18.03.2005.

Otvorena prodavaonica pekarnice Nikl

Rudarska greblica u centru grada

Otvorena prodavaonica pekarnice Nikl

U centru Samobora ovih je dana povećana ponuda pekarskih artikala, među kojima valja istaći i općepopularnu rudarsku greblicu. Pekarnica Nikl od polovice ožujka ovaj, ali i svoje druge vrhunske proizvode, počela je nuditi uz pravu rudarsku veselicu u kojoj su sudjelovali skoro svi rudarski glazbeno - scenski potencijali i velik broj javnih osoba iz Ruda.

R.Š.

 
18.03.2005.

Gradski odbor HSS-a donio odluku po kojoj su suspendirana sva tijela i organi stranke u Gradu Samoboru

Samoborski HSS suspendirao sam sebe

Gradski odbor HSS-a donio odluku po kojoj su suspendirana sva tijela i organi stranke u Gradu Samoboru

Lokalni su izbori sve bliže, a samoborske stranke pomalo zauzimaju startne pozicije za utrku koja bi trebala rezultirati novim Poglavarstvom i gradonačelnikom. Formiraju se izborni stožeri prvog čovjeka Grada, traže se partneri za moguće predizborne i postizborne koalicije. Dok su neke stranke učinile sve na konsolidaciji redova, povećale broj ogranaka i članova ili barem zadržale na okupu ono što su imale, jednu od najstabilnijih samoborskih stranaka, HSS, potresao je ozbiljan sukob.

Već duže je vrijeme poznato da unutar samoborske organizacije HSS-a postoje dvije struje, koje su godinama koegzistirale uz stalne napetosti i tinjajuće sukobe.

Prema mišljenju upućenih, sve je počelo kad je za predsjednika samoborskog HSS-a izabran Berislav Repinec, a dotadašnji predsjednik Pavao Grom doživio neugodan poraz. Upravo je Grom Repinca doveo do visokih pozicija u HSS-u, ali je očigledno da ambicioznom Repincu to nije bilo dovoljno. Upornim je radom "na terenu" prikupio podršku članstva i pobijedio svog dotadašnjeg političkog mentora.

No, Repinec nije bio "formatiran" po ukusu koalicijskih partnera iz DC-a i za mjesto gradonačelnika, kad se za to ukazala prilika, nije imao nikakve šanse. HSS je iz pričuve izvukao Adameka, a Repinec i Grom morali su se zadovoljiti mjestima članova Gradskog poglavarstva. Sukobi u samoborskoj vlasti tako su se nastavili na dvije razine: između HSS-a i DC-a i unutar samog HSS-a. Koliko je loših, deplasiranih i kompromisnih odluka zbog tih sukoba doneseno, a što sve nije učinjeno, zbrojit će se jednog dana, ali jedan od tih sukoba ovih je dana priveden kraju. Barem se tako čini.

Gradski odbor HSS-a donio je odluku po kojoj su suspendirana sva tijela i organi stranke u Gradu Samoboru, te je zatraženo da se u najkraćem roku sa županijske razine imenuje povjerenik - osoba koja će koordinirati rad ogranaka i, što je najvažnije, odrediti strategiju za naredne izbore, sastaviti izbornu listu i odlučiti s kime će i kako HSS na sljedećim izborima koalirati.

Jedan od razloga zbog kojih je došlo do ove iznenadne, iako po svemu sudeći dobro pripremljene, odluke je i činjenica da se HSS s Berislavom Repincem i njemu bliskim članovima stranke počeo približavati HDZ-u, čineći poslijeizbornu koaliciju s najjačom samoborskom strankom sve izvjesnijom. No, većina u HSS-u očito je protiv takvih perspektiva, pa je "zbog narušenih unutarstranačkih odnosa, loše radne atmosfere, narušenog ugleda u Samoboru, zbog kršenja brojnih članaka Statuta HSS-a" od Županijskog odbora zatražena suspenzija cijele samoborske organizacije.

Ova odluka odredit će u znatnoj mjeri i rezultate lokalnih izbora, odnosno formiranje Poglavarstva. Jer, ako neće s HDZ-om, HSS može samo s LS-om i HNS-om, kojima se odnedavna priključio uzdrmani HSLS, te SDP-om, koji ponovno pokazuje određenu ambicioznost. Hoće li se među potencijalnim partnerima HSS-a naći i DC, veliko je pitanje. Po svemu sudeći, njihova burna veza završit će prestankom aktualnog mandata.

Robert Škiljan

FOTO: Berislav Repinec - sada već bivši predsjednik samoborskog HSS-a

 

Otvorena prodavaonica pekarnice Nikl

Gradski odbor HSS-a donio odluku po kojoj su suspendirana sva tijela i organi stranke u Gradu Samoboru

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002