04.09.2005.

Otvaranje Super Konzuma završeno koncertom popularnog Slavonca

Škoro ispred Prše!

Otvaranje Super Konzuma završeno koncertom popularnog Slavonca

Dobra večer Samobore! Ovim je riječima Miroslav Škoro, nastupivši ovom prilikom u sklopu svečanosti otvaranja Super Konzuma, pozdravio nekoliko tisuća prisutnih obožavatelja. Parkiralište sa zapadne strane novog trgovačkog centra bilo je prepuno Škorinih fanova, a već se sat vremena prije koncerta u okolici Super Konzuma tražilo slobodno mjesto za parkiranje.

Već koji trenutak poslije Škoro je, što pjesmom, što dosjetkama između njih, stvorio pravu koncertnu atmosferu, koja se nastavljala i dalje pjesmama Četri vitra, za koju se zna da je popularni Slavonac posvetio pokojnim roditeljima, te Molio sam Boga za te, koju je napisao za kćer Ivanu.

Škoro nije zaboravio ni na ljubavnike svih fela kojima je namijenio Ne vjeruje srce pameti.

Koncert je kulminirao u trenutku kad je Škoro počeo nizati svoje najveće hitove: Neka sam isti kao on, Šumi, šumi javore, Oraje, oraje, Mate, Milo moje... Publika, u kojoj je bilo i djece od 6-7 godina, ali i njihovih djedova i baka, uživljeno je pratila nizanje hitova, sa Škorom pjevala, a kanula je i pokoja suzica...

Za pred kraj koncerta pjevač je ostavio Ne dirajte mi ravnicu, pjesmu za koju je kazao da mu je donijela najviše radosti, ali i tuge u životu.

Bila je to ugodna rujanska večer i finale otvaranja Super Konzuma kakav su ljubitelji te vrste glazbe mogli samo poželjeti. Nije ih zasmetalo ni preklapanje koncerta s utakmicom naše nogometne reprezentacije protiv Islanda - očito je za velik broj Samoboraca glazba još uvijek ispred nogometa.

Ivanka Bišćan

 
04.09.2005.

Smoborček je obnovio svoj vozni park i priredio malu feštu

Sedamnaest veličanstvenih

Smoborček je obnovio svoj vozni park i priredio malu feštu

Autoprijevozničko poduzeće Samoborček predstavilo je u subotu, 3. rujna, svoje nove autobuse. Kupljeno je sedamnaest novih ljepotana od kojih su deset gradskih i jedan međugradski autobus bili parkirani na Trgu gdje su ih građani mogli od 8 do 15 sati i razgledati.

Autobusi su proizvedeni u njemačkoj tvornici Setra i spadaju u red najkomfornijih gradskih prometala. Vrlo su sigurni, udobni i opremljeni klima uređajima. Svih sedamnaest novokupljenih autobusa predviđeni su za liniju Samobor-Zagreb.

Božo Grgurić, direktor poduzeća Samoborček i jedan od najzaslužnijih za ovakav rast Samoborčeka, nije krio zadovoljstvo i podsjetio je na još neke brojke: - Naš vozni park broji 83 vozila, od toga su 54 Setrina. U zadnjih godinu dana kupili smo 26 potpuno novih autobusa, a od toga u ovoj turi sedamnaest. Svi će oni već sutra biti na raspolaganju putnicima. Svi ovi novi autobusi pogone se na bio-dizel, a ako niste znali, u Ozlju uskoro počinje i proizvodnja tog naftnog derivata. U ovo vrijeme naftne i ekološke krize to je vrlo značajno i za nas i za putnike i za prirodu. S proizvođačem smo dogovorili da ih nakon pet godina upotrebe mijenjamo po principu staro za novo. Tako ćemo vrlo brzo postići da nam vozni park ne bude stariji od pet godina. Već sada izbacujemo iz upotrebe vozila starija od 18 godina što zakon i zahtijeva - naglasio je Grgurić.

Obradovala nas je i informacija da će Samoborček sljedeće godine napokon kupiti pet niskopodnih autobusa namijenjenih osobama s invaliditetom i mamama s kolicima.

Nakon Bože Grgurića okupljenim građanima kratko se obratio gradonačelnik Antun Dubravko Filipec koji je presjekao vrpcu, a velečasni Božo Cindori blagoslovio je parkirane nove "samoborčeke".

