25.04.2005.

Na predizbornoj tribini HSS-a i HNS-a Svete Nedelje govorila potpredsjednica Sabora Vesna Pusić

Obrazovanjem do konkurentnosti

Na predizbornoj tribini HSS-a i HNS-a Svete Nedelje govorila potpredsjednica Sabora Vesna Pusić

Koalicija HSS-a i HNS-a Svete Nedelje organizirala je predizborni skup na kojem je gostovala potpredsjednica Hrvatskog sabora i predsjednica HNS-a, dr. Vesna Pusić.

Gošću su pozdravili predsjednik svetonedeljskog HNS-a Zvonko Crvenka, predsjednik svetonedeljskog HSS-a Drago Vinovrški Pentek i predsjednica Organizacije mladih HSS-a Zagrebačke županije Željka Šabarić.

Vesna Pusić govorila je o o usklađivanju hrvatskih obrazovnih standarda sa EU, o novim mogućnostima školovanja i usavršavanja kao i o mogućnostima školovanja odraslih osoba. Naglasila je da je borba za kvalitetno i svima dostupno obrazovanje što većeg broja naše djece i mladih ljudi, ali i ostalih dobnih skupina, strateška zadaća Hrvatske jer samo visoko educirana radna snaga jamči konkurentnost na tržištu rada. To je ujedno i preduvjet za snažan gospodarski rast zemlje kojem svi težimo.

Tribina je uveličana bogatim kulturno - umjetničkim programom KUD-a Antun Mihanović iz Bestovja i domjenkom na kojem se Vesna Pusić zadržala duže vrijeme razgovarajući neformalno s građanima Svete Nedelje.

Skupu su prisustvovali dožupan Zagrebačke županije i predsjednik županijskog HNS-a, gospodin Josip Jambrač kao i potpredsjednica samoborskog HNS-a i županijska vijećnica Marica Jelenić.

Ivica Horvat

 
25.04.2005.

Na predizbornom skupu Hrvatske stranke prava govorio njen predsjednik Anto Đapić

Svi strepe, jer govorimo istinu!

Na predizbornom skupu Hrvatske stranke prava govorio njen predsjednik Anto Đapić

Samoborski ogranak Hrvatske stranke prava praktički je prvi iznio karte na stol. Već i prije samog početka službene kampanje za lokalne izbore Samoborcima su ponudili priliku čuti od njihovog predsjednika kakav je "pravaški" pogled na svibanjsku podjelu predstavničkih mjesta u lokalnim vijećima. U velikoj dvorani Hrvatskog doma na tribini održanoj 18. travnja okupljenima su se osim Ante Đapića obratili i nositelj stranačke liste za Zagrebačku županiju Ivan Brleković, te predsjednik samoborskog ogranka HSP-a Miljenko Borić.

"Skromnost i solidarnost" krilatica je, koja bi, sudeći prema govoru predsjednika HSP-a Ante Đapića, trebala pratiti pravaše u danima prije i nakon izbora. Kako je pojasnio, za razliku od početka 90-tih kada se Hrvatsku cijenilo, danas je percepcija Hrvatske kao zemlje mita i korupcije, a bahatost, arogancija i prepotencija uzrokovali su pad brojnih političara.

- HSP predstavlja sintezu ideje skromnosti i solidarnosti - rekao je Đapić. - Ona je izgrađena kroz 15 godina u opoziciji. Bilo je svega u tom razdoblju, ali nismo popuštali. Zato danas svi strepe kada mi govorimo. A strepe jer govorimo istinu. U ovom društvu ne može biti nedodirljivih, zakoni moraju vrijediti za sve. Hrvatskoj treba vratiti skromnost i solidarnost - zaključio je predsjednik HSP-a.

Odluku da HSP, unatoč brojnim ponudama, na lokalne izbore izađe sam, Anto Đapić je prozvao najjačim političkim potezom u zadnjih 15 godina, argumentirajući to činjenicom da su lokalni izbori trgovina gdje koaliraju mnogi, često i u inače nemogućim kombinacijama. - Stoga se u tome gubi prepoznatljivost stranaka i njihovih svjetonazora - konstatirao je HSP-ov predsjednik. - S druge strane, HSP nikad nije odstupao od svojih temeljnih načela, unatoč brojnim predrasudama kojih je dugo bio predmet, jer "pravaštvo" je nazor, a ne politika. Zato vlast ne smatraju, kao ostali, diobom plijena nego odgovornošću, pa je zato nužno skromnost i solidarnost ugraditi i u vlast, jer to je ono što narod od HSP-a očekuje - zaključio je Đapić.

- I zato su ovi izbori puno važniji od običnih lokalnih izbora. Mi poslije izbora ne smijemo biti kao drugi. Ne se baviti pričanjem i političkim programima. Treba raditi. Hrvatska politika se mora promijeniti – rekao je Đapić i poručio kako nije istina da su svi u politici isti, kao što često znaju reći ljudi. - Oni koji nisu mogli pokazati kako bi vodili Hrvatsku ne mogu biti isti kao oni koji su tu priliku imali i nisu je iskoristili - konstatirao je i dodao kako je manje bitno hoće li HSP na koncu imati 10 župana, nego im je bitnija potpora hrvatskog naroda. Naravno, gledano dugoročno, jer, kako je rekao, lokalni su izbori "prijelazna etapa za parlamentrane izbore gdje HSP mora pobjediti". Na učestala pisanja o tome kako će pravaši nakon lokalnih izbora ući u hrvatsku Vladu, Đapić je poručio kako se to sigurno neće dogoditi, jer HSP ne želi biti zamjena za popunu mjesta koalicijskog partnera kad netko od sadašnjih vladajućih partnera ode. - Mi ćemo tražiti prijevremene parlamentrane izbore, pa ćemo onda vidjeti kakvu potporu ima HSP - objasnio je HSP-ov predsjednik. - Više vrijedi svjetonazor HSP-a, nego bilo kakav politički program. Jer, mi svoj posao obavljamo odgovorno. I kad dođemo na vlast pokazat ćemo da se Hrvatska može voditi skromno i solidarno - zaključio je Đapić.

