13.12.2005.

Dan Savjetovališta za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima Samobor

Mladi sve više piju!

Dan Savjetovališta za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima Samobor

Zaposlenici Savjetovališta za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima i Županijskog centra za suzbijanje zlouporabe opojnih droga u Samoboru, proslavili su 13. prosinca, zajedno sa svojim terapijskim grupama, u maloj dvorani Hrvatskog doma svoj dan.

Prije 30 godina u Samoboru je osnovan prvi Klub liječenih ovisnika o alkoholu, a od 1988. godine pri Domu zdravlja djeluju terapijske zajednice. Od 2000. godine djeluje u Samoboru i Savjetovalište za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima, a godinu dana kasnije ono je postalo i Županijski centar za suzbijanje zlouporabe droga Zagrebačke županije.

U Hrvatskoj ima 240.000 liječenih alkoholičara, a rad u terapijskim zajednicama u Samoboru je organiziran prema tzv. Zagrebačkoj školi liječenja i imaju izvrsne rezultate dugotrajne apstinencije, kaže voditeljica Savjetovališta i Centra, Katarina Gerbl.

Radi se u grupama od 10 do 12 ljudi. Obavezno mora biti prisutna supruga ili netko od članova obitelji, jer je to obiteljski problem. U Samoboru je momentalno 98 apstinenata, no taj se broj zbog recidiva mijenja. Radi toga je "razbijen" prijašnji veliki klub na 8 grupa. Četiri grupe sastaju se utorkom, a druge četiri četvrtkom i takav rad u manjim grupama daje puno bolje rezultate od prijašnjeg rada s više članova.

Hrvatska je na 6. mjestu po ispijanju registriranih količina alkohola, a dosta se alkohola troši i iz tzv. "kućne proizvodnje". Ipak, najveći je problem što sve više piju mladi, kaže Katarina Gerbl, pa ih je sve više i u završnim razredima osnovne škole. Zbog toga je u Zagrebačkoj županiji i pokrenut program prevencije u školama.

Dok je prije u samoborskom klubu većina članova bila starosti od 40 do 50 godina, sada ih je najviše od 35 do 50, što govori da je to onaj radni potencijal našeg društva, koji stvara nacionalni dohodak.

Uz izvješće o prošlogodišnjem radu i čestitke članu zajednice Josipu Škiljanu, koji je izabran za dopredsjednika kluba liječenih alkoholičara Zagrebačke županije, članovi terapijskih zajednica su razmijenili iskustva i družili se uz zakusku i sokove te razgledali ručne radove, koji su također dio terapije.

Novi članovi nemalo su se začudili neposrednim nastupom dr. Zdenke Palinić Kombol, umirovljenice koja je pokrenula rad ovih zajednica. Ona ih je podsjetila da moraju priznati to što su bili, ali i biti ponosni na to što apstiniraju i cijeniti sebe. Čestitala je svim apstinentima, među kojima najduži staž ima jedan s više od 27 godina, ali i njihovim obiteljima na potpori koju im daju.

Tekst i snimke

Diana Koller

 
13.12.2005.

Radovima na završteku mosta nazire se kraj

Nova konstrukcija starog mosta

Radovima na završteku mosta nazire se kraj

Nova konstrukcija starog mosta kod Mlinske stigla je 12. prosinca na mjesto gdje će, nadamo se, provesti pristojan broj godina. Konstrukcija je stigla u četiri komada koji će se varenjem spojiti na samom mostu.

n.k.

 
13.12.2005.

Skupština udruge branitelja 151. samoborske brigade

Polaganje, skupština i božićni domjenak

Skupština udruge branitelja 151. samoborske brigade

U parku domovinske zahvalnosti, 9. prosinca, šezdesetak je članova udruge 151. samoborske brigade, zajedno sa svojim gostima, odalo počast palima u Domovinksom ratu.

Odmah potom održana je u Samoborskoj kleti 14. izvještajna skupština udruge branitelja 151. samoborske brigade. Skupštinu je otvorio Franjo Horvat, predsjednik udruge. On se obratio okupljenim suborcima, roditeljima poginulih branitelja, i, kako je rekao, svim domobranima i dragovoljcima. Skupština je svojim dnevnim redom ukratko predočila okupljenima sve što se prošle godine u okviru udruge radilo, a članovima je podastrt i plan rada i financiranja za sljedeću godinu.

