29.10.2005.

Na izbornoj skupštini samoborskog DC-a za predsjednika opet izabran Željko Koščica

Naći snage za novi uzlet

Na izbornoj skupštini samoborskog DC-a za predsjednika opet izabran Željko Koščica

Samoborski Demokratski centar nakon proljetnih lokalnih izbora prešao je, zajedno s partnerima, HSS-om, u opoziciju. Nisu uspjeli u onome što stranka na državnoj razini jest - zadržati uzde vlasti i nastaviti tamo gdje su prije izbora stali.

Na redovnoj godišnjoj izbornoj skupštini stranke, održanoj 29. listopada, potvrđeno je ono što su bolji poznavatelji političkih odnosa i pretpostavljali: stranka ide dalje sa Željkom Koščicom na čelu, a ambiciozni predsjednik obećao je konsolidaciju stranačkih redova, borbeni opozicijski gard i povratak na pobjedničke staze.

Skupštini je prisustvovala i predsjednica DC-a i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Pozdravivši skup, ministrica je podsjetila na poteze koje je do sada poduzela u uvođenju reda u pravosudnom sustavu, te izrazila nadu da će i samoborska organizacija naći uspješnu formulu za novi uzlet.

Robert Škiljan

FOTO: Željko Košćica - i dalje predsjednik samoborskog DC-a

 
29.10.2005.

Uskoro će građani imati mogućnost boljeg uvida u Gradski proračun

Samobor još traga za Milanom Bandićem

Uskoro će građani imati mogućnost boljeg uvida u Gradski proračun

Sve promjene u gradskom proračunu Samobora i razloge za njihovu promjenu moći ćete uskoro saznati jednostavno skoknuvši na internet stranicu Grada Samobora.

Ovaj novi i transparentni uvid u gradsku kasu najavio je Roland Gajšak, pročelnik Upravnog odjela za financije.

On je u gradskoj vijećnici, 27. listopada, na sazvanoj tiskovnoj konferenciji, uz pomoć zamjenika gradonačelnika Tomislava Mastena i gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca, predstavio promjene u samoborskom proračunu za 2005. godinu te odgovarao na pitanja koja su postavljali okupljeni novinari lokalnih i ostalih hrvatskih medija.

U svojstvu novinara za samoborski vijećnički stol prvi put je sjeo i Silvestar Vrbanac sa zagrebačkog Radija 101, kojemu je

gradonačelnik uputio pitanje kako da dođu do Milana Bandića, koji živ i zdrav redovito gostuje u emisijama Radija 101, dok višemjesečne pozive čelništva Samobora na razgovore u vezi razdruživanja vješto eskivira.

O temama i pitanjima postavljenima na presici: sanaciji Trebeža, novouspostavljenom porezu na neizgrađeno zemljište, financiranju Fašnika i drugima, mogli ste čitati u nekom od prošlih brojeva Glasnika, a uvijek ih možete prizvati i iz arhive vijesti na našim web stranicama.

Nenad Kobasić

 
29.10.2005.

U Hotelu International dodijeljena priznanja turističke akcije Zeleni cvijet

Zeleni cvjetovi rascvjetali se po našim bregima

U Hotelu International dodijeljena priznanja turističke akcije Zeleni cvijet

U sklopu ekološko-edukativne akcije Volim Hrvatsku, svake se godine održava po pojedinim županijama podakcija uređenja turističkih mjesta i pojedinačnih objekata nazvana Zeleni cvijet.

Ovogodišnjim pobjednicima Zelenog cvijeta za područje Zagrebačke županije dodijeljena su 25. listopada zaslužena priznanja u Crvenom salonu Hotela International u Zagrebu.

Namjera ove akcije je oplemenjivanje životnih prostora i podizanje kvalitete življenja s naglaskom na turizam i zaštitu okoliša.

Peteročlano ocjenjivačko povjerenstvo podijelilo je nagrade u dvije glavne kategorije: uređenost mjesta kao cjeline i uređenost okoliša pojedinačnih objekata, a samoborski i svetonedeljski kraj prošao je više nego odlično.

Lidija Mišćin, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije i jedna od članova žirija, vodila je dodjelu i uz pomoć visokih gostiju uručila nagrade.

Sveta Nedelja pobijedila je u kategoriji uređenosti mjesta kao cjeline u podkategoriji manji gradovi. U podkategoriji gradovi Samobor je nagrađen srebrnim znakom, odmah iza Velike Gorice, a žumberačko selo Sopote dobilo je priznanje u podkategoriji mjesta.

U drugoj glavnoj kategoriji nagrada, onoj uređenosti pojedinačnih objekata bilo je deset podkategorija.

Trg kralja Tomislava osvojio je srebro, a broncu je odnijela Sveta Nedelja za Trg Ante Starčevića.

Stanari Trešnjevačke ulice u Brezju u Svetoj Nedelji osvojili su srebro za uređenost svoje ulice, a Komunalac iz Samobora zadovoljio se broncom za uređenost rotora u Gajevoj ulici.

Grad Samobor nagrađen je srebrnim znakom i bocom vina za uređenost Parka domovinske zahvalnosti, a obitelj Širanović iz Svete Nedelje kući je odnijela brončani znak za uređenost okućnice privatne kuće.

