13.09.2005.

Vatrogasna postrojba Grada Samobora proslavila pet godina od osnutka

Vatrogasci širom otvorili vrata

Vatrogasna postrojba Grada Samobora proslavila pet godina od osnutka

Pokaznim vježbama i prezentacijom vatrogasne opreme Javna vatrogasna postrojba Grada Samobora proslavila je pet godina rada pod novim imenom. Dani otvorenih vrata, kako je nazvana ova manifestacija, tradicionalno će se od ove godine održavati 9. rujna.

Nakon što je Mladen Vinković, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Državne uprave za zaštitu i spašavanje, postrojio vatrogasnu postrojbu, održano je kratko službeno otvaranje kojem su nazočili zapovjednici i predstavnici DVD-a Samobor, Bregana, Rude i Galgovo te gosti iz Grada i šire. Između ostalih, vatrogascima su došli poželjeti sreću Josip Jandras, zapovjednik JVP Zaprešić, Nevenko Čižmešija, zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Sveta Nedelja, Dubravko Teur, načelnik Policijske uprave Samobor, Danijela Kalafatić, stručna suradnica iz gradske službe, te zamjenici gradonačelnika Samobora Marica Jelenić i Tomislav Masten.

- Cilj i svrha Otvorenih vrata je upoznavanje građana i cjelokupne lokalne sredine s plemenitim i odgovornim zanimanjem vatrogasca, dakle s problemima, uvjetima i načinom rada vatrogasaca – naglasio je zapovjednik postrojbe Mladen Žitković otvarajući manifestaciju. Podsjetio je okupljene visoke goste na problem nabave skupih vozila i opreme, kao i na potpuno neprimjereni smještaj vatrogasne postrojbe. Predložio je nabavku jednog kombi-vozila koje bi bilo opremljeno najnužnijom opremom za rad s opasnim tvarima, kako bi se moglo djelovati u slučaju ekoloških incidenata za koje u ovom pograničnom, tranzitnom području postoji sve veća mogućnost izbijanja.

Tomislav Masten, zamjenik gradonačelnika, zahvalio je vatrogascima na zalaganju i trudu uloženom na pomaganju u otklanjanju šteta minule poplave i potvrdio da se intenzivno planira premještanje vatrogasaca na novu lokaciju zbog poboljšanja njihove brzine izlaska na teren, a Mladen Vinković podsjetio je na požrtvovnost pripadnika samoborske postrojbe koji su i u teškim uvjetima ispunjavali svoje zadaće.

Boris Bogolin, tajnik Vatrogasne zajednice Grada Samobora podsjetio je da je ova sredina uvijek poticala razvoj i ulaganje u vatrogastvo i da potraživanja vatrogasaca za novom opremom nisu njihova mondena želja, već stvarna potreba za nečim čime bi učinkovito ispunjavali postavljene im zadatke.

- Vatrogasci su jedna od najvrednijh i najvažnijh karika na našem terenu i stoga ih moramo njegovati i cijeniti – tom jednom jedinom rečenicom završio je Danijel Horvat, predsjednik Upravnog vijeća JVP-a Samobor, službeni dio Dana otvorenih vrata.

Nenad Kobasić

Do 1. rujna 169 intervencija

Javna vatrogasna postrojba Samobor ima 22 uposlena vatrogasca koji rade u četiri smjene, a pokrivaju područje Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja. To je prostor veličine 230 kvadratnih kilometara na kojem živi 45.500 stanovnika, a obuhvaća i udaljena i teško pristupačna područja Žumberačkog i Samoborskog gorja. U zadnjih pet godina postrojba je imala prosječno 170 intervencija godišnje, od čega na požare otpada 60%, a na tehničke intervencije 40%.

Ove godine već je dostignut prosjek, pa je tako do 1. rujna intervenirano 169 puta. Prilikom dojave vatrogasci moraju u roku jedne minute izaći van, a u roku petnaest minuta biti na licu mjesta.

Zapovjednik postrojbe je Mladen Žitković, a zamjenik zapovjednika Vladimir Domin.

N.K.

Prezentacija spašavanja putnika iz vozila uništenog u prometnoj nesreći

Otvorili auto kao konzervu i spasili "unesrećene"

U sklopu Dana otvorenih vrata samoborske Javne vatrogasne postrojbe održana je na Trgu kralja Tomislava prezentacija spašavanja putnika iz vozila uništenog u prometnoj nesreći pod nazivom "Rad s hidrauličkom opremom za tehničke intervencije". Zapovjednik postrojbe Mladen Žitković je okupljenima na Trgu, među kojima je bio i velik broj djece, opisivao tijek akcije spašavanja, od dolaska vatrogasnog vozila na mjesto udesa, otvaranje auta "kao konzerve" specijalnim hidrauličnim škarama, te zbrinjavanje putnika - lutki i njihovu predaju zdravstvenom osoblju. Za nekoliko su minuta dva teško stradala putnika oslobođena iz metalne klopke, a vatrogasci su nakon toga prisutnima predstavili specijalno višenamjensko vatrogasno vozilo.

- Ovo što ste vidjeli izgledalo je brzo i relativno lako. Ali zamislite kako to izgleda usred kišne noći, na Staroj karlovačkoj, kad u akciji sudjeluju samo dva dežurna vatrogasca, a svaka minuta može biti presudna za živote stradalih - rekao je zapovjednik Žitković na kraju prezentacije, apelirajući na poboljšanje statusa postrojbe kojoj je na čelu.

I.H.

 
13.09.2005.

U vojarni Taborec prisegnula nova generacija vojnika

Kape ponovno u zraku

U vojarni Taborec prisegnula nova generacija vojnika

U subotu, 10. rujna, u samoborskoj Vojarni Taborec prisegnula je još jedna generacija novaka na vjernost domovini.

Mladi vojnici postrojeni na "pisti" odslušali su govor svoga zapovjednika, pukovnika Zdenka Blažičevića, zatim i prigodne riječi izaslanika zapovjednika Glavnog stožera Hrvatske vojske, brigadira Vlade Šindlera i dogradonačelnika Tomislava Mastena, da bi potom zavitlali kape u zrak i bacili se u naručja najbližih.

N.K.

 
13.09.2005.

Nastavlja se s izmjenama ploča na Trgu

Kako je dobro vidjeti vas opet!

Nastavlja se s izmjenama ploča na Trgu

Kak prijateli dragi, oni su tu navek. Malo su sprekapali u Kleščićevoj, a jutrom rano 6. rujna zabrundali su ispred Tičice. Raskapanje placa traje i dalje, a sve to dobrohotnošću velikog samoborskog neimara i donatora Želimira Kodrića i njegove humanitarne udruge Samoborka d.d.

Brenči vibratorka, frca kamen, znoje se humanitarci, a građani s ushitom prate radove na poljepšanju njihovog grada.

Robert Škiljan

 

Vatrogasna postrojba Grada Samobora proslavila pet godina od osnutka

U vojarni Taborec prisegnula nova generacija vojnika

Nastavlja se s izmjenama ploča na Trgu

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002