Dr. Srećko Budi konačno je primio svoje davno dobiveno priznanje predsjednika Tuđmana za iskazanu hrabrost u minulom ratu. Igrom slučaja, a i obzirom da doktor Budi često putuje, priznanje mu je uručeno tek sada.

Ozbiljnijih prigovora na rad udruge nije bilo. Jedino je Jurica Rešetar - Jurko upozorio predsjednika Horvata da, između ostalog, nisu izvjesili državnu zastavu na skupu na Trokutu.

Skupštini su se u toku rada priključili gradonačelnik Filipec, stožerni brigadir Rozarijo Rozga, te gradonačelnik Novske Antun Vidaković. Gradonačelnik Samobora i gradonačelnik Novske iskoristili su ovaj susret da porazgovaraju o mogućnostima neke vrste obnove spomen lokacije na Trokutu, što je bilo najavljeno i ove godine na Trokutu.

Po završetku skupštine nastavilo se družiti, jer je ove godine božićno druženje spojeno sa skupštinom kako bi se uštedjeli novci za monografiju 151. samoborske brigade čija je izrada u punom jeku. Svi se nadaju da će monografija biti štampana do lipnja 2006. godine.

n.k.

 
13.12.2005.

Uručene diplome uspješnim polaznicima vatrogasnog školovanja

Vatrogasci 1. klase!

Uručene diplome uspješnim polaznicima vatrogasnog školovanja

U Vatrogasnom domu Samobor 8. prosinca održana je svečanost uručenja diploma članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su uspješno položili ispit za zvanje "vatrogasac" i "vatrogasac I. klase".

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Jurica Domin tom je prilikom uručio 40 diploma "vatrogasac" i 12 diploma "vatrogasac I. klase", dok je zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Vladimir Domin uručio oznake za zvanja koja su polaznici položili.

Boris Bogolin

 
13.12.2005.

Podrška Gotovini na samoborskom Trgu kralja Tomislava

Podrška haaškom uzniku

Podrška Gotovini na samoborskom Trgu kralja Tomislava

Među brojnim nedjeljnim skupovima potpore generalu Anti Gotovini održan je i onaj samoborski. Na Trgu kralja Tomislava okupilo se u nedjelju, 11. prosinca, dvjestotinjak građana kako bi prisustvom, slikama i riječima podržali generala koji je od subote u haaškom zatvoru Scheveningenu.

Među prisutnima su bili brojni hrvatski branitelji, članovi udruge 151. samoborske brigade, a od političkih su stranaka zamijećeni članovi samoborskog HSP-a.

Prisutnima se je obratio dragovoljac Domovinskog rata pukovnik Nikica Burić Čokot, koji je u kraćem emotivnom govoru poručio "gospodi u Europskoj uniji i Americi da prestanu ponižavati malen ali pošten hrvatski narod".

- U ratu nas niste zaštitili, a kad smo se oslobodili, krvavi rat proglašavate zločinačkom akcijom! - rekao je Čokot.

Skup je protekao mirno, pa za intervencijom velikog broja viđenih policajaca nije bilo potrebe.

R.Š.

 
13.12.2005.

Mještani Otruševca, Velike i Male Jazbine ne žele obilaznicu kroz svoja dvorišta

Bacali se bumo pod Samoborkine kamione!

Mještani Otruševca, Velike i Male Jazbine ne žele obilaznicu kroz svoja dvorišta

Na poziv mještana Otruševca nezadovoljnih činjenicom da će trasa samoborske zaobilaznice prolaziti pokraj njihovih kuća i dvorišta, 7. su prosinca u društveni dom u Otruševcu stigli čelni ljudi Grada Samobora.

Sporna trasa prolazi kroz Otruševac i dijelom kroz Veliku i Malu Jazbinu. Konačnost i nepromjenjivost odluke da zaobilaznica ide baš tim putem, okupljenima su pokušali objasniti gradonačelnik Filipec, njegov zamjenik Tomislav Masten, pročelnik za komunalne djelatnosti Željko Kovačić i stručni savjetnik u njegovom upravnom odjelu Zvonko Župančić. Sastanku je prisustvovao i Petar Radovanić, koordinator za mjesnu samoupravu, a razgovor je moderirao Franjo Žganjer, zamjenik predsjednika MO Otruševac. U drvenoj baraki doma okupilo se pedesetak mještana Otruševca, Velike i Male Jazbine željnih odgovora iz prve ruke.