Samoborci su na Trgu u čast novih autobusa počašćeni s više od tisuću besplatnih kremšnita, greblici se ne zna ni broja, a u jednom trenutku opću je navalu izazvalo dijeljenje Samoborčekovih majica. Raspoloženje su, između ostalih, na odgovarajućoj razini održavali i folkloraši Mladosti.

Nenad Kobasić

 
04.09.2005.

9. susreti osoba s invaliditetom i 10 godina rada udruge

Vile prigrlile osobe s invaliditetom

9. susreti osoba s invaliditetom i 10 godina rada udruge

U ugodnom ambijentu restorana Vilinske jame i okolice, 1. rujna održani su 9. susreti osoba s invaliditetom Hrvatske i ujedno obilježena deseta godišnjica rada Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje. Nakon dugogodišnjih okupljanja na različitim lokacijama van Samobora, samoborska je udruga napokon slavila na svom terenu i to u ugodnom okruženju doline Breganice.

Okupljenima su se pozdravnim riječima obratile predsjednica Udruge Jadranka Guštin, Marica Jelenić, zamjenica gradonačelnika Samobora i Ines Balint, načelnica općine Sveta Nedelja.

Nakon jutarnjeg gulaša navalilo se na sport: nabacivalo se u krugove, rušili čunjevi i igrao pikado. Ekipa Samobora i Svete Nedelje bila je najbolja u pikadu, a u belotu su osvojili treće mjesto (ne znaju varati, op. a.). Poslije ručka igrao se belot, šah, natjecalo se u plesu, a izvučene su i vrijedne nagrade od tombole. No, puno više od nagrada ljudima okupljenima u Grdanjcima značilo je cjelodnevno druženje i izmjena iskustava.

Civilizacijski stupanj i kvaliteta nekog društva mogu se gotovo milimetarski ocijeniti po tome kako se ono odnosi prema nemoćnima, starima, djeci i osobama s invaliditetom.

Velik broj sudionika i kvaliteta organizacije 9. susreta osoba s invaliditetom održanih u Grdanjcima mogu biti dobar primjer kako bi se to trebalo činiti i kako bi se prema hendikepiranima trebali odnositi u svakodnevnom životu i mi "normalni". Normalno.

Nenad Kobasić

 
04.09.2005.

Josip Grgos otkrio je još jednu špilju

Grgosova špilja dobila sestru

Josip Grgos otkrio je još jednu špilju

Grgosova špilja visoko kotira na turističkoj karti Samobora. Ovu podzemnu ljepoticu obilaze turisti i speleolozi iz svih krajeva svijeta. Špilju je 1973., vadeći kamen za vapno, otkrio Josip Grgos. Špilja je danas izvanredno dobro očišćena, očuvana i turistički dostupna. Sva je prilika da će speleološko - turistička poslastica dobiti i svoj nastavak u obliku nove špilje.

Naime, u siječnju prošle godine, uređujući stajalište za dječje ekskurzije, nasuprot ugostiteljskom objektu svog sina, Josip Grgos naišao je na još jednu špilju. Radove na njenom djelomičnom čišćenju i istraživanju obavio je sa svojim zetom Damirom Rešetarom u siječnju 2005.

Istražili su i prokopali jedan hodnik koji se, u odnosu na Grgosovu špilju, lagano penje. Hodnik završava visokim procijepom koji završava samo par metara od tla. Josipu je, kako kaže, puno zanimljiviji mali odvojak na samom ulasku u novootkrivenu špilju. Taj se odvojak lagano spušta i sve ukazuje na to da se nastavlja, pa čak i spaja sa starom špiljom. – To bi bilo k'o Bog! – govori Josip dok nam pokazuje bogate ukrase koji se vide ili samo naziru ispod još neočišćene ilovače. Svoju nadu temelji i na izjavi jednog speleologa koji je u prvoj špilji našao lisičji izmet, što ukazuje da špilja ima izlaz za koji se ne zna. – Trudili smo se da što manje stvari oštetimo ili razbijemo, jer ako prirodu diraš, ona ti se hoće brzo osvetiti – poučio nas je Stjepan i obećao da će nam javiti ako nađe još koju špilju.

Nenad Kobasić

FOTO: Josip Grgos, čovjek koji svakih tridesetak godina pronađe jednu veliku luknju u zemlji

 

Otvaranje Super Konzuma završeno koncertom popularnog Slavonca

Smoborček je obnovio svoj vozni park i priredio malu feštu

9. susreti osoba s invaliditetom i 10 godina rada udruge

Josip Grgos otkrio je još jednu špilju

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002