19.09.2005.

U hotelu Lavica održan seminar na temu Zaštita žrtava trgovanja ljudima

Kako prepoznati roba i kako mu pomoći

U hotelu Lavica održan seminar na temu Zaštita žrtava trgovanja ljudima

Procjenjuje se da je danas u svijetu četiri milijuna žrtava trgovanja ljudima. Na tom se prljavom poslu zarađuje 9-12 milijardi dolara godišnjeg profita. To trgovinu ljudima stavlja na sigurno treće mjesto najunosnijih crnih biznisa, odmah iza trgovine oružjem i narkoticima.

U Hrvatskoj je u 2004. godini identificirano 19 žrtava trgovine ljudima (u protekle tri godine ukupno 39), i to 17 žena i tri maloljetne osobe. Njih šesnaest iskorištavano je u seksualnoj industriji, a ostale su prisiljavane na rad.

Vlada Republike Hrvatske osnovala je 9. svibnja 2002. godine Nacionalni odbor za suzbijanje trgovanja ljudima koji predstavlja središnje tijelo nadležno za koordiniranje aktivnosti vezanih za suzbijanje trgovine ljudima, a kao radno tijelo odbora osnovana je i radna skupina za suzbijanje trgovanja djecom.

Nacionalnom odboru, u čijem su sastavu zastupljeni predstavnici nadležnih tijela državne uprave, medija i nevladinih organizacija, predsjedava potpredsjednica Vlade RH, nadležna za društvene djelatnosti i ljudska prava.

Poduzete su mnoge mjere i akcije usmjerene na prevenciju i edukaciju.

S ciljem prevencije organizirane su brojne javne kampanje sa svrhom senzibiliziranja javnosti, od kojih je posljednja Zaustavimo trgovanje ljudima još uvijek u tijeku, a 2003. godine uspostavljena je i SOS telefonska linija (0800-77-99) na kojoj je moguće zatažiti pomoć, dobiti sve informacije i ukazati na slučajeve za koje se sumnja da predstavljaju trgovanje ljudima.

Drugi dio rada, edukacija, uključuje rad s Vladinim tijelima koja su uključena u borbu protiv trgovine ljudima. Prednost u izobrazbi dana je onim ljudima koji prirodom svog posla mogu izravno pomoći u suzbijanju ovog problema, a socijalni radnici prepoznati su kao jedna od prioritetnih skupina.

Udruga World Learning/STAR koja od studenog 2004. godine u Hrvatskoj provodi Program suzbijanja trgovine ljudima (Croatia Trafficking Prevention Activity – CTPA), organizirala je, u suradnji s nadležnim ministarstvom, seminar pod nazivom Zaštita žrtava trgovanja ljudima i održala ga 15. i 16. rujna u Samoborskom hotelu Lavica.

Na seminaru je sudjelovalo 35 djelatnika centara za socijalnu skrb iz središnje Hrvatske. Prvi seminar, koji je obuhvatio socijalne radnike iz istočne Hrvatske već je održan u Osijeku, a djelatnike iz obalne Hrvatske trenerski će tim obučavati sredinom listopada u Zadru.

Trenerski tim čine stručnjaci iz Hrvatske: Dijana Kovačević-Remenarić ispred Državnog odvjetništva, Sandra Veber iz Ministarstva unutarnjih poslova te Maja Mamula i Dunja Skenderović-Bonacci iz nevladine udruge Ženska soba iz Zagreba.

Na seminaru su o iskustvima iz BiH govorile Selma Hadžihalilović, voditeljica sličnog projekta u BiH i Hajrija Hadžiomerović-Muftić iz Federalnog tužiteljstva Federacije BiH. Uvodni govornici bili su Zvjezdana Janičar iz Uprave za socijalnu skrb Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Sanja Vukotić-Hodžić iz Američke agencije za međunarodni razvoj, Kirsten Selinger iz Veleposlanstva SAD-a te Jill Benderly, regionalna direktorica World Learning/STAR-a.

