04.05.2005.

NADNASLOV: Atrakcije Crazy Cars Teama oduševile Samoborce

Kroz vatru na dva kotača

NADNASLOV:
Atrakcije Crazy Cars Teama oduševile Samoborce

U dane prvosvibanjskog vikenda održao se je u Samoboru, na parkiralištu ERE, kaskaderski auto - moto happening, akcijski spektakl koji su mnogi do tada vidjeli samo u filmovima.

Bilo je svega: savršeno preciznog manevriranja automobilom blokiranjem kotača ručnom kočnicom, izvedenim sa i bez kaskadera na krovu automobila, te parkiranja automobila istom tehnikom između dva postavljena stolca.

Gledatelji su mogli uživati u vožnji automobilom na dva kotača, u čemu su sudjelovale i dragovoljke iz publike, te sudjelovati u vožnji motorima na prednjem i zadnjem kotaču čak i bez ruku.

Hrabri su motoristi prolijetali i kroz vatru, a viđena su i četiri kaskadera na motoru s četiri kotača i to u vožnji samo na onim zadnjima. Isto su imale priliku pokušati i dragovoljke iz publike.

Skakalo se i motorom u daljinu uz pomoć skakaonice, a cijeli je šou bio popraćen komentarima, objašnjenjima i duhovitim upadima simpatičnog voditelja, koji je našeg fotografa Michaela Belošu nakon predstave pitao: "Jesam li dovoljno dobar za televiziju?"

Između pojedinih scena i za vrijeme pripreme rekvizita publiku je zabavljao klaun visok oko 2 metra koji se uspio provozati na biciklu kraćem od vlastitog stopala (navodno najmanji bicikl na svijetu), te vožnjom na poprilično visokom monociklu, za kojeg tvrde da je najviši bicikl na svijetu.

U svakom slučaju, gledatelji željni auto – moto uzbuđenja došli su na svoje. Pokazalo se da atrakcija "u živo" ipak nedostaje i da nam televizija i Internet ne mogu u potpunosti odmijeniti stvarni život.

Stjepan Stanić

 
04.05.2005.

Predstavljena knjiga o najvećem ljudskom blagu – mozgu

Mozak koji traje

Predstavljena knjiga o najvećem ljudskom blagu – mozgu

"Ova nas knjiga podsjeća ili uči o čimbenicima rizika koji dovode do promjena na krvnim žilama i, posljedično, do teških bolesti kao što su moždani i srčani udar", stoji u predgovoru knjige Mozak koji traje, koja je 3. svibnja predstavljena u Gradskoj knjižnici Samobor. U predstavljanju su sudjelovale neuropsihijatrica prof. dr. sc. Vida Demarin, predstojnica Klinike za neurologiju Kliničke bolnice Sestre milosrdnice sa suradnicama: neurologinjom doc. dr. Vesnom Šerić i mr. sc. Miljenkom-Jelenom Kesić i dr. Mirjanom Lisak.

Prema riječima doktorice Demarin u Hrvatskoj je najveći uzrok smrti neka bolest krvožilnog sustava, preko 53%, dok je to u svijetu ispod 50%. Najveće "ubojice" današnjice su pretilost, visoki krvni tlak, srčane bolesti, moždani udar, šećerna bolest... Kad bi se dovoljna pažnja posvećivala prevenciji, uštedjela bi se ogromna novčana sredstva koja se sada troše za liječenje, tvrdi dr. Demarin. A za održavanje krvnih žila u dobrom stanju (i produljenje životne dobi) potrebno je: prestati pušiti, smanjiti pijenje alkohola na najmanju moguću mjeru, redovno se baviti tjelesnom aktivnošću i poboljšati, odnosno promijeniti prehrambene navike. Danas je mediteranska prehrana "in". Radi se o mnogo ribe, maslinova ulja, povrća i voća. Najnovija istraživanja pokazuju da crno vino i nije jedan od faktora tzv. Mediteranskog paradoksa, već je to popodnevni odmor koji prakticiraju svi stanovnici u području Sredozemlja.

Nakon dr. Demarin kratka predavanja o svom djelokrugu liječenja održale su i ostale suradnice, a brojni Samoborci su na kraju postavljali konkretna pitanja o svom zdravlju.

Tomislav Marvar

 
04.05.2005.

LS i HNS-LD finiširaju predizbornu kampanju

Filipec pobjeđuje!

LS i HNS-LD finiširaju predizbornu kampanju

Liberalna stranka i Hrvatska narodna stranka – Liberalni demokrati finiširaju svoju izbornu kampanju, koju i oni sami ocjenjuju do sada najuspješnijom. Rani početak priprema za izbore i aktiviranje svih dostupnih medija, primjerice Interneta, na kojem su postavili i svoj web site, trebali bi, smatraju oni, rezultirati pobjedom i gradonačelnikom iz njihovih redova. To je, znaju svi, Antun Dubravko Filipec, koji ovih dana s ostalim članovima obilazi područje Grada i tumači izborni program.

