30.05.2005.

U Maloj Gorici održani 5. malogorički susreti

Čuvari tradicije

U Maloj Gorici održani 5. malogorički susreti

U Maloj Gorici održana je 28. svibnja već tradicionalna smotra folklora - 5. malogorički susreti.

Na nogometnom igralištu nastupili su Kuburaško društvo Gromovnik iz Bestovja, KUD Orljava, Pleternica, KUD Lovro Ježek, Marija Bistrica, KUD Repušnica, Kutina, KUD Šandrovac, Bjelovar, KUD Sunjanka, Sunja, KUD Brezovica, Novi Zagreb, HSPD Dr. Antun Radić, Okić, KUD Izvor, Rakovica Karlovac, KD Sveta Nedelja, Sveta Nedelja, KUD Pušća, Zaprešić i Društvo prijatelja Sloga, Brezje.

Brojni su gledatelji sa zanimanjem i odobravanjem popratili nastupe folklornih amatera i čuvara tradicije svog kraja.

S.S.

 
30.05.2005.

Dani samoborskih dječjih vrtića u četiri dana

Djeca djeci, prijatelj prijatelju

Dani samoborskih dječjih vrtića u četiri dana

Vesela godišnja manifestacija Dani samoborskih vrtića ove je godine održana u četiri dana. Sve je počelo još 21. svibnja kada su na Trgu Matice hrvatske otvorene sportske i natjecateljske radionice vrtića Izvor - Origami, Oslikavanje stakla, Igre vodom i pijeskom, Izrada nakita, Igre drvenim daščicama, Filcanje vune, Kutije prazne – igračke razne i Igre papirom vrtića Grigor Vitez, a vrtić Suncokret je pokazao Pletenje košarica, Filcanje kuglica, Ukrašavanje kutija salvetama i Kazalište lutaka s predstavom Mišić i mačkica. U maloj dvorani Hrvatskog doma otvorena je izložba crteža djece samoborskih vrtića uz stručno vodstvo akademskog kipara Denisa Kraškovića. Prikazan je i Kraškovićev animirani film Krug, nastao spajanjem dječjih crteža u zanimljiv i nadasve vedar uradak. U utorak, 24. svibnja, djeca iz vrtića dobila su na poklon dugometražni animirani film Zebra trkačica, u samoborskom kinu. Pod nazivom Djeca djeci, prijatelj prijatelju je dan poslije u jutarnjim satima upriličeno okupljanje djece iz vrtića Bregana, Preradovićeve, Perkovčeve i Mlinske, gdje su svi svima prikazali što znaju i što su naučili u vrtićima. Najveći dio programa održan je u subotu, 28. svibnja. U programu su sudjelovali Folklorna skupina DV Izvor, Dječji zbor Smješak, žonglerska sekcija Udruge S.E.K.S, Plesni vrtić i Grupa ritmike i slobodnog plesa POU Samobor pod vodstvom Nede Marović Turković i Mlađa folklorna sekcija KUD Oštrc iz Ruda. Opet je bilo zanimljivo pogledati sve radionice s jednom više nego sedam dana prije. Naime, sudjelovao je i Dječji vrtić Slavuj iz Svete Nedelje s radionicom Recikliranje papira.

Sve u svemu bila su to četiri dana u kojima je Trg Matice hrvatske odzvanjao pjesmom, plesom, smijehom i dječjim veseljem.

Tomislav Marvar

 
30.05.2005.

U centru Samobora proradila Poljoprivredna seljačka tržnica

Navalite na domaće jagode!

U centru Samobora proradila Poljoprivredna seljačka tržnica

Do kraja lipnja u centru Samobora bit će otvorena Poljoprivredna seljačka tržnica. Nju je krajem svibnja, u prolazu prema Tržnici, iza Samoborske banke, otvorio aktualni gradonačelnik Žarko Adamek. On je istaknuo da je Grad dao podršku ovom projektu kako bi lokalni proizvođači jagoda na jednom mjestu mogli po povoljnim cijenama ponuditi svoje proizvode. S područja Grada ukupno se četiri domaćinstva bave uzgojem jagoda - tri iz Pavučnjaka i jedno iz Rakovog Potoka. Oni su prije nekoliko godina odlučili krenuti u proizvodnju ovog voća, a rezultati su vidljivi svima.

