11.07.2005.

U Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica zahvalili na donacijama županu Stjepanu Kožiću i samoborskom inovatoru Nikoli Petkoviću

Zahvala za dobročinstva

U Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica zahvalili na donacijama županu Stjepanu Kožiću i samoborskom inovatoru Nikoli Petkoviću

U zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica priređena je mala svečanost. Predstojnik Klinike za kirurgiju prof.dr.sc. Aljoša Matejčić i šef Odjela za vaskularnu kirurgiju prof.dr.sc. Drago De Syo primili su župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i samoborskog obrtnika i inovatora Nikolu Petkovića, a povod tome bili su prilozi koje su Zagrebačka županija i Nikola Petković osobno donirali Klinici za kirurgiju.

Liječnici su zahvalili donatorima na pomoći kod uređenja i obnove Odjela vaskularne kirurgije, te naglasili da je svaki prilog u ovo vrijeme dobrodošao.

Što se humanitarnih priloga Nikole Petkovića tiče, to nije sve. Zapažen je i njegov prilog Očnom odjelu spomenute bolnice, kojim je, uz već dokazanu sklonost inovacijama i tehnološkim poboljšanjima, dokazao i svoju humanost.

Nenad Kobasić

 
11.07.2005.

EKO KAMP u Eko-centru Budinjak, 28. lipnja - 2. srpnja

ČUVAM SVOJE GORJE

EKO KAMP u Eko-centru Budinjak, 28. lipnja - 2. srpnja

Već treću godinu za redom Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje organizirala je besplatni Eko-kamp Čuvam svoje gorje za djecu koja žive na području Parka. Ovogodišnji Eko-kamp održao se od 28. lipnja do 2. srpnja u Eko-centru Budinjak. Sudjelovalo je desetoro djece viših razreda osnovnih škola koja žive u različitim dijelovima Parka.

Djelatnici Parka zajedno sa stručnim vodičima i civilnim ročnicima organizirali su raznovrsne radionice u kojima su djeca imala priliku koristiti se suvremenom tehnologijom – kompjutorima, digitalnim fotoaparatima, GPS uređajem, multimedijom, bat-detektorom, mikroskopima i slično. Djeca su istraživala život u lokvi, tražila noćne životinje i proučavala zanimljive krške fenomene kao što su špilja, ponor, rasjed i krške stijene. Posjetili su arheološka nalazišta i iskapanja koja su u tijeku u Budinjačkom polju. Ti su nalazi svjetski prepoznatih vrijednosti, a datiraju iz starijeg željeznog doba (prije 3.000 godina). Uz to, savladali su i snalaženje u prirodi uz pomoć karte, kompasa i GPS-a u uzbudljivoj potrazi za blagom, a okušali su se i u postavljanju šatora.

Po završetku Kampa, djeca su okupljenim roditeljima prikazala što su sve radila u proteklih pet dana. Uz pomoć kamera, fotoaparata i kompjutora svo su vrijeme bilježili događaje, sami napravili kratki šaljivi film, PowerPoint prezentaciju, te Internet stranicu Kampa koju ćete i vi kroz nekoliko dana moći posjetiti na www.ppzsg.org. Djeca su za dugo sjećanje na Eko-kamp od Parka dobila prigodne majice, CD Kampa s fotografijama i ostalim uradcima, te posebna priznanja za sudjelovanje. Isto tako, National Geographic Junior darovao im je šestomjesečnu pretplatu na svoj časopis.

Kao i svake godine, troškove Kampa pokriva Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, te je za sudionike Kamp bio potpuno besplatan. Redovitim organiziranjem ovakvih kampova želja Javne ustanove je razviti kod djece osjećaj ponosa na svoj zavičaj, naučiti ih promatrati svoj okoliš kroz oči istraživača, te ih međusobno upoznati i potaknuti na druženje. Na taj način stvara se trajna poveznica i suradnja s lokalnim stanovništvom. Zato pozivamo da se već krajem iduće školske godine prijavi čim više djece iz svih područja Parka prirode na idući Eko-kamp Čuvam svoje gorje.

Iva Antolić,

voditeljica kampa

 
11.07.2005.

Počele pripreme za Samoborski fašnik 2006.

TZ Samobor od ostala bez Fašnika!

Počele pripreme za Samoborski fašnik 2006.

U novom Gradskom poglavarstvu očigledno su nezadovoljni organizacijom Samoborskog fašnika, a i radom Turističke zajednice Grada Samobora općenito. Procijenili su da Fašnik iz godine u godinu u organizacijskom smislu posrće, a TZ Samobor ne ispunjava ciljeve zbog kojih postoji, te postaje upitan njen smještaj u dragocjenom gradskom prostoru na Trgu kralja Tomslava.

Iz tih je razloga gradonačelnik Toni Filipec sazvao sastanak svih osoba uključenih u organizaciju Fašnika posljednjih godina, a u cilju detektiranja problema i pronalaženja primjerenog oblika organizacije najveće samoborske turističke priredbe.

Uz brojne sugestije oko osvježavanja koncepcije Fašnika, a uz zadržavanje njegove prepoznatljivosti i originalnosti, prisutni su se složili da je organizacija Fašnika zaista "dotakla dno".

Zbog toga je gradonačelnik Filipec najavio odluku Gradskog poglavarstva prema kojoj će organizaciju Fašnika u narednim godinama preuzeti POU Samobor. Objašnjenje je logično. Ta je ustanova u vlasništvu Grada Samobora već uspješno organizirala Samoborski fašnik 2001. godine, a prema mišljenju svih posjeduje odgovarajući organizacijski i kadrovski potencijal.

Prema svemu sudeći, organizacija narednog Fašnika trebala bi početi mnogo ranije nego prijašnjih godina, već u rujnu, a rezultati bi se trebali vidjeti u veljači.

Robert Škiljan

 

U Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica zahvalili na donacijama županu Stjepanu Kožiću i samoborskom inovatoru Nikoli Petkoviću

EKO KAMP u Eko-centru Budinjak, 28. lipnja - 2. srpnja

Počele pripreme za Samoborski fašnik 2006.

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002