13.01.2005.

Finalist Big Brothera Zdravko Lamot u OŠ Samobor

Euforija zvana Zdravko

Finalist Big Brothera Zdravko Lamot u OŠ Samobor

Već nekoliko godina zaredom OŠ Samobor akciju prevencije ovisnosti provodi u okviru Otvorenih srijeda, programima koje osmišljavaju profesori i učenici, a kojima je cilj omogućiti učenicima da svoje slobodno vrijeme iskoriste na kreativne i zanimljive načine. Rad je najčešće organiziran u obliku radionica u kojima sudjeluju razni poznati i manje poznati gosti. Na radionicama se uvijek nauči nešto novo, a kroz učenje se svi i dobro zabave.

Do sada smo ugostili Krstu Barišića koji se bavi vrlo zahtjevnim poslom - sokolarstvom, ekipu iz Pirotehnike Mirnovec, koja je našim učenicima ispričala nešto o različitim petardama i raketama, učiteljicu Romanu Lisec koja nas je naučila kako izraditi različit nakit od perlica, učiteljicu Danicu Gospodarić koja je organizirala radionicu "Glazbom protiv droge", prošlogodišnju ideju i realizaciju naj izbora nastavili smo i ove godine te smo ponovno organizirali izbore naj cure, dečka, pjevača i pjevačice, nižih i viših razreda naše škole, a od slavnih naši gosti su bili: Drago Celizić, Goran Karan, Sebastijan Fleiss, Dino Jelusić i još puno njih.

U prvoj Otvorenoj srijedi ove školske godine održani su izbori za naj curu, dečka, pjevača i pjevačicu viših i nižih razreda. Okupilo se jako puno učenika koji su sudjelovali u izborima ili su bodrili naše kandidate te glasovali za njih.

Iako je naj naj izbore posjetilo puno učenika, rekord po broju posjetitelja uvjerljivo je 5. siječnja oborio dolazak Zdravka Lamota, bivšeg učenika naše škole, jednog od finalista najgledanijeg showa u Hrvatskoj, Big Brothera. Premda je Zdravko s ekipom RTL-a trebao stići oko 19 sati, već sat ranije hol naše škole bio je prepun Zdravkovih obožavatelja. Atmosfera je bila napeta, svi su željno očekivali Zdravkov dolazak i gurali se u prve redove kako bi prvi ugledali Zdravka, postavili mu neko pitanje, slikali se s njim, dobili njegov autogram ili mu nešto darovali.

Kad je nakon dugog iščekivanja Zdravko napokon ušao kroz vrata naše i svoje bivše škole, veselju i galami iz publike nije bilo kraja. Najviše su se čuli urlici malih, a i onih malo većih obožavateljica. Budući da je susret sa Zdravkom bio osmišljen kao talk show koji su vodili novinari OŠ Samobor, dobili smo odgovore na mnoga zanimljiva pitanja, no čuli su ih samo oni koji su stajali blizu Zdravka s obzirom da se od silnih izljeva oduševljenja ništa nije čulo čak ni preko zvučnika.

Zdravko nam je otkrio svoj put do Big Brother kuće. Sve je započelo kada je jednog dana kupio Jutarnji list u kojem je vidio prijavnicu za show te je ispisao svoje podatke na prijavnicu i poslao je. Nekoliko tjedana nakon toga zvali su ga na prvi razgovor u Zagreb. Rečeno mu je da je prošao prvi krug natjecanja. Nakon toga otišao je na more, a da je ušao u uži krug, saznao je na plaži. U drugom krugu uslijedio je polusatni razgovor na engleskom i na njemačkom, te je tada saznao da je ušao u Big Brother show. Nakon toga je još trebalo obaviti zdravstvene preglede. Budući da je Zdravko bio potpuno zdrav, mogao je ući u BB kuću. Tako je izgledao njegov jednostavan i kratak put do BB kuće. Na pitanje koji lik iz bajke bi najradije bio, odgovorio je da nikada ne bi bio patuljak kojeg je morao glumiti u jednom od tjednih zadataka u BB kući, već da bi vjerojatno bio princ na bijelom konju. Da na jedan dan mora biti u tijelu neke osobe iz BB kuće, u šali je odgovorio da bi to svakako bio Ozren. Svaki od stanara u kući proživio je teške trenutke, no depresija se izbjegavala tako da su u tim trenucima o svemu pokušavali razmišljati pozitivno.