Naravno, kao i u svakom ozbiljnom poslu i ovdje su potrebna znatna ulaganja, ali i podrška lokalnih struktura. Naime, deset ili gotovo 11 mjeseci potrebno je posvetiti se jagodama od sadnje do berbe, kako nam otkrivaju uzgajivači jagoda, a rezultat je često neizvjestan, jer štetu nasadima može nanijeti mraz ili tuča.

Naši proizvođači jagoda zadovoljni su s ovogodišnjom pozicijom štandova, a cijena jedne mjerice u kojoj je nešto više od pola kilograma jagoda, je 10 kuna.

Navalite dok još ima!

M.Š.

 
30.05.2005.

Dan OŠ Bogumila Tonija obilježen plesno i sportski

Lijepi uspjesi za 34. rođendan

Dan OŠ Bogumila Tonija obilježen plesno i sportski

Te pretpraznične srijede, 25. svibnja, ulaz, hodnici i sportska dvorana Osnovne škole Bogumila Tonija bili su prepuni. Slavio se 34. dan škole. S gostima iz područnih škola u Farkaševcu i Mirnovcu bilo je prisutno 1275 đaka i 102 profesora.

Ravnatelj Krsto Mesić pozdravio je sve prisutne, čestitao im na postignutim uspjesima i poručio da se ozbiljno pripremaju za nadolazeću i jubilarnu 35. godišnjicu. Program je, zbog održavanja u sportskoj dvorani, bio više koreografsko - sletnog tipa. Izvedeno je nekoliko dobro uigranih plesnih koreografija koje su djeca burno pozdravljala. Kod svih ostalih nastupa, gdje se je nešto moralo i čuti: recitacije, folklor i prilikom nastupa mladih solista violinista, loš je razglas onemogućio kvalitetnu komunikaciju između izvođača i publike. To djeca, koja su se danima spremala za taj nastup, svakako nisu zaslužila. U samoj sportskoj dvorani izvješeno je desetak reklama respektabilnih firmi i banaka, pa čudi da nitko ne može financirati kupnju razglasa koji bi bar nekoliko riječi učinio razumljivim.

Program je završen podjelom stotinjak priznanja najuspješnijim đacima u protekloj godini. Pobrojimo samo najveće uspjehe učenika na državnim natjecanjima.

Lucija Cvetković (7. razred) i Martina Ivanković (7. razred) osvojile su prvo mjesto iz botanike s temom Proljetnice različitih šuma samoborskog područja. Sedmaši Darko Šimunović i Milan Čovran osvojili su treće mjesto iz zoologije s temom Noćni leptiri samoborskog kraja. Učenica osmog razreda Anamarija Fofonjka osvojila je treće mjesto iz fizike, a Matea Jandrečić, učenica 4. razreda osvojila je drugo mjesto iz matematike. Mladi samoborski astronomi na takmičenju u Novom Vinodolskom bili su najuspješnija ekipa s čak četiri priznanja: u kategoriji osmih razreda samoborac Krešimir Tišljar osvojio je prvo mjesto, u kategoriji šestih razreda drugi je bio Dejan Kupres, a treći Tvrtko Samardžija, dok je u kategoriji petih razreda Ema Šimec osvojila treće mjesto.

I, na kraju, no ne manje važno i uspješno - sport. I gimnastičari i gimnastičarke OŠ Bogumila Tonija osvojili su prva mjesta u Hrvatskoj. Mlade prvakinje su: Tena Keser (4. razred), Anja Biondić (7. razred), Andrea Seik (6. razred) i Lara Šelj (3. razred), a mladi gimnastički prvaci su Matija Baron (7. razred), Marin Beara (7. razred), Noa Noršić (4. razred) i Sanjin Vrzić (4. razred)

Nogometaši su na državnom natjecanju osvojili peto mjesto.

Sport je došao na svoje i nakon podijeljenih medalja i priznanja, kada se program proslave Dana škole preselio na otvorena školska igrališta. Tu je stvarno bilo zabavno. Organizirana su takmičenja u spretnosti, atletske utrke, skokovi u dalj, igrale su se nogometne, košarkaške i rukometne utakmice. Travnjaci i školski park bili su puni grupa zaigranih i rastrčanih učenika u čijem se fotografiranju istaknuo sam ravnatelj škole.

Oko trinaest sati premoreni skup razišao se na zasluženi ručak.

Nenad Kobasić

 

U Maloj Gorici održani 5. malogorički susreti

Dani samoborskih dječjih vrtića u četiri dana

U centru Samobora proradila Poljoprivredna seljačka tržnica

Dan OŠ Bogumila Tonija obilježen plesno i sportski

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002