Franjo Žganjer već je na početku sastanka iznio jasan stav žitelja Otruševca: nemamo ništa protiv zaobilaznice, ali nećemo dozvoliti da intenzivni kamionski promet prolazi kraj naših prozora i dvorišta!

Na gradonačelnikovu opasku da Samoborci već pedeset godina trpe tutnjavu kamiona i da ovoj trasi nema alternative, Vid Noršić imao je spreman odgovor. - Otkuda vam pravo da sada nama i našoj djeci narušavate kvalitetu života, a sve u interesu jednog moćnika Grada Samobora? - zapitao je vidno uzrujani Noršić.

- Svakako, jednim dijelom interes izgradnje ove ceste poklapa se s interesom Samoborke, ali morate shvatiti da to ne možete zaustaviti. Samo možemo razgovarati kako da to bude za vas što bezbolnije. Jedino što vam Grad Samobor može garantirati je da vam osigura svu moguću sigurnost u prometu - rekao je gradonačelnik Filipec.

Okupljeni Otruševčani podsjetili su gradske čelnike i na starost njihovog vodovoda nad kojim će dvanaest metara široka cesta prolaziti. Upitali su se što će biti ako dođe do puknuća cijevi usljed intenzivnog kamionskog prometa i ne bi li bolje bilo da se napravi novi sustav vodovoda prije nego do najgorega dođe.

Žitelji Otruševca upitali su gradonačelnika i gradske čelnike postoji li mogućnost neke nove trase koja bi zadovoljila sve. Dali su i svoj prijedlog da trasa ide šumom između Vrhovčaka i Otruševca pored starog dvorca. Mišljenja su da tamo ne bi smetala nikomu.

Odgovoreno im je da bi ta trasa zahtijevala probijanje skoro dva kilometra dugog tunela za što Grad sada nema novca.

Zanimljivo je bilo i pitanje jednog od sudionika skupa o tome kako će se na zdravlje štićenika Centra Lug odraziti to što trasa prolazi vrlo blizu njihove zgrade. Gradonačelnik je odgovorio: – Ne znam. To valjda znaju stručnjaci koji su projektirali trasu.

Jurica Petrić sažeo je razmišljanja većine sudionika skupa:

- Vidimo da je već sve odlučeno, da je cesta neizbježna. Mi kažemo da cesta ne bi smjela prolaziti ovuda, a vi velite da mora. Što sada nama Grad nudi kao kompromis?

– Dobili bumo nadstrešnice za autobusne stanice - dobacio je netko iz dubine dvorane.

Mještani Otruševca ostali su ustrajni u svom zahtjevu da im kamioni ne prolaze kroz mjesto, a čelnici Grada čvrsti u stavu da ova trasa nema alternative.

Na kraju su čelnici Grada pozvali predstavnike mjesta kraj kojih cesta prolazi da dođu u Poglavarstvo i pogledaju svih pet ponuđenih trasa, a onda ako imaju primjedbi ili nekih svojih rješenja da ih upute projektantima trase. Građane je zanimalo što će biti dalje.

- Petar Radovanić će napisati promemoriju razgovora, a Gradsko poglavarstvo će vam službeno odgovoriti - ogovorio je gradonačelnik.

Prosvjednici su se ubrzo razišli a, kad se sve što se na sastanku čulo zbroji, stječe se dojam da se i ovaj puta nije jedan tako veliki i važan projekt radio sistematično i s brigom o ljudima, ma gdje oni živjeli. Makar to bilo, kako je ustvrdio gradonačelnik, "samo do 2020. godine", kada bi trebala prestati eksploatacija kamenoloma u Smerovišću.

Nenad Kobasić

 

Dan Savjetovališta za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima Samobor

Radovima na završteku mosta nazire se kraj

Skupština udruge branitelja 151. samoborske brigade

Uručene diplome uspješnim polaznicima vatrogasnog školovanja

Podrška Gotovini na samoborskom Trgu kralja Tomislava

Mještani Otruševca, Velike i Male Jazbine ne žele obilaznicu kroz svoja dvorišta

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002