16.12.2005.

Lionsi i supruge veleposlanika humanitarno djelovali u Zagrebu

Pomoć Dječjem odjelu bolnice u Ogulinu

Lionsi i supruge veleposlanika humanitarno djelovali u Zagrebu

Otvoreno učilište u Zagrebu ugostilo je 4. prosinca na velikoj dobrotvornoj priredbi supruge veleposlanika akreditiranih u Zagrebu. Novčana sredstva, koja su sakupljana prodajom proizvoda koji predstavljaju zemlje iz kojih one dolaze, namijenjena su Dječjem odjela bolnice u Ogulinu. Ovoj su se akciji pridružile i samoborske Lionsice koje su na svom štandu prodavale kolače, samoborsku salamu, razne rakije, bermet i medenjake.

Tamara Vrančić Sokač

Za Martinje - 20.000 kuna

U akciji za razminiranje Hrvatske, koja se održala na Martinje, Lionsi su prikupili oko 20.000 kuna, a akcija traje do 1. srpnja 2006.

Uskoro će se održati i tradicionalan Lions Bal s aukcijom slika, čijim bi se prihodom do kraja otplatila akcija "Klima uređaji za zaraznu bolnicu".

T.V.S.

 
16.12.2005.

Zahvaljujući samoborskim humanitarkama olakšan život teško bolesnoj djeci u Gornjoj Bistri

Neka bude Božić i njima!

Zahvaljujući samoborskim humanitarkama olakšan život teško bolesnoj djeci u Gornjoj Bistri

Prije otprilike dva mjeseca samoborske su humanitarke Dragica Žugaj, Dušanka Dubić, Mirna Zemljak, i Ivana Ladišić kroz jedan od razgovora uz kavu odlučile o svom narednom poduhvatu. Procijenile su da je pomoć trenutačno najpotrebnija Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Za dva su dana imale spreman letak koji su dijelile ljudima i tražile pomoć za male pacijente bolnice u kojoj je smješteno 110 djece u dobi od 1-18 godina. Dječica najčešće boluju od bolesti centralnog živčanog sustava, endokrinih i metaboličkih poremećaja, reumatskih bolesti, fenilketonurije, celijaklije, raznih sindroma, hidrocefalusa i drugih težih oboljenja bez prognoze za ozdravljenje. Oko 95% djece je nepokretno i ovisi o sestrinskoj njezi, 50% djece hrane se na nazogastičnu sondu, dok se većina njih presvlači i preko 3 puta dnevno.

Zbog nemogućnosti da imaju pravilan tretman u obitelji smještavaju se u ovu bolnicu na trajnu hospitalizaciju. Većina roditelja ne mogu plaćati troškove hospitalizacije.

Samoborske su humanitarke skupljale pelene, vlažne maramice, sapune, dječje kupke, pidžamice, trenirkice, čarapice, štramplice, čokoladice.

- Akcija je prošla i bolje od očekivanja. Kada smo kretale s akcijom nadale smo se da ćemo napuniti kombi, a imamo za kamion. Akcija se proširila na područje cijele Hrvatske. Imale smo odaziv iz Opuzena, Splita, Varaždina, Čakovca, Osijeka, Istre, Bjelovara... Na temelju našeg maila našle smo im trajne sponzore, a bilo je odaziva i iz većine banaka. One su financijski pomogle direktno bolnici, a tim su novcem kupljene boce s kisikom i aspiratorom. Zahvaljujemo se svim dobrim ljudima koji su nam pomogli sakupiti stvari i onima koji su financijski pomogli. Zahvaljujemo i samoborskom HNS-u na ustupanju prostorije, jer zbilja ne znamo kuda bi s tim prikupljenim stvarima. A najviše hvala svim ljudima koji su dali svoj prilog, a zbog kojih je ova akcija imala puno uspjeha. Na godinu nastavljamo dalje - rekla je jedna od aktivistica Ivana Ladišić.

U Bistru se s humanitarkama i kamionom punim darova uputila i Marica Jelenić, ovaj put kao članica HNS-a te Marijana Jaić s dva automobila punim prikupljenih potrepština za djecu bolnice.

Humanitarke se ispričavaju brojnim pojedincima koje u nedostatku vremena nisu stigle obići, a koji su također ponudili pomoć u vidu higijenskog i sanitetskog materijala. Bit će za to prilike drugi put.

Stjepan Stanić

 

Lionsi i supruge veleposlanika humanitarno djelovali u Zagrebu

Zahvaljujući samoborskim humanitarkama olakšan život teško bolesnoj djeci u Gornjoj Bistri

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002