01.11.2005.

Terme Čatež realizirale jednu od najvećih turističkih investicija u Sloveniji

Novi Spa & Wellness centar u Čatežu

Terme Čatež realizirale jednu od najvećih turističkih investicija u Sloveniji

U Termama Čatež, koje sigurno svi Samoborci dobro poznaju, otvoren je još jedan novi hotel. Svečani čin otvorenja obavili su direktor uprave Mladen Kučiš i ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak.

Novi Spa & Wellness centar prostire se na 8000 kvadratnih metara površine, a kompleks čine hotel sa 126 soba, unutrašnjim i vanjskim bazenima, centrom zdravlja, dvoranom za vježbanje te prostorom za terapiju. Investicija je proglašena jednom od najvećih investicija u turizmu 2005. godine u Sloveniji, a bila je djelomično financirana sredstvima europskog Fonda za regionalni razvoj.

Novi centar primarno pruža i zdravstvene usluge, pa je tako poboljšana kvaliteta i razina usluga, posebno onih iz zdravstvenog područja. Obnovljen je terapeutski bazen te svi prostori u kojima se vrše rehabilitacije, razgibavanja, masaže i sve vrste ostalih terapija.

Na svečanosti otvaranja novi generalni direktor uprave Mladen Kučiš naglasio je kako se Terme mogu pohvaliti da imaju danas jedan od najsuvremenijih zdravstvenih centara u Sloveniji. Vrijednost investicije je 2,5 milijarde tolara.

U svom govoru prigodom otvaranja direktor je nekoliko riječi posvetio i ostalim investicijama Termi Čatež, koje su u tijeku. Ove godine je otvorena termalna rivijera na Ilidži, do kraja godine se namjerava obnoviti cijeli kompleks dvorca Mokrice, a predviđa se i početak gradnje prvog aparthotela u Marini Portorož, koji je dio ideje o City marini. Impozantan je, regijski i financijski, raspon navedenih investicija, jer će se taj iznos popeti do deset milijardi tolara za sve navedeno.

Dugoročni cilj Termi je usmjeravanje energije i ljudskog potencijala tamo gdje su najbolji, a to je turizam s hotelima i vodenim programom. Dokaz za to je Termalna rivijera, koja već više od desetljeća slovi kao najprivlačniji termalni vodeni park u Sloveniji i koja je u kategoriji velikih termalnih kupališta u 2005. godini, prema mišljenju posjetitelja, zaslužila naziv Naj kupalište 2005.

Ministar za gospodarstvo naglasio je kako je turizam među onim granama koja se brzo razvijaju i ima velike razvojne mogućnosti u Sloveniji. Kvalitetna usluga i sposoban kadar u turizmu formula su za uspjeh i daljnji razvoj turizma.

Nakon svečanosti otvaranja, kojoj je prisustvovalo mnogo ljudi iz različitih grana privrednih i društvenih djelatnosti cijele regije te nakon protokolarnog programa otvaranja mogli smo uživati i prošetati kompleksom. Uvjerili smo se da se nudi šarolika ponuda različitih masaža; od orijentalnih do mediteranskih, od onih gdje vas masiraju kavijarom pa do takvih gdje vas masiraju vrućim vulkanskim kamenjem. U ponudi smo uočili različite paket-programe njege tijela, lica, relaksacije i anti-stresa. Svi ljubitelji sauna, masaža i vodenih užitaka zasigurno će naći svoje mjesto, odnosno neki zanimljiv program u novom centru. Vrijedi provjeriti zašto su Terme Čatež proglašene za naj kupalište.

Rajka Križanac

 
01.11.2005.

Samobor posjetili novi prijatelji iz Wirgesa

Njemački vatrogasci na kavi u Samoboru

Samobor posjetili novi prijatelji iz Wirgesa

U privatnom su posjetu Samoboru boravili od 21. do 23. listopada Saša Endves i Klaus Müller, članovi Vatrogasnog društva Wirges iz Njemačke.

Članovi DVD-a Samobor prijatelje su upoznali s ljepotama Samoborskog i Žumberačkog gorja te kulturno-povijesnim znamenitostima Samobora. Gosti iz Wirgesa obećali su doći na jedan duži boravak kako bi još bolje upoznali Samobor.

B.B.

FOTO: Razgovor uz kavu na Samoborskom Trgu – Saša Endves i Klaus Müller s predstavnicima DVD Samobor

 
01.11.2005.

