04.07.2005.

Norvežani u Samoboru

Zasvirali, zapjevali i put pod noge!

Norvežani u Samoboru

U Samoboru je 2. i 3. srpnja gostovalo izaslanstvo općine Ørland iz Norveške. Tim je povodom pripremljen i organiziran niz aktrivnosti za goste iz Norveške, koji su došli u velikom i reprezentativnom sastavu. Delegaciju je predvodio gradonačelnik Hallgeir Grontvedt sa suradnicima, a s njima je doputovao zbor i orkestar s više od 70 članova. U program, koji je uključivao i planinarski put pod nazivom Stazama hrvatsko – norveškog prijateljstva Samobor – Veliki Dol, uključilo se i tridesetak članova Hrvatsko – norveškog društva Željko Takač iz Zagreba, te tridesetak članova samoborske Udruge sportske rekreacije.

Norvežani su stigli u subotu, a većina je bila smještena u samoborskoj vojarni Taborec, dok su čelnici odsjeli u Hotelu Lavica. U popodnevnim su satima razgledali Muzej Marton i prisustvovali otvorenju izložbe norveških zastava, a navečer je u Samoborskoj kleti priređena zajednička večera gostiju sa sjevera Europe i njihovih domaćina na čelu s gradonačelnikom Filipcem i njegovim suradnicima.

U subotu je u jutarnjim satima na Trgu kralja Tomislava održan koncert, u kojem je, uz goste iz Norveške, sudjelovao i samoborski mješoviti zbor Jeka. Nakon pozdravnih govora gradonačelnika Filipca, njegovog kolege iz Ørlanda Hallgeira Grontvedta, te bivšeg norveškog veleposlanika u Hrvatskoj Tore Boegha i njegovog nasljednika Knuta Toraasena, prisutni su se uz Gradnu uputili prema Vugrinščaku, gostionici Gabreku i autobusima do Šoićeve kuće.

Od tamo ih je put vodio do Velikog Dola, gdje je za njih održan kraći kulturno – glazbeni program.

Ivica Horvat

 
04.07.2005.

Petrovo i Pavlovo na Šipačkom Bregu

Sjedinjenje duha i prirode

Petrovo i Pavlovo na Šipačkom Bregu

Tradicionalna Sveta misa s proštenjem na Šipačkom Bregu i ove je, kao i svake godine, održana iza blagdana Petrova, u nedjelju 3. srpnja. Na svetoj misi okupilo se pedesetak vjernika namjernika koji su uživali u sjedinjenju duha i prirode.

Križ se, inače, nalazi na brdu iznad sela, ispod samog ruba šume. Lijevo od raspela nalazi se kamen, prema legendi s otiskom stopala sv. Petra apostola. Zanimljivo je da postoje dvije legende o kamenu uz križ. Prva govori kako su iz šume ljudi donijeli kamen i uzdigli ga uz kuću, ali se zid srušio i kamen se vratio u šumu.

Prema drugoj legendi narod vjeruje kako je "sv. Petar apostol prošao tim mjestom i ostavio otisak stopala u kamenu." (R. K.Z.

 
04.07.2005.

Izložba norveške heraldike u POU Samobor

100 godina norveške samostalnosti i neovisnosti

Izložba norveške heraldike u POU Samobor

U organizaciji Hrvatsko–norveškog društva Željko Takač iz Zagreba, a u nazočnosti norveškog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Knuta Toraasena, u Galeriji Prica je 2. srpnja otvorena izložba norveških zastava autora Željka Heimera, a povodom obilježavanja stogodišnjice norveške samostalnosti.

Autor je proveo u Norveškoj godinu dana na školovanju u organizaciji HND Željko Takač kao stipendist općine Ørland. Na otvorenju su bili i članovi Bjugn Big Banda Ørland, kao i predstavnici općine Ørland iz Norveške. Nakon pozdravnog govora samoborske dogradonačelnice Marice Jelenić izložbu je otvorio norveški veleposlanik Knut Toraasen, a okupljene su pozdravili i bivši veleposlanik kraljevine Norveške u RH Tore Boegh i predsjednik općine Ørland Hallgeir Grontvedt. Razgledavši zanimljivu izložbu norveške heraldike u hrvatskoj organizaciji, Norvežani su potom razgledali i izložbu udruge Hobby art u prizemlju Hrvatskog doma, u maloj dvorani. Njihovi domaćini, Damir Fabek, Dragutin Kušić i Marijan Kižlin potom su ih odveli preko glavnog samoborskog trga u Park domovinske zavalnosti gdje je norveška delegacija položila cvijeće i zapalila svijeće. Dvije norveške pjesme na kraju službenog dijela izveo je Mješoviti zbor Bjugn Big Banda iz Ørlanda.

Tomislav Marvar

 

Norvežani u Samoboru

Petrovo i Pavlovo na Šipačkom Bregu

Izložba norveške heraldike u POU Samobor

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002