01.06.2005.

Na samoborskom groblju održana skromna svečanost

Odana počast Ivanu Perkovcu

Na samoborskom groblju održana skromna svečanost

Na dan rođenja hrvatskog rodoljuba Ivana Perkovca, 23. svibnja ove godine okupila se na njegovom grobu šačica poklonika ovog pisca i novinara da skromnom svečanošću oda počast velikom peru.

Od novinarskih sekcija naših škola prisutni su bili samo učenici - novinari iz OŠ Samobor. To su bili jedini predstavnici naših mladih s našeg područja. Oni su donijeli svoje Iskrice kao dar učenicima iz Šenkovca, čija škola nosi ime Ivana Perkovca. Šenkovački učenici su i ove godine izveli program koji su za ovu prigodu priredili. Pjevali su nam himnu svoje škole, ariju iz mjuzikla Jalta, Jalta (u kojoj se izražava vjera u bolji svijet) i jednu nabožnu pjesmu. Njihova recitatorica Nikolina čitala je dio iz Šenoinog eseja o Ivanu Perkovcu, te izvrsno recitirala moju pjesmu Na Perkovčevom grobu.

Šenkovčani su Perkovčev grob ukrasili lijepim vijencem, a isticao se i vijenac Ogranka Matice hrvatske iz Zaprešića. I mi Samoborci smo Hrvatici od kararskog mramora poklonili vijenac da ga drži u čast Ivana Perkovca, kako je to zamislio kipar Ivan Rendić, autor tog najljepšeg i najvrednijeg kipa u našem gradu.

Nakon uvodnog govora Stjepana Ljaljka (koji je bio inicijator prvog okupljanja pred 15 godina), govorio je i predstavnik Grada Samobora, prof. Damir Fabek.

Prijašnjih godina delegacije su obišle i grobove naših velikana Langa, Noršića i Sudnika, ali to ove godine nismo mogli, budući da smo bili ograničeni vremenom zbog sprovoda koji se upravo odvijao na groblju.

Naše odrasle goste darivali smo Malim tematskim rječnikom samoborskoga kajkavskog govora Milana Žegarca Peharnika, a Ogranak MH iz Zaprešića nam je donio svoju publikaciju Gruda zemlje za Maticu hrvatsku, kojom je obilježena akcija u kojoj su sudjelovali i članovi MH Samobor 8. svibnja.

Samoborski Ogranak MH nastoji da organizaciju ove svečanosti na Perkovčevom grobu preuzmu urednici naših novina (imamo ih 4), potpomognuti novinarskim skupinama učenika naših škola. A oni bi pak mogli uključiti i novinarske kuće. Tada bi sjećanje na Ivana Perkovca bilo snažnije i dostojanstvenije.

Ranka Novosel

 
01.06.2005.

Položen kamen temeljac za crkvu blaženog Alojzija Stepinca

Za tri mjeseca pod krov

Položen kamen temeljac za crkvu blaženog Alojzija Stepinca

Na tromeđi Bestovja, Novaka i Rakitja niče nova crkva blaženog Alojzija Stepinca. 27. svibnja položen je kamen temeljac, koji je, zajedno s gradilištem te crkve, blagoslovio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić na prigodnom misnom slavlju na kojem se okupio velik broj vjernika tog kraja. Na početku misnog slavlja kardinala i okupljene pozdravio je župnik, velečasni Božidar Cindori. Za tri mjeseca, kako je rekao župnik Cindori, trebali bi biti podignuti zidovi nove crkve blaženog Alojzija Stepinca za Bestovje, Novake i Rakitje, a potom će se prići i unutarnjem uređenju.

Nakon župnikovih riječi kardinal Bozanić blagoslovio je kamen temeljac i temelje crkve, te se obratio okupljenim vjernicima. U svom je govoru posebno istaknuo ulogu vjernika kao žive crkve, te izrazio uvjerenje da će nova crkva potaknuti njihovo okupljanje i omogućiti aktivniji vjerski život.

M.Š.

 

Na samoborskom groblju održana skromna svečanost

Položen kamen temeljac za crkvu blaženog Alojzija Stepinca

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002