postojanje.

Primjeran rad DITS-a pohvalio je i predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Samobora Damir Čučić, koji je upravo naglasio tu spretnost u radu Izvršnog odbora društva koje ne čeka novce samo iz Grada već ih nastoji pribaviti i s drugih strana u svim svojim akcijama. I predsjednik županijske zajednice tehničke kulture Zdenko Šoler pozvao je DITS da prati natječaje što ih raspisuje županijska zajednica i kandidira svoje programe. I njemu i Čučiću DITS je zahvalio posebnim priznanjima.

Na kraju skupštine, koju je popratila i mala izložba, odlučeno je o povećanju godišnje članarine sa 60 na 70 kuna.

e.k.

 
28.02.2005.

U knjižnici predstavljena knjiga "Biti jogi"

Joga se ne kosi s kršćanstvom

U knjižnici predstavljena knjiga

Na odjelu za odrasle gradske knjižnice 18. veljače održano je predstavljanje knjige Biti yogi. Knjigu je predstavio sam autor, voditelj zagrebačkog Yogacentra Vlado Poznovia, kojem na knjizi stoji ime Swami Brahmajnanananda.

Nazočnim ljubiteljima orijentalnih tehnika i ostalim zainteresiranima na samom početku izlaganja je objasnio odnos joge i kršćanstva. Napomenuo je da se joga ne kosi s kršćanstvom, iako je pojedini svećenici definiraju kao herezu. U knjizi Biti yogi podrobno su objašnjene sve komponente joge, od prehrane yogija i tehnike disanja do tjelesnih položaja koji se u jogi koriste. Vlado Poznovia je kao ključnu vrijednost knjige definirao psihologiju suvremenog života koja je u njoj obrađena. Osim što je joga psihička i fizička relaksacija, njezine pojedine tehnike mogu smanjiti zdravstvene tegobe. Postoji više vrsta joge, a tri glavne vrste su fizička, energetska i mentalna joga. Na prezentaciji knjige Biti yogi nije se samo pričalo. Autor je nazočnima prezentirao vježbu opuštanja disanjem i pokazao kako istina utječe na razinu tjelesne snage. Nakon iscrpnog predavanja, nazočni su postavljali pitanja koja su većinom bila vezana uz tehnike disanja i samootkrivanja.

S.S.

 
28.02.2005.

Lionsi u akciji

31.000 kuna za teleskopski aparat za snimanje glave

Lionsi u akciji

Na posljednjem sastanku samoborskih Lionsa, održanom 15. veljače, prema riječima glasnogovornice Vesne Hunjet, donesena je odluka o kupnji teleskopskog aparata za snimanje glave, sa svim endoskopskim priključcima.

Isti je namijenjen Dječjoj bolnici u Klaićevoj - neurološkom odjelu. Za kupnju ovog vrijednog dijagnostičkog aparata Lions club je izdvojio 31.000 kuna!

T.V.S.

 

Održana redovita godišnja skupština Društva inženjera i tehničara Samobora

U knjižnici predstavljena knjiga "Biti jogi"

Lionsi u akciji

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002