08.07.2005.

Natjecanje vatrogasnih jedinica

IV. kup Bobovica

Natjecanje vatrogasnih jedinica

Na vatrogasnom poligonu DVD-a Bobovica održano je 3. srpnja natjecanje vatrogasnih jedinica - IV. kup Bobovica, uz sudjelovanje 34 natjecateljske vatrogasne ekipe iz 27 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja vatrogasnih zajednica gradova Zagreba, Samobora, Zaprešića, Velike Gorice, Siska i Jastrebarskog.

Nakon pozdravnog govora, natjecanje je službeno otvorio predsjednik DVD-a Bobovica Damir Vrančić. Inače, ovo je zapravo 42. natjecanje vatrogasnih jedinica, a IV. kup prema novom pravilniku o natjecanju.

Natjecanje se odvijalo u četiri kategorije, i to: žene, muškarci, djevojčice od 6 do 12 godina i dječaci od 6 do 12 godina. Radi velikog broja ekipa natjecanje se odvijalo paralelno na dvije staze, a natjecatelje su pratila 4 suca Vatrogasne zajednice Republike Hrvatske.

Mladež od 6 do 12 godina radila je "mokre" vježbe, ručno prenoseći vatrogasne pumpe kojima su gađali 5 metara udaljene mete, a ženske i muške ekipe s 9 članova natjecale su se u "suhim" vježbama sastavljajući kompletan vod do visokotlačnih pumpi.

U svim kategorijama prva tri mjesta bila su nagrađena pokalima, a u muškoj i ženskoj konkurenciji prvoplasirane ekipe dobivale su prijelazne pokale koji mogu postati i njihovo trajno vlasništvo nakon tri uzastopne pobjede.

Najbolja muška ekipa je ekipa DVD-a Lekenik, slijede Bregana i Buševac, a u ženskoj konkurenciji pobjedu su odnijele članice DVD-a Molvice. Drugo i treće mjesto pripalo je društvima iz Ivanca i Odranskog Obreža. U kategoriji dječaka najbolji su bili DVD Veliki Lipovac, ispred Zaprešića i Cerja, a među djevojčicama također je Veliki Lipovac odnio pokal za prvo mjesto, a slijedile su ih djevojčice iz Kerestinca i Otoka.

Organizator ovogodišnjeg natjecanja bilo je DVD Bobovica, društvo osnovano davne 1956. godine i koje danas broji 23 aktivna, 29 podupirajućih i 3 počasna člana. Ove brojke su posebno impresivne, ako znamo da naselje Bobovica ima svega oko 60 kućanstava.

Generalni pokrovitelj kupa bio je Obrt za prijevoz, građevinarstvo i trgovinu Željka Horvata iz Bobovice.

Nakon natjecanja DVD Bobovica pripremilo je veliku vrtnu zabavu za sve sudionike i posjetitelje, s bogatom ponuda jela i pića, a najzanimljivija i najprimamljivija bila je robna tombola u kojoj je svaka srećka bila dobitna, a najpoželjnija je bila ona s brojem 500. Mnogobrojni sponzori osigurali su vrijedne nagrade, a osim tombole slušatelji Radio Samobora mogli su kroz nagradnu igru zaraditi i poklon bonove. Održano je i izvlačenje dobitnika nagradne igre kupona Samoborskih novina.

Druženje je uz muzički sastav Druga faza potrajalo do ranih jutarnjih sati, na zadovoljstvo organizatora, natjecatelja i gostiju.

Stjepan Stanić

 
08.07.2005.

U Svetoj Nedelji osnovana nova braniteljska udruga

Hrvatski ratnici – samo za istinske branitelje

U Svetoj Nedelji osnovana nova braniteljska udruga

U Svetoj Nedelji održana je 2. srpnja osnivačka skupština Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata – Hrvatski ratnici. Ova nova veteranska udruga trebala bi, prema zamisli inicijatora Anđelka Barića, zamijeniti i dokinuti brojne udruge raznih naziva i programa, te postati stožerna braniteljska udruga. I to, kako je naglasio Barić, samo istinskih branitelja koji su rat prošli s puškom u ruci, a ne članova teritorijalnih obrana, kriznih štabova i raznih civilnih zaštitara koji rata nisu ni vidjeli ni osjetili. Barić naglašava kako nema ništa protiv njih, ali sam naziv udruge – Hrvatski ratnici sugerira i njen okvir.

Članovi nove braniteljske udruge nadaju se da će se "klica" nove udruge ubrzo proširiti Hrvatskom i da će nastajati nove koje će okupljati isključivo one koji su aktivno sudjelovali u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Skupštini je prisustvovala i nova svetonedeljska načelnica Ines Balint, koja je izrazila potporu osnivačima, te ponudila suradnju i pomoć Općine u radu nove udruge.

Robert Škiljan

 

Natjecanje vatrogasnih jedinica

U Svetoj Nedelji osnovana nova braniteljska udruga

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002