N.K.

 
19.09.2005.

Radionice kuhanja u Arheološkom parku u Budinjaku

Friška pretpovijesna jela

Radionice kuhanja u Arheološkom parku u Budinjaku

Javna ustanova Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje, u dane vikenda 10. i 11. te 17. i 18. rujna, u Arheološkom parku u Budinjaku održala je radionice pod nazivom Tisućljeća kulinarstva.

Imajući u vidu bogatu arheološku baštinu Budinjaka, ali i cijelog područja Žumberka i Samoborskoga gorja, radionice su osmišljene kako bi se afirmirao jedan od aspekata kulturne baštine i istovremeno posjetiteljima pružila prilika aktivnog sudjelovanja u izvođenju programa. Program je započeo obilaskom Staze kneževa koja se nalazi na području Arheološkog parka u kome su smještena dva arheološka lokaliteta – Budinjak iz vremena starijeg željeznog doba i Bratelji iz rimskog ranocarskog perioda.

Nakon što su obišli daleku prošlost uz stručno vodstvo, posjetitelji su se vratili u slatku sadašnjost - pripremanju hrane u izletničkom prostoru ispred Eko-centra Budinjak. Podijeljeni u četiri grupe na otvorenom prostoru opremljenom ložištima za vatru, pripremali su jela po pretpovijesnim, rimskodobnim, srednjovjekovnim i tradicionalnim receptima. Po završetku pripreme uživalo se u okusima hrane davno prošlih pretpovijesnih i povijesnih perioda.

U dva protekla vikenda održane su dvije radionice u kojima je sudjelovalo stotinjak posjetitelja. Realizaciju radionica omogućila je Hrvatska turistička zajednica pruženom financijskom potporom projektu.

Biljana Lihtenvalner

voditeljica promidžbe i prihvata posjetitelja Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Ivica Horvat

 
19.09.2005.

Počeo s radom preuređeni Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice Samobor

Djeca opet mogu čitati

Počeo s radom preuređeni Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice Samobor

Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice Samobor otvorio je, nakon višemjesečnog preuređenja, svoja vrata. Osim što su promijenjeni podovi, promijenjene su električne i telefonske instalacije, nabavljen je novi namještaj, osvježena je fasada, a budući akademski slikar Nikola Kovač oslikao je prozore u prostoru igraonice. Ukupna investicija iznosila je na kraju oko sto tisuća kuna.

Djeca opet mogu posuđivati knjige, surfati internetom, posjećivati igraonice i družiti se u prostorima Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice Samobor gdje je 15. rujna priređen i mali domjenak za ugledne goste, povodom ponovnog početka rada.

Tako su u ljepoti i praktičnosti preuređenog prostora mogli, uz neizbježne samoborske delicije, uživati dogradonačelnica Marica Jelenić, Ankica Janković, pročelnica pri Ministarstvu kulture, Damir Fabek, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i brigu za mladež Grada Samobora, Jadranka Duić iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije te mnogi drugi knjižničari i prosvjetni djelatnici.

Vrijedni domaćini, djelatnici odjela, sve su ih lijepo ugostili te krenuli u nove radne pobjede. Već lobiraju i ukazuju na neophodnost nabavke nekoliko računala na kojima bi djeca mogla pretraživati internet, pisati tekstove i referate, koristiti edukativne CD-romove...

Dozvolit ćemo si malu preporuku Gradskom vijeću: bolje i sto milijuna u knjižnicu nego dva milijuna u NK Samobor. Jer djeca uvijek, ako u njih ulažete, stostruko vraćaju.

Nenad Kobasić

 

U hotelu Lavica održan seminar na temu Zaštita žrtava trgovanja ljudima

Radionice kuhanja u Arheološkom parku u Budinjaku

Počeo s radom preuređeni Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice Samobor

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002