Rekonstrukcija vodovoda u Ulici Josipa Jelačića

Samo da sneg ne zahrda...

Rekonstrukcija vodovoda u Ulici Josipa Jelačića

U dijelu Ulice Josipa Jelačića, od Šmidhenove do nogometnog igrališta u tijeku je rekonstrukcija vodovoda. Promet se, naravno, zbog toga odvija otežano, a radovi bi trebali biti gotovi za mjesec dana.

Građani opravdano strahuju da bi se mogao ponoviti slučaj Langove ulice iz 2000. godine i Šmidhenove iz 2003., kad je, na opće iznenađenje, u prosincu zapao snijeg, a spomenute su ulice ostale raskopane cijele zime.

Ivica Horvat

 
01.11.2005.

Počast poginulima na Trokutu po prvi puta odao je i velik broj mladih

Pet života ugasnulo u paklu Trokuta

Počast poginulima na Trokutu po prvi puta odao je i velik broj mladih

Već četrnaest godina svakog se 29. listopada okupe Samoborci koji su ratovali u 151. samoborskoj brigadi i krenu put Zapadne Slavonije. Tamo se, u šumama iznad Novske, nalazi motel Trokut u čijoj je blizini 29. listopada ratne 1991. poginulo i pet Samoboraca: Davor Kelemen, Krešimir Purić, Rajko Turk, Vlado Ivčić i Zlatko Šabarić.

I ove godine okupili su se pripadnici 151. samoborske brigade i obitelji palih hrvatskih branitelja te u ranu zoru položili vijenac u Parku domovinske zahvalnosti, a potom krenuli odati počast palim suborcima na mjestu njihove pogibije.

Iz Samobora su krenula čak tri autobusa. U dva su se ukrcali naši branitelji, a u jedan učenici samoborskih osnovnih škola Samobor i Bogumila Tonija te učenici srednje Ekonomske trgovačke i ugostiteljske škole iz Samobora. Velik broj građana, uključujući i dužnosnike Grada Samobora i Svete Nedelje, na odavanje počasti našim Samoborcima i ostalim braniteljima krenulo je osobnim automobilima.

Kako je ovo bila i prilika da se ratna prijateljstva prodube, već u autobusu su počele priče o tome tko je, gdje i što radio u proteklih godinu dana. Dečki, koji su sada već ozbiljna srednja generacija, prisjećali su se minulih ratnih događaja uglavnom kroz smijeh i šalu, ali u njihovim očima mogla se pročitati sva ozbiljnost drame kroz koju su prošli, kao i poštovanje za suborce koji su poginuli.

Pred motelom Trokut okupilo se ove godine dvostruko više posjetitelja nego lani. Bili su tu pripadnici svih brigada koje su djelovale u to vrijeme na tom području, obitelji poginulih branitelja, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici gradova Samobora, Bjelovara, Lipika i Novske, općina Sveta Nedelja, Jasenovac i Lipovljani te predstavnici političkih stranaka i velik broj medijskih izvjestitelja.

Nakon što su predstavnici Matice Hrvatske – Ogranak Samobor, Zoran Perović i Ana Ranka Novosel, odrecitirali prigodne pjesme, cijeli je niz govornika pozdravio okupljene i osvježio sjećanja na to opasno vrijeme.

Među okupljenima bili su zapovjednici 151. samoborske brigade: pukovnik Adolf Paar, pukovnik Josip Dugandžić i brigadir Josip Mahović, ratni zapovjednici Operativne grupe Posavina, brigadni general Rudi Stipčić i stožerni brigadiri Rozarijo Rozga i Stjepan Ivanić, ratni zapovjednik 105. brigade Hrvatske vojske Bjelovar i Ivica Greca, ratni zapovjednik 117. koprivničke brigade. Nazočnima se kratkim prisjećanjem na ratna zbivanja na ovom području obratio Josip Mahović Pini.

Ines Balint, načelnica Svete Nedelje, izrazila je zadovoljstvo velikim brojem mladih koji su došli odati počast poginulima, a Antun Dubravko Filipec, gradonačelnik Samobora, podsjetio je kako je na nama obveza da ispunimo san koji su sanjali poginuli, a to je san o Hrvatskoj kao zemlji poštenih, marljivih i sretnih ljudi.

