07.09.2005.

Uređenje parka kod Muzeja privodi se kraju

Cjelovitog rješenja još uvijek nema

Uređenje parka kod Muzeja privodi se kraju

Iako radovi u parku kod Muzeja ne napreduju kako bi to odgovorni u gradu željeli, napredak je ipak vidljiv. Bit će to lijepe stazice, lijepe klupice i lijepa travica.

Na žalost, još uvijek nema snage, volje, a ni mogućnosti za cjelovito rješenje parka oko Muzeja. Pa da se one instalacije, nevješto skrivene grmićima, maknu pod zemlju, da se ona sirena makne bilo kuda i da se park hortikulturalno riješi na temelju idejnog projekta onih koji se u te stvari razumiju.

R.Š.

 
07.09.2005.

Predsjednik Stjepan Mesić u Badovincima otkrio spomenik žumberačkim uskocima

475 godina uskoka na Žumberku

Predsjednik Stjepan Mesić u Badovincima otkrio spomenik žumberačkim uskocima

Potomci žumberačkih uskoka proslavili su protekloga vikenda, u prisustvu predsjednika Mesića, 475. godišnjicu doseljenja svojih predaka na Žumberak.

Velika žumberačka fešta u Badovincima počela je svečanom liturgijom koju je predvodio rektor grkokatoličkog sjemeništa Nikola Nino Kekić, a propovijedao je vlč. Mile Vranešić, župnik stojdraški. Bila je to prilika da vlč. Vranešić još jednom podsjeti na trnovit povijesni put kojim su Žumberčani kročili kroz stoljeća. Vjekovima su živjeli pod oružjem i od Turske navale branili Zagreb, Karlovac i Beč - ono što danas zovemo Europom, ali i svojim doprinosom obogatili vjerski, kulturni i gospodarski život svoje domovine. Zauzvrat ih je u 20. stoljeću stigla nemila sudbina "slijepog crijeva" svih država koje su se na ovom prostoru uspostavljale, a rezultat je bio iseljavanje te devastacija prostora i nemilosrdna eksploatacija najvećih žumberačkih bogatstava: ljudskog potencijala, pameti, krajobraznih vrijednosti i na kraju - šuma.

Nakon mise krenula je procesija od crkve do prostora na kojem je izgrađen novi spomenik žumberačkim uskocima, kojoj se priključio i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

O Žumberku i njegovoj povijesti, ali i perspektivama i razvoju, govorili su žumberački dekan Željko Pajić, rektor grkokatoličkog sjemeništa Nikola Nino Kekić, gradonačelnica Ozlja Biserka Vranić, zamjenica samoborskog gradonačelnika Marica Jelenić i član Organizacijskog odbora proslave Ilija Crljenica.

Posljednji se mnoštvu okupljenih Žumberčana obratio predsjednik Mesić. On je istakao brojne uglednike koje je dao žumberački kraj, primjerice znanstvenika Tadiju Smičiklasa i zagrebačkog gradonačelnika Nikolu Badovinca, a naglasio je i da je ono što je za Žumberak nekad bio nedostatak, danas postaje njegova komparativna prednost. To se u prvom redu odnosi na njegovu izoliranost i očuvanu prirodu. No, za aktiviranje žumberačkih potencijala, među kojima su proizvodnja zdrave hrane, stočarstvo i sportsko - planinarske aktivnosti, neophodno je izgraditi odgovarajuću infrastrukturu, naglasio je predsjednik Mesić.

Nakon toga predsjednik je otkrio spomenik žumberačkim uskocima, poklon Grada Zagreba, a zahvalnu svijeću je zapalio vlč. Mile Vranešić.

Program otkrivanja spomenika nastavio se pravim žumberačkim proštenjem i prigodnom veselicom do ranih jutarnjih sati drugog dana, a žumberačke janjetine, odojka s ražnja i cvičeka nije ni ovaj put nedostajalo.

Robert Škiljan

 

Uređenje parka kod Muzeja privodi se kraju

Predsjednik Stjepan Mesić u Badovincima otkrio spomenik žumberačkim uskocima

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002