Okupljenima se s par prigodnih riječi dobrodošlice obratio i predsjednik samoborskog ogranka HSP-a Miljenko Borić. Nositelj HSP-ove izborne liste za Zagrebačku županiju Ivan Brleković požalio se kako se nakon rušenja Račan - Tomčićeve koalicije u stvari ništa nije promijenilo, jer se i dalje guši hrvatski ponos, dostojanstvo, rasprodaje se hrvatska zemlja. - U političkom je životu ostao jedino HSP sa svojih 8 zastupnika koji brane hrvatsko dostojanstvo – poručio je Brleković. Što se tiče situacije na županijskoj političkoj sceni zaključio je kako je na vlasti trenutno jedna gemišt koalicija i birokracija koja ne koristi sjajne predispozicije "zlatnog prstena". Također je ustvrdio da se u Županiji ne vodi briga o mladima, te je obećao da će svako dijete već u vrtiću morati naučiti barem jedan strani jezik, a u osnovnoj školi još jedan, jer je to pravi put u Europu. Što se tiče njegove bivše stranke, HDZ-a, za nju je ustvrdio kako se udaljila od svojih načela državotvornosti, te je konstatirao kako je ta stranka u Županiji spala na to da "im je nositelj liste jedan senilni starac od 75 godina". - Dosta je bilo cirkusa i prostituiranja, mi moramo napraviti iskorak. Dok je HSP-a, bit će i poštenja – zaključio je na kraju Ivan Brleković.

Ako je netko od stranačkih gostiju solidno posjećene tribine u kino dvorani imao želju na ovom skupu možda i pružiti ruku postizborne suradnje samoborskim pravašima, nakon izrečenog su sigurno odlučili još malo razmisliti o tome. Tako ćemo samo konstatirati da su tribini između ostalih nazočili predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten, predsjednik samoborskog DC-a Željko Koščica i predsjednik samoborskog HNS-a Mladen Guliš.

Krunoslav Solenički

 
25.04.2005.

Potpuna sanacija barokne kape na župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru

Sveta Anastazija mijenja kapu

Potpuna sanacija barokne kape na župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru

Visoki zvonik župne crkve svete Anastazije i njegova barokna kapa izgrađena 1785. godine, opasani su ovih dana građevinskim skelama. O pojedinostima izmjene barokne kape i radovima na crkvi više nam je rekao samoborski župnik Vlado Bogdan.

- Na tornju, točnije na baroknoj kapi na župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru, rade se veliki zahvati, zapravo kompletna sanacija. Od svega postojećeg na samoj toj baroknoj kapi, koja je visoka 17 metara i koja je vrlo bogato ukrašena, od stare građe može, nažalost, ostati tek nekoliko stupova. Drugo je sve trulo i mora se gotovo u potpunosti zamijeniti. Toranj je posljednji put rađen ovako detaljno onda kada su ga i gradili. Kasnije su činjeni neki manji zahvati tijekom posljednjih 230 godina, ali ovakav generalni zahvat nije nikada rađen, jer nije zapravo ni bilo potrebe. Prije dvije i pol godine velika bura nagnula je veliki križ na vrhu tornja, visok nekoliko metara.

Pregledom stvarnog stanja uvidjelo se da se križ ne bi moglo samo ispraviti, jer je drvena građa na koju se križ zapravo nastavlja i na koju bi se trebao pričvrstiti, istrunula. U dogovoru s nadležnima iz Konzervatorskog zavoda za samoborsko područje, gospođom Anom Matalić, sanacija tornja povjerena je Slavku Kovačićeku i njegovoj ekipi iz Varaždina, koji to rade diljem Hrvatske i isključivo se time bave. Dakle, postavit će se potpuno nova drvena građa i oplata, sve od slovenskog bora i ariša, kao i novi bakreni vanjski lim. Na vrh barokne kape vraća se ista željezna jabuka i željezni križ kojega samo treba dotjerati.

Za radove na crkvi Grad je donirao 100.000 kuna, a sve ostalo financira Župa samoborska. Nadamo se da će do konca kolovoza, ako sve bude išlo po planu, toranj biti dovršen.

Popeli smo se na toranj crkve svete Anastazije, odakle se pruža pogled na sve strane Samobora. Porazgovarali smo i s radnicima koji s velikim entuzijazmom rade na visini od preko 60 metara. Nije im to prvi put; radi se o iskusnoj i dobro uhodanoj ekipi vještih majstora, koji su do sada obnovili velik broj sakralnih spomenika diljem Hrvatske.

Nenad Kobasić

 

Na predizbornoj tribini HSS-a i HNS-a Svete Nedelje govorila potpredsjednica Sabora Vesna Pusić

Na predizbornom skupu Hrvatske stranke prava govorio njen predsjednik Anto Đapić

Potpuna sanacija barokne kape na župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002