17.11.2005.

800 samoborskih umirovljenika u Dugom Selu

I penzioneri krstili mošt!

800 samoborskih umirovljenika u Dugom Selu

Osamsto umirovljenika Udruge umirovljenika Grada Samobora odlučili su Martinje provesti družeći se i veseleći.

Sedamnaest Samoborčekovih autobusa krenulo je tako 10. listopada put Dugog Sela.

Kao i prošle godine, glavni sponzor ovog druženja bio je Demokratski centar Samobor, koji je umirovljenicima omogućio besplatan prijevoz do Dugog Sela i natrag.

Stoga je nakon pozdravnog govora Katarine Frketić, predsjednice Udruge umirovljenika Samobora, prisutne pozdravio Željko Koščica, aktualni predsjednik samoborskog DC-a, napomenuvši da će DC i dalje pomagati umirovljenike bez obzira što je sada u opoziciji i ima manje sredstava.

Potom su umirovljenici krstili mošt uz malu pomoć Juraja Butine i njegovih pomoćnika. Poslije krštenja održana je tombola čije su vrijedne nagrade donirane od strane poduzetnika, ali i samih umirovljenika.

Ples, koji je potom otvoren, potrajao bi i mnogo duže da muzikaši nisu već imali drugdje ugovorene "gaže".

N.K.

 
17.11.2005.

Predavanje povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Školarce odmaknuti od alkohola i droge

Predavanje povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Na području Zagrebačke županije ove školske godine provodi se Program prevencije ovisnosti školske populacije koji obuhvaća učenike sedmih razreda i njihove roditelje. Sudjelovanje u programu prihvatile su 32 škole s područja županije, a u Samoboru su u program uključene četiri škole: OŠ Samobor, OŠ B. Tonija, OŠ Rude i OŠ M. Langa u Bregani. Nastavnici i suradnici u nastavi koji sudjeluju u programu kontinuirano se educiraju na stručnim seminarima.

Obzirom da je edukacija učenika i roditelja već u tijeku, pokazala se potreba za stručnim predavanjima za roditelje. Kako se upravo nalazimo u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, koji traje od 15. studenog do 15. prosinca, Centar za suzbijanje zlouporabe opojnih droga u suradnji sa školskim pedagogom, Maricom Marjanović, organizirao je 15. studenog predavanje u OŠ Milana Langa u Bregani na temu Kriminalitet, kazneno-pravni i psihosocijalni aspekti u suzbijanju zlouporabe opojnih droga u školskoj populaciji. Predavanje je održao kriminalist Dubravko Klarić, nakon čega su uslijedila brojna pitanja roditelja na koja su odgovarali predavač i voditeljica Savjetovališta za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima Katarina Gerbl, dipl. socijalna radnica. U raspravi je sudjelovao i djelatnik policije, policajac u kvartu, Marko Rimac te zamolio roditelje za suradnju.

Zajedničkim djelovanjem lokalne zajednice i uz pomoć stručnjaka možemo doprinjeti rješavanju problema mladih te odgoditi ili otkloniti poremećaje koji dovode do bijega iz realiteta, što se često pokušava kompenzirati uzimanjem bilo kojeg sredstva ovisnosti. Također je važno napomenuti da djelatnici samoborskog Savjetovališta za prevenciju ovisnosti svakodnevno sudjeluju u rješavanju problema ovisnika, a ne samo u Mjesecu borbe protiv ovisnosti.

Stjepan Stanić

FOTO: Dubravko Klarić

 
17.11.2005.

Revoltirani građani skinuli rampu koja im je priječila pristup kući

Vratili rampu Poglavarstvu

Revoltirani građani skinuli rampu koja im je priječila pristup kući

Dok je Milan Bandić odlučio problem parkiranja rješavati tako da je zaposlenima u Skupštini Grada Zagreba onemogućio besplatno parkiranje, u Samoboru se krenulo obrnutim putem. Naime, prvo se riješio problem parkiranja zaposlenika gradske uprave tako da su dobili 14 parkirnih mjesta na besplatno korištenje kod hotela Lavice, ispred zgrade u kojoj se nalazi Vinogradarska udruga.

