17.05.2005.

Iz tiska izašla knjiga rukopisa Vjekoslava Noršića

Sve o povijesti župe Svete Anastazije

Iz tiska izašla knjiga rukopisa Vjekoslava Noršića

U Zagrebu je, u izdanju Društva za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije "Tkalčić" izašla iz tiska knjiga rukopisa samoborskog svećenika i povjesničara Vjekoslava Noršića Povijest župe Svete Anastazije u Samoboru. Rukopise je za tisak priredio i knjigu uredio dr. Stjepan Razum.

Vjekoslav Noršić rodio se u Samoboru 8. lipnja 1880. godine. Osnovnu je školu pohađao u Samoboru, gdje mu je učitelj bio nezaobilazni Milan Lang. Pohađao je Gornjogradsku klasičnu gimnaziju, završio Bogoslovni fakultet, a svećenički je red primio 1904. godine.

Službovao je kao duhovni pomoćnik u brojnim hrvatskim župama, a umirovljen je 1946. godine, od kada živi u Samoboru i Mariji Bistrici, gdje piše povijest tamošnje župe. Umro je 1953. godine u svojoj rodnoj kući u Samoboru, gdje je, na gradskom groblju, i pokopan.

U knjizi o kojoj je riječ Noršić je obradio povijest velike župe Svete Anastazije, unutar koje su se kasnije osamostalile župe Svetog Duha u Noršić Selu i Svete Barbare u Rudama, a u najnovije vrijeme i župa Svetog Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom i Krista Kralja u Hrastini.

Knjiga sadrži 19 poglavlja u kojima se može naći sve o postanku, zaštitnici i opsegu samoborske župe, o samoborskim župnicima, kapelanima, orguljašima, zvonarima, ali i župnim dohotcima, posjedima, te župskim običajima, pobožnostima i svečanostima.

Opisane su i samoborske bratovštine, te 11 kapela, po obrascu po kojem je najprije opisano mjesto i stanovništvo, zatim sama zgrada i njeni dijelovi: toranj, zvona, žrtvenik i druga oprema.

Knjiga je izuzetno studiozno pripremljena, a priređivač, dr. Stjepan Razum, opremio ju je uvodom i dodatnim bilješkama.

Poduprli su je članovi društva "Tkalčić", a, između ostalih, dodatno su novčano pomogli i župa Svete Anastazije i župnik Vladimir Bogdan, župa Svetog Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom i župni upravitelj Damir Bačun, svetomartinski župnik Pavao Kunštek, dr. Stjepan Razum, dr. Ružica Razum i mnogi drugi.

Knjiga se može kupiti ili naručiti kod izdavača - Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije "Tkalčić", Zagreb, Kaptol 27, tel.: 4920-432, po cijeni od 200 kuna.

Robert Škiljan

 
17.05.2005.

Humanitarna akcija samoborske podružnice Hypo Alpe Adria Bank

Sobni bicikl za bolesnog Tomislava

Humanitarna akcija samoborske podružnice Hypo Alpe Adria Bank

Obitelj Skendrović iz Podvrha našla se igrom sudbine u teškoj životnoj situaciji. Oskudici Jele i Ivice Lehpamera, koji ukupno zarađuju manje od 4.000 kuna, pridružila se i teška bolest njihovog mlađeg sina Tomislava. On, naime, od 2. godine života boluje od periartikularne osteopenije i za liječenje mu je potreban lijek za koji mjesečno treba izdvojiti 500 kuna. Grad Samobor je već jednokratnom pomoći u visini 1.000 kuna pomogao obitelji Lehpamer, ali to ni izdaleka nije dovoljno za troškove liječenja koji su stalni i za njih izuzetno visoki.

No, pomoći se može i na drugačiji način. Malom je Tomislavu preporučena stalna uporaba sobnog bicikla, koja bi mu trebala omogućiti održavanje pokretljivosti koljena i snaženje natkoljenice. Obitelj si to nije mogla priuštiti, ali su u samoborskoj podružnici Hypo Alpe Adria Bank saznali za cijeli slučaj i Tomislavu darovali neophodnu napravu.

Predaja je organizirana 13. svibnja, a Tomislav, njegova majka Jela i brat Danijel, koji su bili s njime, nisu krili radost i zahvalnost.

Irena Franceković, voditeljica samoborske podružnice Hypo banke i njena suradnica Martina Konosić istakle su da njihova poslovnica pomaže kada i kome može, a posebno su osjetljivi na oboljelu djecu. Nažalost, ne može se pomoći svima ni koliko je potrebno, ali sretne su kad vide osmijeh kakav je zasjao i na Tomislavovom licu kad je zavrtio pedale na svom novom sobnom biciklu.

R.Š.

 

Iz tiska izašla knjiga rukopisa Vjekoslava Noršića

Humanitarna akcija samoborske podružnice Hypo Alpe Adria Bank

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002