Za Jurjevo su posjetili mještane Stojdrage i okolnih naselja. Bila je to prilika za razgovor o Žumberku i njegovim potencijalima.

Obiđeni su i Lug, Slani Dol, Farkaševac i Galgovo, a teme razgovora uvijek su bile vezane uz probleme mještana. U Vrbovcu Samoborskom je osnovan i ogranak HNS-LD-a, a uz kandidata za gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca, skupu je prisustvovala Ivana Prohić, kandidatkinja stranke za predsjednicu Gradskog vijeća. Naravno, bilo je prilike za uobičajene jadikovke mještana o postupcima vladajućih garnitura koje se smjenjuju s problematičnim rezultatima.

30. travnja i 1. svibnja članovi LS-a i HNS-a anketirali su građane Samobora pitanjem: Tko je od navedenih vaš favorit za gradonačelnika? Odgovori su ih u potpunosti zadovoljili, budući da bi, prema njima, njihov kandidat Filipec s 88-postotnom sigurnošću pobijedio. Toliki se, naime, postotak anketiranih, od njih 177, izjasnio za njega. U konkurenciji ne uživaju ni približnu popularnost.

U subotu, 7. svibnja, koalicija s Tonijem Filipcem na čelu sprema i poseban dar djeci Samobora. U prigodnom programu koji priređuju u Maloj dvorani POU Samobor, a u kojem će istaći svoje zalaganje za sustavnu edukaciju trudnica, mladih majki i obitelji, nastupit će Amaterska glumačka družina DUGA, a udruga RODA će prezentirati besplatnu Malu školu dojenja.

Glavni predizborni skup LS-a i HNS-LD-a zakazan je za četvrtak, 12. svibnja, u 17 sati, na Trgu kralja Tomislava.

I.H.

FOTO: Antun Dubravko Filipec – Svaki birač je važan

 
04.05.2005.

Obilježen Dan vatrogastva i svetog Florijana

Gradonačelnik primio vatrogasce

Obilježen Dan vatrogastva i svetog Florijana

Vatrogasna zajednica Grada Samobora proslavila je Dan vatrogastva i svetog Florijana. Tim su se povodom u Gradskoj vijećnici predstavnici samoborskih vatrogasaca sastali s gradonačelnikom Adamekom na prigodnom prijemu.

Sveti Florijan proslavljen je i obilježen brojnim prigodnim misama u crkvama i kapelicama, prezentacijom vatrogasne opreme, vatrogasnim natjecanjima i pokaznim vježbama.

S.S.

 
04.05.2005.

Samoborski HDZ na sredini predizborne kampanje

Za Samobor u obitelji uspješnih gradova

Samoborski HDZ na sredini predizborne kampanje

Pod sloganom "Samobor u obitelji uspješnih gradova" samoborska organizacija HDZ-a već desetak dana organizira predizborne skupove na području cijelog Grada. Svjesni da Samobor nije samo njegov središnji trg, predizborne su aktivnosti ravnomjerno rasporedili na sve mjesne odbore.

Stranački čelnici, te ljudi s kandidacijske liste, na čelu s nositeljem Tomislavom Mastenom, u svoj su itinerar upisali Molvice, Kladje, Klokočevec, Bobovicu, Breganu, Grdanjce, Rude, Žumberak, Gornju Vas, Klake, Pavučnjak, Rakov Potok, Lug, Noršić Selo, Vrbovec, Cerje, Otok, Domaslovec, Hrastinu, Farkaševac, Gradnu, Rakovicu, Galgovo...

Skupovi su zamišljeni kao druženje s glasačima uz malo zabave i razgovor o gorućim problemima u Gradu. Odziv glasača je više nego dobar, što ne čudi, budući da je HDZ stranka koja je u proteklih četiri godine sustavno radila na terenu, a predane liste kandidata za vijeća mjesnih odbora o tome najbolje svjedoče. Naime, HDZ je predao liste u svim mjesnim odborima!

Predizborni program HDZ-a sadrži četiri cjeline: Gradska uprava, Društvene djelatnosti, Gospodarski program i Komunalni program. Samoborski HDZ posebno inzistira na reformi samoborske gradske uprave, koju namjerava pomladiti i stručno osposobiti, te dokinuti svaku mogućnost sukoba interesa, odnosno "namještanja" poslova poduzećima u vlasništvu članova izvršne vlasti, njihove rodbine, kumova, prijatelja i slično.

Stjepan Stanić

FOTO: Sa predizbornog skupa u Bregani

 

NADNASLOV: Atrakcije Crazy Cars Teama oduševile Samoborce

Predstavljena knjiga o najvećem ljudskom blagu – mozgu

LS i HNS-LD finiširaju predizbornu kampanju

Obilježen Dan vatrogastva i svetog Florijana

Samoborski HDZ na sredini predizborne kampanje

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002