Parkiralište je asfaltirano, opremljeno sistemom odvodnje i ulazno-izlaznom rampom. Točan popis ljudi koji imaju tako riješeno pitanje parkiranja, iako smo ga pismenim putem tražili, nismo dobili.

Ideja je u osnovi odlična, ali zaboravilo se na sitne detalje – na (neke) ljude. Naime, u zgradi gdje je smještena Vinogradarska udruga, ispred koje se nalazi ovo privilegirano parkirališe, žive četiri stanara, a postavljanjem rampe njima je onemogućen jedini prilaz automobilom do njihovog doma.

Revoltirani tom odlukom stanari su 16. studenog pozvali novinare te je tada Vučinić Zvonko, jedan od stanara, demontirao rampu i odnio je u hodnik Gradskog poglavarstva.

- Ja sam im samo vratio njihovu imovinu. Demontirao sam rampu i bez da sam je oštetio odnio u Poglavarstvo. Čim sam odložio rampu u hodniku, došli su policajac i komunalni redar koji mi je prenio poruku gradonačelnika da će, ako to smjesta ne vratim tamo odakle sam odnio, naručiti novu rampu koju ću ja morati platiti. Ako mi to zakon dopušta spreman sam štrajkati i glađu pred Filipčevom kućom, sve dok mi se ne omogući prilaz kući – oštar je bio Vučinić.

- Sve što stanari traže je da dobiju po jedno parkirno mjesto ispred svoje kuće i karticu kojom mogu otvarati rampu – uglas su nam rekli stanari zgrade i nastavili nam objašnjavati kako ih se od početka nije ništa pitalo. Rampa je postavljena bez njihovog znanja. Jednog dana jednostavno više nisu mogli prići autom svojoj kući. Na njihove prosvjede odgovarano im je da, ako žele do svoje kuće, moraju svaki put tražiti djelatnike Lavice da im dignu rampu(?!).

Stjepan Belinek, sedamdesetogodišnji stanar kuće i njegova susjeda Juriček Milica umirovljenici su koji se pitaju što će se dogoditi ako Hitna pomoć treba doći do njih. Koga trebaju, recimo u tri u noći, probuditi da im otvori rampu ili posudi karticu?

No, prednosti osiguranog parkinga za gradsku upravu i gradonačelnika mogu se iščitati i iz sljedećih gradonačelnikovih riječi, izgovorenih na 18. sjednici Gradskog poglavarstva.

- Dao sam si truda i obišao ujutro centar Samobora. I dalje se parkira između stupića, dok u isto vrijeme na glavnom gradskom parkiralištu još ima puno praznih mjesta. Dakle, imamo još dosta praznih parkirnih mjesta, ali je pitanje imamo li i lojalne građane.

Nenad Kobasić

FOTO: - Nezadovoljni stanari pred rampom bez rampe

 
17.11.2005.

Radovi na uređenju Levičarovog prečaca privode se kraju

Dolaze i fenjeri!

Radovi na uređenju Levičarovog prečaca privode se kraju

Levičarov prečac, mala i uska samoborska uličica, postala je ogledni primjerak novog načina uređenja pješačkih staza i nogostupa u Samoboru.

Gradonačelnik Samobora Antun Dubravko Filipec pozvao je stoga sve članove Poglavarstva da prošeću do Levičarovog prečaca, gdje su radovi još u tijeku, ne bi li vidjeli kako to izgleda i eventualno dali svoje primjedbe ili sugestije.

Levičarov prečac bit će popločan kockicama u boji, a ovih dana dobit će i fenjere koji će romantičnom svjetlošću obasjavati samoborske noći u godinama koje dolaze.

Naravno, dok ih ne razbiju.

Nenad Kobasić

 
17.11.2005.