Franjo Horvat, predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade, podsjetio je okupljene da je Samobor jedini grad u Hrvatskoj koji je svoju 151. brigadu i njene borce nagradio najvišim gradskim priznanjem – Nagradom Grada Samobora za životno djelo.

Kao i obično, najdojmljivije su bile riječi samih sudionika.

Držislav Leopold – Leci bio je zapovjednik voda 151. samoborske brigade i vrlo je zorno opisao te kobne dane.

- Prije 14 godina, mi, pripadnici 151. samoborske brigade, došli smo braniti ugrožene granice naše Hrvatske. Bili smo obični dečki iz Samobora, Svete Nedelje, Ruda i okolnih mjesta, puni zanosa, ideala i ponosa. Iskrcani u nepoznato selo koje se danonoćno granatiralo, morali smo preko noći postati borci i ratnici da bismo se mogli suprotstaviti jugosrpskim agresorima vođenim profesionalcima iz JNA. Tako smo 29. listopada 1991. godine, nas oko 115, nakon 15 dana stalnog granatiranja i u očekivanju nove smjene, dobili zadatak da krenemo u napad na Trokut. S nekoliko pripadnika zagrebačke i đurđevačke brigade krenuli smo u šest ujutro na Bair. Prema Bairu je krenulo oko osam tenkova i samohotki, a mi pješaci krenuli smo ka Trokutu. Kod izbijanja na proplanak samog Trokuta, gdje se nalazi spomenik i restoran, grupa Đurđevčana je upala u zasjedu, te je odmah bilo poginulih i ranjenih. Da bismo izvukli preživjele, nas se petnaestak podijelilo u dvije grupe. Dok su jedni preuzeli napad na sebe, drugi su izvlačili ranjene i preživjele. U toku te bitke, o čijoj žestini svjedoči i ovo što je ovdje ostalo, izgubili smo, nažalost, pet hrabrih boraca: Krešu Purića, Davora Kelemena, Rajka Turka, Zlatka Šabarića i Vladu Ivčića. Nikad ih ne smijemo zaboraviti, jer su oni dali svoje živote da bismo mi danas živjeli. Ranjeni su Darko Požgaj i Zdravko Noršić. Mislim da je vrijedno napomenuti da su svojim tijelima nesebično štitili ranjene oni koji su bili na prvoj borbenoj liniji: Jurica Rešetar Jurko, Miljenko Šeketa, Zoran Smolčić, Darko Fotak, Goran Romić, Vlado Telišman, Davor Tilić, Srđan Resanović, Predrag Gađa, Stjepan Jandrečić...

Nakon izvlačenja ranjenika povukli smo se, budući brojčano slabiji i slabijeg naoružanja. Neprijatelj je to shvatio i krenuo u protunapad, a Trokut je osvojen petnaestak dana kasnije – rekao je Leopold.

Svetu misu je održao ratni kapelan 151. samoborske brigade, velečasni Vatroslav Frkin, nakon čega se krenulo u Novsku, u zgradu Ina Naftaplina na ručak.

Nenad Kobasić

 
01.11.2005.

Ispred Velikog križa na Samoborskom groblju odana počast svim pokojnim Samoborcima

Počivali u miru

Ispred Velikog križa na Samoborskom groblju odana počast svim pokojnim Samoborcima

Povodom blagdana Svih svetih održana je 31. listopada ispred Velikog križa na Samoborskom groblju i ispred spomenika u Parku domovinske zahvalnosti ceremonija odavanja počasti svim pokojnim Samoborcima i braniteljima.

Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Grada Samobora, 151. samoborske brigade i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici samoborskih društvenih, kulturnih i sportskih organizacija i udruga, političkih stranaka i mjesnih odbora.

Nakon prigodnog govora gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca molitvu je predvodio samoborski župnik Vladimir Bogdan.

U večernjim je satima u župnoj crkvi svete Anastazije služena misa zadušnica za sve pokojnike.

Ivica Horvat

 

Terme Čatež realizirale jednu od najvećih turističkih investicija u Sloveniji

Samobor posjetili novi prijatelji iz Wirgesa

Rekonstrukcija vodovoda u Ulici Josipa Jelačića

Počast poginulima na Trokutu po prvi puta odao je i velik broj mladih

Ispred Velikog križa na Samoborskom groblju odana počast svim pokojnim Samoborcima

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002