Nagradu za najbolji originalni suvenir dobio je Samoborski muzej za svoj Kraluž. Lela Roćenović, kustosica Muzeja i neumorna promicateljica tog autohtonog samoborskog suvenira primila je vrijedno priznanje.

Zeleni cvijet s brončanim znakom dobila je benzinska postaja Napoli iz Samobora za uređenost i kvalitetu usluge.

Najboljim turističkim informativnim centrom proglašen je naš, samoborski, za čiju je uređenost i kvalitetu usluge nagradu dobila Turistička zajednica Grada Samobora. Svetonedeljski Turistički informativni centar okitio se je broncom.

Najboljom i najoriginalnijom turističkom destinacijom Zagrebačke županije za 2005. godinu proglašena je arheološka Staza kneževa u Budinjaku, a nagradu su u ime Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje primile Morana Želle, arheologinja Parka i Tatjana Vujnović, geologinja Parka.

Nenad Kobasić

FOTO: Načelnica Općine Sveta Nedelja prima priznanje iz ruku predsjednika TZZŽ Vlade Horine

 
29.10.2005.

Sjednica Skupštine Komunalca d.o.o.

Novi direktor Antun Bišćan!

Sjednica Skupštine Komunalca d.o.o.

Na izvanrednoj Skupštini trgovačkog društva Komunalac d.o.o., održanoj 26. listopada u Gradskoj vijećnici, izabran je novi direktor Komunalca Antun Bišćan, diplomirani inženjer kemije iz Samobora. Za njegovo je imenovanje glasalo 14 članova Skupštine, dok je sedam opozicionara bilo suzdržano. Taj šezdesetogodišnji tehnolog i uspješni privatni poduzetnik cijeli se život bavio žbukama, cijevima, betonom i ekspandiranim perlitom, a 2004. počeo je, u suradnji sa stranom tvrtkom, raditi na projektu racionalnog korištenja energije sunca i vjetra u desalinaciji morske vode.

Na svu stručnost novoga direktora, njegovu dokazanu uspješnost upravljanja i želju da svoje neosporno znanje primijeni u komunalne segmente svoga grada, sjenu su bacile, po mišljenju opozicijskih vijećnika, traljavo i amaterski vođene pripreme vezane uz proceduru izbora novog direktora. Zbog jedne, od svih strana priznate, proceduralne greške, deset je opozicijskih vijećnika i sazvalo ovu Skupštinu Komunalca s jedinim prijedlogom da se utvrdi odgovornost i opozove Stjepan Črnjak, predsjednik Nadzornog odbora Komunalca.

Njega se tereti da je neovlašteno otvorio kovertu pristiglu na natječaj za direktora, te da je verbalno vrijeđao Borisa Kušta, voditelja pravne službe Komunalca.

Vijećnici DC-a i HSS-a smatraju da je ovakavim postupkom kršen zakon, a dodali su mu i optužbu za samovoljno angažiranje revizije. Žarko Adamek rekao je da ne brani niti jednoj parlamentarnoj većini da na odgovarujuća mjesta postavi svoje ljude, ali želi da se to čini po proceduri i u okvirima zakona, a Koščica je to još pooštrio rekavši da je i ostavka bivšeg direktora Slobodana Zorića bila iznuđena te da se od početka htjelo namjestiti direktorsko mjesto Antunu Bišćanu, a pritom se nije poštovao čak ni minimum procedure.

Oporba je predbacila i to što članovi Skupštine nisu dobili sve zapisnike sa sjednica Nadzornog odbora niti svu natječajnu dokumetaciju, a ni kandidati za direktora nisu imali svu traženu dokumentaciju.

Nakon uvodnog obrazloženja sazivanja sjednice Mislav Maroević zatražio je stanku zbog neophodnih konzultacija, da bi se poslije, složio sa stavom većine vijećnika da nikakve pravne posljedice nisu proistekle iz postupaka Stjepana Črnjka te da on i dalje može obavljati dužnost predsjednika Nadzornog odbora Komunalca. Sam Stjepan Črnjak sve je optužbe na svoj račun nazvao "u najmanju ruku lažima".

- Meni je žao što je došlo do nepotrebnog ponašanja prilikom otvaranja ponuda. Gospođa Duvnjak, čiju sam kovertu otvorio, uvjerava me da se neće žaliti - rekao je Črnjak.

Skupština je na kraju izglasala odluku da Stjepan Črnjak ostane na mjestu predsjednika Nadzornog odbora Komunalca.

Žarko Adamek naglasio je da pravnih posljedica dosad nije bilo zato što se još nitko i nije žalio, što ne znači da neće. Iznio je članovima Skupštine saznanja da se treći kandidat koji je sudjelovao u natječaju za direktora ima namjeru žaliti, a obavijestio je sve prisutne da će i opozicijski vjećnici i skupštinari Komunalca podnijeti tužbu Trgovačkom sudu.

Sjednica je završena čestitkama svih prisutnih novom direktoru Komunalca uz naglaske oporbenih skupštinara da će mu, kako je počelo, sreća stvarno i trebati.

Nenad Kobasić

 

Na izbornoj skupštini samoborskog DC-a za predsjednika opet izabran Željko Koščica

Uskoro će građani imati mogućnost boljeg uvida u Gradski proračun

U Hotelu International dodijeljena priznanja turističke akcije Zeleni cvijet

Sjednica Skupštine Komunalca d.o.o.

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002