Privodi se kraju uređenje prostora u Livadićevoj 11

Gradski protokol u vinskom podrumu

Privodi se kraju uređenje prostora u Livadićevoj 11

Grad Samobor i samoborska Vinogradarska udruga dijelit će ubuduće novouređene podrumske prostorije u Livadićevoj 11. Taj reprezentativni prostor, sastavljen od dvije prostorije, Grad je dao u zakup Vinogradarskoj udruzi, ali i ostavio sebi pravo da se tamo obavljaju pojedini gradski protokolarni obredi. Manja prostorija koristit će se za degustaciju, prodaju i prezentaciju autohtonih samoborskih proizvoda kao što su vino, rakija, bermet, muštarda, samoborska salama, češnjovke, med i druge domaće delicije.

n.k.

 
17.11.2005.

Lionsi se u samoborskoj Lavici okupili u akciji za razminiranje Hrvatske

Lavovi dočekali svetog Martina

Lionsi se u samoborskoj Lavici okupili u akciji za razminiranje Hrvatske

Hotel Lavica 10. studenog navečer, dan pred Martinje, bio je pravo veselo bojno poprište za prikupljanje novca u akciji Hrvatska bez mina. Naime, hrvatska je država, u dogovoru s Lions clubovima, obećala da će na iznos koji Lionsi u Hrvatskoj prikupe kroz humanitarne akcije, dodati dvostruki iznos kuna za razminiravanje naše zemlje.

Vrijedni su lavovi odmah krenuli u akciju, pa tako i ovi naši, dobro nam već poznati, samoborski. Doduše, ovog im je puta u pomoć pritekao mladi, novoosnovani club Lionsa iz Zagreba - August Šenoa. Tako je u samoborskoj Lavici organizirana interesantna i zabavna večer za oko 150 gostiju. Ulaznica je svakog posjetitelja koštala 200 kuna, a tombola u kojoj svi dobivaju mogla se kupiti za 50 kuna. Večer je otvorila poznata radijska voditeljica Sonja Šarunić, i sama Lionsica, pozdravivši najviše rangirane Lionse iz zemlje, te goste iz Zagreba, Osijeka, Splita, Šibenika, Rijeke, Opatije, Đakova, Varaždina...

Okupljene je pozdravio i predsjednik regije sjever, Josip Tomašković, guverner Lionsa Hrvatske Radoslav Galić iz Osijeka te predsjednica društva Mladih Zagrepčana Ivana Orlović i naša samoborska predsjednica Ančica Bošnjak. Ona je prisutnima priredila i veliko iznenađenje, jer je umjesto govora a capela otpjevala pjesmu Dobro mi došel prijatel prilagođenu Samoboru i Lionsima, čime je podsjetila na vrijeme kad je uspješno nastupala s popularnima Livadićevcima.

Za svirku su inače bili zaduženi samoborski Gumbelini, a u jednom trenu pojavili su se s instrumentima i šibenski lavovi Stari prijatelji, te na svoj način zabavili prisutne. Među gostima viđeni su Mirko Barišić sa suprugom, Miro Ungar, Branko Lovrenčić, bivši direktor Večernjeg lista i mnogi drugi. Ne znamo jesu li svi lavovi, ali svakako svi oni podržavaju čišćenje Hrvatske od mina.

Oko našeg samoborskog lava Nikole Petkovića okupilo se i interesantno društvo iz Moskve, Londona i Pittsburgha, a oko ponoći došao je i sveti Martin, te je na red došlo i krštenje mladog vina. I inače je cijele večeri, kako je i red, jedna bačva mladog vina bila ponuđena kao "self service".

Sve u svemu, večer je prošla u ugodnom druženju Lionsa, a humanitarni aspekt cijele priredbe bit će vidljiv kad država "podupla" prikupljeni iznos.

Tamara Vrančić Sokač

 

800 samoborskih umirovljenika u Dugom Selu

Predavanje povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Revoltirani građani skinuli rampu koja im je priječila pristup kući

Radovi na uređenju Levičarovog prečaca privode se kraju

Privodi se kraju uređenje prostora u Livadićevoj 11

Lionsi se u samoborskoj Lavici okupili u akciji za razminiranje Hrvatske

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002