16.07.2005.

64. obljetnica proboja iz ustaškog logora u Kerestincu

Spasilo ih se samo 14

64. obljetnica proboja iz ustaškog logora u Kerestincu

14. srpnja održan je ispred spomen obilježja kod dvorca u Kerestincu komemorativni skup, podsjećanje na proboj logoraša iz ustaškog logora, od kada su prošle 64 godine.

Nakon intoniranja himne i polaganja vijenaca brojnih delegacija, među kojima su bile samoborska, na čelu s gradonačelnikom Antunom Dubravkom Filipcem i svetonedeljska, predvođena načelnicom Ines Balint, održana je minuta šutnje za komuniste poginule prilikom proboja.

Okupljenima je u ime domaćina riječ dobrodošlice uputio Mirko Štengl, potpredsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Samobora. Vijence su položili i počast odali i antifašisti iz Zagreba, Zagrebačke županije i Jastrebarskog, te predstavnici SDP-a iz Samobora, Svete Nedelje i Stupnika i SRP-a iz Samobora i Svete Nedelje.

O dramatičnim danima u ljeto 1941. govorio je Mišo Deverić, član IO predsjedništva Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske. On je naglasio kako je tu bio samo jedan od 36 ustaških koncentracijskih logora. U logoru je bilo stotinjak komunista koji su, u organizaciji zagrebačkog dijela KPH, uspjeli pobjeći iz logora. Međutim, kako se danas zna, zbog loše organizacije izvan logora, od 94 sudionika bijega spasilo se je samo njih 14.

Tomislav Marvar

 
16.07.2005.

Žumberačka proštenja - sveti Ivan Krstitelj u Grabru

Pobožno i općenarodno druženje Žumberčana

Žumberačka proštenja - sveti Ivan Krstitelj u Grabru

Župska zajednica sv. Ivana Krstitelja u Grabru svečano je proslavila svoje godišnje proštenje. Pripreme su počele već tjednima prije samog proštenja. Valjalo je urediti okoliš crkve, groblje u neposrednoj blizini župne crkve, ali i špilju Presvete Bogorodice Efeške. Sve to učiniše marljive ruke župljana; onih koji su ostali u tom prelijepom dijelu Žumberka ili su odselili, ali nikad nisu zaboravili svoje korijene.

U nedjelju, 26. lipnja, po lijepom sunčanom danu, okupilo se veliko mnoštvo pobožnog naroda da na najsvečaniji način proslave blagdan sv. Ivana Krstitelja. Liturgijsko slavlje počelo je s ophodom slike Žumberačke Bogorodice oko crkve uz pjevanje marijanskih pjesama. Svetu liturgiju predvodio je ovogodišnji žumberački mladomisnik Daniel Vranešić, koncelebrirali su prečasni Nikola-Nino Kekić, rektor Grkokatoličkog sjemeništa iz Zagreba, prečasni Stjepan Ivanušić, župnik u Mrzlom Polju i domaći župnik. U nadahnutoj propovijedi vlč. Daniel svim prisutnima približio je divni lik sv. Ivana, naglasivši kako Bog u svoju službu uvijek zove male i neznatne, ali onda milost Božja kroz njih radi velike stvari. Nakon sv. liturgije mnoštvu pobožnog svijeta mladomisnik je ponaosob podijelio svoj mladomisnički blagoslov.

Vrijedni domaćini pobrinuli su se da poslijepodnevni ugođaj bude na zadovoljstvo svakog. Dobra žumberačka janjetina, živa glazba i dobro vrijeme učinili su mnogobrojnim hodočasnicima i gostima lijepo i ugodno poslijepodne na svježem zraku.

Nakon prve okrepe pobožni Marijini u poslijepodnevnim satima prošetali su do špilje u Ćeičkoj dragi, gdje je odslužen Moleben (večernjica) na čast Presvete Bogorodice.

Bilo je to predivno pobožno i općenarodno druženje, koje je dalo do znanja da Žumberčani, ali i mnogobrojni gosti, vole ovaj dio Hrvatske i da žele bolju budućnost svima u ovoj župi.

Uz ove svijetle i lijepe trenutke s Ivanjskog proštenja u Grabru moramo ponovo konstatirati da je to jedino područje u Žumberku gdje nije izgrađen ni jedan pedalj asfaltnih cesta, niti je izgrađen jedan centimetar vodovoda. Iz ankete provedene među mnogobrojnim proštenjarima moglo se čuti da bi bilo još veselije da su bolji pristupni puti.

Možemo se samo nadati da će nova vlast u Poglavarstvu Grada Samobora imati više razumijevanja za ovaj dio Žumberka od svojih prethodnika!

Mile Vranešić

 

64. obljetnica proboja iz ustaškog logora u Kerestincu

Žumberačka proštenja - sveti Ivan Krstitelj u Grabru

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002