Prvi i najveći šok po izlasku iz kuće bili su mu svi oni ljudi i fotoreporteri, koji su se nakon 100-dnevne izolacije našli oko njega. Kad je došao kući, nije se mogao priviknuti na to da nema kamera oko njega, te je stalno gledao gdje mu je mikrofon. Još uvijek nije pogledao kazete koje su mu njegovi roditelji snimali dok je on bio u BB kući. Svakog dana odlazi na različite intervjue i snimanja tako da još uvijek nije svjestan što je sve proživio. Ima jako puno ponuda za budući posao: neki su mu nudili modnu karijeru, neki glumačku, a neki čak i da uđe u voditeljske vode. Zdravko još ne zna što će odabrati, no njegov budući posao će svakako krenuti preko RTL-a.

Naš razgovor završio je pjevanjen BB i BBožić song, koje je otpjevala ovogodišnja pobjednica izbora za naj pjevačicu škole, Katarina Crnković, uz pratnju publike i, naravno, Zdravka. Nakon što je otpjevao pjesme, podijelio brojne autograme i slikao se sa učenicima naše škole, morao je otići. Uz brojne pozdrave i buku Zdravko se sa svojom ekipom u velikom autu odvezao iz dvorišta naše škole.

Zdravkov posjet razveselio je učenike, ali i njegove bivše profesore, koji ga se s veseljem sjećaju.

Ivana Gregorić, 8.a

Ines Ibrišević, 8.a

Novinarska grupa OŠ Samobor

 
13.01.2005.

Pučki mjuzikl Janica i Jean za Silvestrovo u Komediji

Trijumfalni završetak godine

Pučki mjuzikl Janica i Jean za Silvestrovo u Komediji

Kao što je i bilo najavljivano, u zagrebačkom Kazalištu Komedija na Staru godinu odigran je, po 22. put, Pučki mjuzikl Janica i Jean, Roberta Škiljana i Siniše Leopolda, u režiji Vlade Štefančića. Ovaj je put mjuzikl izveden u sklopu tradicionalnog Silvestrova u Komediji. Naime, za ljubitelje opereta i sličnih vedrih glazbeno - scenskih sadržaja ovo renomirano zagrebačko kazalište svake godine uprizori po jedan klasičan komad. Predstave su se (do ove godine) u direktnom prijenosu mogle pratiti i na Hrvatskoj televiziji, a protekle su dvije godine bile odigrane Kraljica čardaša i Grofica Marica.

No, ove je godine televizijski prijenos zbog nekih nesporazuma i "kratkih spojeva" između Komedije i HRT-a otkazan, a na svoje su došli samo slušatelji Hrvatskog radija, jer je za njih prijenosa ipak - bilo.

Izvedba "samoborskog mjuzikla" na samu Staru godinu bila je nova prilika za promociju Samobora i njegovih tradicionalnih vrijednosti, a producenti su priredili niz iznenađenja.

Predstava je bila obogaćena dodatnim programom, a umjesto pobjednika dječje Eurovizije Dine Jelusića ulogu malog Ivana odigrala je glumica Renata Sabljak. Naime, Dino je u to vrijeme bio na kraćoj božićno - novogodišnjoj turneji u SAD. Producent Robert Škiljan i redatelj Vlado Štefančić nakon dužeg su razmišljanja ipak odustali od angažiranja dječaka njegovih godina i odlučili se na eksperiment sa ženskom osobom u ulozi dječaka, što se pokazalo punim uspjehom, budući da Renata Sabljak uspješno nastupa u još jednoj hit predstavi Kazališta Komedija - mjuziklu Chicago.

Prije početka mjuzikla i za vrijeme pauze na ekran ispred zastora projicirani su filmovi Dražena Sladića o Samoborskom fašniku, pa je to, uz poznatu scenu maskenbala, bila dobra najava i onog pravog Samoborskog fašnika, koji počinje krajem siječnja u Samoboru.

Predstavi su prisustvovale brojne osobe iz kulturnog i javnog života Zagreba, a u posljednjem je trenutku, sat vremena prije početka predstave, najavljeni dolazak otkazao i premijer Sanader sa svojim najbližim suradnicima.

Nakon predstave u obližnjim je prostorima Grada Zagreba počeo doček Nove godine. Kroz njega je do ranih jutarnjih sati prodefilirao velik broj javnih osoba, budući da je centralni doček Nove godine u Zagrebu organiziran na Jelačić placu - samo pet minuta hoda od Kaptola i Kazališta Komedija.

Tako je samoborski Pučki mjuzikl Janica i Jean trijumfalno završio prošlogodišnji život na daskama Komedije, a što će s njime biti ove godine vidjet će se uskoro.

Tomislav Kozarčanin

 

Finalist Big Brothera Zdravko Lamot u OŠ Samobor

Pučki mjuzikl Janica i Jean za Silvestrovo u Komediji

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002