09.05.2005.

U Bregani otvorena manifestacija Hrana i zdravlje – dani poljoprivrede i prehrane

Poticanje zadrugarstva – vraćanje duga braniteljima

U Bregani otvorena manifestacija Hrana i zdravlje – dani poljoprivrede i prehrane

U prostorijama Poduzetničkog centra otvorena je manifestacija Hrana i zdravlje - dani poljoprivrede i prehrane, u organizaciji Poljoprivredno voćarsko stočarske zadruge branitelja, te od ove godine i Saveza zadruga branitelja. Predviđeno je da će kroz tri dana u Bregani biti predstavljeni proizvodi 30-ak izlagača. Od toga je čak 26 braniteljskih zadruga koje su osnovane uz potporu resornog Ministarstva. Konkretno, samo prošle godine Ministarstvo je s milijun i pol kuna nepovratnih sredstava pomoglo osnivanje 10 novih zadruga.

Priredbu je otvorila ministrica Jadranka Kosor, koja je iskoristila prigodu i još jednom zahvalila braniteljima za sve što su učinili za Hrvatsku. – Krajnje je vrijeme da im to Hrvatska i na ovaj način, potičući njihovo zapošljavanje, vrati – rekla je ministrica Kosor.

Ključni čovjek za braniteljsko zadrugarstvo na samoborskom području već je niz godina predsjednik Poljoprivredno voćarsko stočarske zadruge i predsjednik Skupštine Saveza zadruga branitelja Stjepan Jelić. U ime domaćina manifestacije on je okupljenima uputio riječi dobrodošlice, te zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli zaživljavanje braniteljskog zadrugarstva.

Otvorenje 3. po redu Dana poljoprivrede i prehrane okupilo je u Poduzetničkom centru u Bregani čitav niz predstavnika institucija koje su uključene u poticanje braniteljskog samozapošljavanja i zadrugarstva. Tako je pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Bračić ustvrdio da su zadruge ključne u jačanju pozicije proizvođača na tržištu i smanjenju ovisnosti o uvozu hrane, a pomoćnik ministra poljoprivrede Srećko Selanec zaključio je da je zadrugarstvo stup pomoći hrvatske poljoprivrede.

Prisutnima su se obratili i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i samoborski gradonačelnik Žarko Adamek, koji su istakli da su Županija, odnosno Grad Samobor, među prvima prepoznali važnost i značaj braniteljskih zadruga, te ih poticali i, evo, one sad zaživljavaju na području cijele Hrvatske.

Dani poljoprivrede i prehrane nakon otvorenja nastavljeni su radno. Osim što se cijelo vrijeme mogu razgledati brojni štandovi zadrugara, organiziran je i okrugli stol na temu "Poticaji, potpore, potrebe, praksa".

I za subotu je priređeno nekoliko predavanja: prijepodne o agro turizmu, a popodne o pčelarstvu.

Krunoslav Solenički

 
09.05.2005.

Antun Dubravko Filipec i Mladen Guliš darivali dječje vrtiće

Vrijeme darivanja

Antun Dubravko Filipec i Mladen Guliš darivali dječje vrtiće

Nositelj liste HNS-LD-a i LS-a Antun Dubravko Filipec u društvu predsjednika samoborskog HNS-a Mladena Guliša predao je 6. svibnja ravnateljici Dječjeg vrtića Grigor Vitez Nadi Kuhar lijep poklon - igračke, kojih, kako je rekla ravnateljica, nikad dosta.

- Igračke su nam osnovno sredstvo za rad i svaki je poklon te vrste dobrodošao - napomenula je Nada Kuhar, a dvojac Filipec - Guliš se s kamionetom natovarenim igračkama uputio i u druge samoborske dječje vrtiće.

Jer, za darivanje je dobro svako vrijeme, pa bilo ono i pred lokalne izbore.

Robert Škiljan

 
09.05.2005.

Vatrogasci posjetili Dječji vrtić Izvor

Bit će malih vatrogasaca!

Vatrogasci posjetili Dječji vrtić Izvor

Vrijeme oko dana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, njihovo je vrijeme. U to su se imali prilike uvjeriti i mališani Dječjeg vrtića Izvor, kad je u njihovo dvorište ušlo impresivno vozilo samoborske Javne vatrogasne postrojbe na čelu sa zapovjednikom Mladenom Žitkovićem. Uz dječju ciku i oduševljenu graju dočekala ih je ravnateljica vrtića Ljerka Cigula i predstavila ih djeci.

Bila je to prilika da se i najmlađi upoznaju sa smislom i razlogom postojanja vatrogasaca, njihovim zadaćama i opasnostima s kojima se susreću u obavljanju svog posla. Upoznali su se i s načinom na koji se požar gasi, te razgledali vatrogasno vozilo.

Mladen Žitković iskoristio je priliku da mališane upozna s opasnostima igre s vatrom i naglasio da je nemali broj požara izazvan baš dječjom igrom.

Ako će u budućnosti biti i jedan požar manje, ovim je posjetom vatrogasaca dječjem vrtiću ispunjen cilj. A o dječjem veselju da i ne govorimo. Bit će malih vatrogasaca!

R.Š.

 

U Bregani otvorena manifestacija Hrana i zdravlje – dani poljoprivrede i prehrane

Antun Dubravko Filipec i Mladen Guliš darivali dječje vrtiće

Vatrogasci posjetili Dječji vrtić Izvor

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002