04.04.2005.

Samoborska salama krenula na tržište

Za početak – u Era centrima

Samoborska salama krenula na tržište

Samoborska salama krenula je snažno u osvajanje tržišta. Nakon što je sredinom ožujka Samoborska salama i službeno u Zagrebu predstavljena kao županijska robna marka, u samoborskom Era centru svečano je potpisan ugovor o prodaji salame i u hrvatskim Era centrima. Ivana Vergot, kao predstavnica samoborskog Era Centra i Zdravko Runtas, vlasnik jedinog, za sada, proizvođača Samoborske salame Igo-mata, iskazali su obostrano zadovoljstvo ovom poslovnom suradnjom.

Cijena Samoborske salame, za kvalitetu koju nudi, popularnih je 129 kuna za kilogram. Do sad se ona mogla kupiti samo u trgovinama IGO MAT-a na Branimirovoj tržnici u Zagrebu, u Dugavama i Sigetu u Novom Zagrebu, te u Otruševcu. Od jučer, dakle, ovaj proizvod iza kojeg stoji trogodišnji stručni rad i uloženih 632 tisuće kuna u projekt robne marke, možete nabaviti i u Era centrima.

Potpisivanje ugovora bila je prilika još jednom podsjetiti na put koji je Samoborska salama prošla od koncepta projekta do ovoga što je danas, dakle robna marka Zagrebačke županije. Prigodnom prezentacijom, na sve karakteristike projekta kao i same salame, podsjetio je resorni županijski pročelnik Josip Kraljičković. Predsjednik Zlatne šajbe Dubravko Viduč, udruge koja već godinama brine o tradiciji uživanja u domaćim salamama, čestitao je Samoborskoj salami njenu punoljetnost, obzirom da je ona neizostavno vezana uz Samoborsku salamijadu, manifestaciju koja se ove godine održava po 18. put.

S.S.

FOTO: Uz asistenciju tajnika GV Drage Kušića, ugovor o prodaji Samoborske salame u ERA centrima potpisali su Ivana Vrgot i Zdravko Runtas

 
04.04.2005.

u crkvi samostana Služavki malog Isusa praizvedena misa u čast blaženog Ivana Merza

Pjevala Jeka, ministrirao Joža

u crkvi samostana Služavki malog Isusa praizvedena misa u čast blaženog Ivana Merza

28. ožujka, na uskrsni ponedjeljak, u crkvi samostana Služavki malog Isusa u Samoboru po prvi put je izvedena misa koju je u čast bl. Ivana Merza skladao maestro Josip degl'Ivellio. To je ujedno i prva misa uopće posvećena prvom hrvatskom vjerniku laiku koji je kao blaženik uzdignut na oltar. Euharistijsko slavlje uskrsnog ponedjeljka pred izloženom blaženikovom slikom predvodio je postulator za kanonizaciju bl. Ivana Merza, o. Božidar Nagy u koncelebraciji s mjesnim samoborskim župnikom preč. Vladimirom Bogdanom. Misu bl. Ivana Merza skladanu za dvoglasni pučki zbor i orgulje u okviru euharistijskog slavlja izvodili su članovi Hrvatskog pjevačkog društva Jeka iz Samobora, koje je jedno od pet najstarijih zborova u Hrvatskoj, osnovano još 1874. godine. Zborom je dirigirao sam skladatelj maestro Josip degl'Ivellio, voditelj istoga zbora, a orguljsku pratnju osigurao je Robert Jakica.

Na početku sv. mise brojne vjernike i ljubitelje duhovne glazbe u prepunoj samostanskoj crkvi pozdravila je poglavarica samostana s. Greta Dorić, istaknuvši značaj ovog vjerskog i kulturnog događaja. Postulator o. Božidar Nagy, govoreći o Isusovu uskrsnuću i apostolima kao svjedocima uskrslog Krista, prikazao je u homiliji bl. Ivana Merza također kao Kristova svjedoka, kako ga je i Papa nazvao na njegovoj beatifikaciji. Ujedno je naglasio kako nam je svima obaveza zahvalnosti Bogu, Crkvi i Papi koji su nam Ivana Merza darovali kao blaženika, upoznati život bl. Ivana i poruku koju nam preko njega Bog upućuje.

Kod svete mise ministrirao je književnik Joža Prudeus, jedan od ministranata s najdužim ministrantskim stažom - nedavno je proslavio 55 godina svog redovnog ministriranja. Na kraju sv. mise zbor JEKA izveo je i mali koncert prigodnih pjesama, među kojima je bila i pjesma u čast sv. Anastazije, zaštitnice župe i Grada Samobora, za koju je riječi napisao Joža Prudeus, a glazbu Josip degl'Ivellio.

Ovaj lijepi vjerski i kulturni događaj pridonio je da se i u Samoboru počelo širiti poznavanje i štovanje bl. Ivana Merza. IKA

 
04.04.2005.

Osnivačka skupština Udruge umirovljenika Samobor, ispostava Klake

Feštalo se do dugo u noć

Osnivačka skupština Udruge umirovljenika Samobor, ispostava Klake

28. ožujka, na uskrsni ponedjeljak, u dvorani Osnovne škole Mihaela Šiloboda u Klakama održana je Osnivačka skupština Udruge umirovljenika Samobor, ispostava Klake. Skup od šezdesetak građana, umirovljenika iz Klaka, Falaščaka, Sv. Martina pod Okićem, Konščice, Galgova i Drežnika izabrao je Izvršni odbor i Nadzorni odbor podružnice, dva delegata za Skupštinu udruge umirovljenika u Samoboru, tajnika Naglić Tomu, predsjednika Vjekoslava Garašića i njegovog zamjenika Jakopec Vinka. Nakon obavljenog službenog dijela programa započelo je ono zbog čega se i osnivaju udruge umirovljenika: druženje njihovih članova. Kako je ovo bila posebna prilika, družilo se i feštalo uz hranu, piće i živu muziku do, po umirovljeničkim kriterijima, dugo u noć. Inače, udruge naših građana starije životne dobi nude svojim članovima niz pogodnosti. Od jeftinijih izleta po cijeloj Hrvatskoj, do pripremanja i uručivanja poklon paketa za bolesne, nemoćne i nepokretne starije osobe.

I, nije stvar u paketu, kao što rekoše na skupu, već prije u tome da ih se netko sjeti i posjeti ih.

Nenad Kobasić

 

Samoborska salama krenula na tržište

u crkvi samostana Služavki malog Isusa praizvedena misa u čast blaženog Ivana Merza

Osnivačka skupština Udruge umirovljenika Samobor, ispostava Klake

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002