02.07.2016.

30. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce

30. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Na dnevnom redu 30. sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora, koja je održana u četvrtak, 30. lipnja, našlo se čak 18 točaka, od kojih su najvažnije bile prve tri, vezane uz raspodjelu rezultata proračuna Grada Samobora za 2015. godinu, zatim izmjene i dopune proračuna za 2016. te prijedlog i izmjene odluke o izvršavanju proračuna u 2016. godini.

Ovim odlukama ostvaren je prvi ovogodišnji rebalans proračuna Grada Samobora, kojim se on povećava za 3,8 milijuna kuna i sada iznosi malo manje od 268,8 milijuna kuna.

Pročelnik za financije Željko Radovanić odmah po obrazloženju ovih odluka izrazio je veliko zadovoljstvo ovakvim pozitivnim poslovanjem Grada te pojasnio kako je do povećanja došlo i na što će se višak sredstava utrošiti. Kako je rekao Radovanić, Grad je umjesto planiranih 3 milijuna kuna viška od komunalnih doprinosa ostvario čak 6,3 milijuna kuna, a oko 800 tisuća kuna ostalo je od prodaje stanova. Ukupan višak konsolidiranog proračuna u 2015. godini iznosio 1.353.290 kuna.

Višak sredstava podijeljen je po resornim odjelima, pri čemu je najznačajnije povećanje u Odjelu za društvene djelatnosti, koje je tako osiguralo nešto više od 3 milijuna kuna potrebnih za besplatne udžbenike, koje će najesen dobiti svi samoborski osnovnoškolci.

Tijekom rasprave, primjedbe na ovakav rebalans proračuna imali su vijećnici HDZ-a Vjeran Štublin, koji je pitao zašto nisu utrošena namjenska sredstva od komunalne naknade i na što će se potrošiti kredit, za koji je rekao kako ga smeta to zaduženje, jer postoje i drugi načini financiranja, dok je Boris Makarun prigovorio novoj betonizaciji Samobora.

Pročelnik Radovanić odgovorio je kako je Samobor u ovom trenutku zapravo veliko gradilište, puno se radi i gradi, pa će se sva ta sredstva, kao i kredit, potrošiti prema planu. U tijeku su brojni natječaji i aktivnosti, a investiralo se i u "Gmajnu", koja će tako postići veću cijenu kod prodaje. Makarunu je odgovorio zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, koji je rekao kako se ne radi ni o kakvoj betonizaciji Samobora, jer se na području Grada sada grade isključivo obiteljske kuće i nema višestambene gradnje, te da već poznate slogane o betonizaciji čuva za predizbornu kampanju.

Tako su ove točke dnevnog reda usvojene većinom glasova, pri čemu su ova dva oporbena vijećnika bila protiv ili suzdržana, a u nastavku sjednice ostale točke usvojene su jednoglasno.

Pročelnici su redom pojasnili do kakvih promjena dolazi u njihovim odjelima i na što će utrošiti ovo povećanje sredstava. Tako će se kontinuirano ulagati u održavanje prometnica, sekundarnu vodovodnu mrežu, investicijsko održavanje zgrada, zaštitu spomenika kulture, profitirat će kroz brojne mjere socijala, predškolski odgoj i osnovno obrazovanje, a predviđene su i neke izmjene GUP-a kojima će biti proširena društvena zona u Klokočevcu, dok će neke poslovne zone biti prenamijenjene u gospodarske.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković predstavila je projekt kojim Grad Samobor nastoji ujesen ostvariti status Grada – prijatelja djece, za koji su već pokrenute brojne aktivnosti i mjere tijekom prošle godine.

Prihvaćene su i odluke o promjeni mrtvozornika (umjesto dr. Ksenije Belak je to dr. Antonio Kobaš), a nakon provedenog natječaja samoborske osnovne škole će loživim uljem sljedeće dvije godine opskrbljivati Petrol d.o.o.

M.K.

AKTUALNI SAT

Aktualni sat otvorio je HSS-ovac Ivan Horvat, koji se požalio na izostanak gradskih čelnika u žumberačkom Grabru, gdje je 26. lipnja održan skup kojim bi se ponovno pokrenuo Žumberački sabor, koji bi za cilj imao revitalizaciju Žumberka, a Horvat je predložio i niz mjera kojima bi Grad Samobor već sada mogao pomoći i tako spriječiti daljnje iseljavanje tamošnjeg stanovništva. Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec prihvatio je njegovu kritiku te odgovorio kako Grad Samobor, obzirom da prostor Žumberka obuhvaća više općina i gradova, a i Republiku Sloveniju, radi na tome da se povežu upravo sa Slovencima, s kojima samoborski dio Žumberka graniči. Već je održan sastanak s brežičkim županom te se priprema radna skupina koja će raditi na boljitku ovog dijela Žumberka.

Vjeran Štublin (HDZ) pitao je ima li Grad Samobor namjeru kupiti prvu samoborsku školu, zaštićeno kulturno dobro, koje se sada prodaje, a pri čemu bi vlasnik morao zgradu ponuditi najprije Gradu Samoboru na kupnju, te predložio da Grad Samobor unaprijed u proračunu planira sredstva za tu moguću kupnju. Zamjenik Stanec odgovorio je kako do sada nisu zaprimili takvu pisanu ponudu, a ukoliko ona i dođe u Grad, cijenu će odrediti procjena vještaka. Grad ne može znati kada netko nešto prodaje, a tu je uvijek i problem nerealnih potraživanja vlasnika.

Borisa Makaruna (HDZ) zanimalo je do kuda se stiglo s izmjenama granica naselja na području Bobovice, Male Rakovice i Hrastine, čiji su mještani peticijama tražili neke izmjene, a odgovoreno mu je da se u tom smjeru poduzimaju određeni koraci.

Zvjezdana Sečen (SDP) pitala je u kojoj je fazi gradnja nogostupa u Ulici kralja Krešimira IV., gdje bi trebali prolaziti i gradski autobusi kako bi djeci bilo bliže do škole, te predložila da se na gradskim sportskim terenima u bivšoj vojarni i na igralištu OŠ B. Tonija nekako osigura pitka voda za korisnike. Pročelnik Zvonko Župančić pojasnio je kako je za nogostup napravljen glavni projekt, ali još uvijek ima neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, jer cesta nije u cijelosti javno dobro. Što se vode tiče, ona je postavljena, ali se još ne može koristiti, jer treba pronaći i način kontrole potrošnje te vode, vjerojatno kroz neku vrstu svlačionice ili slično.

Irena Kapor (SDP) zatražila je veću sanaciju ceste u Dubravi Samoborskoj i Zaprešićkoj ulici, na što je pročelnik Župančić obećao ponovni uvid u stanje prometnice, koja je u programu redovnog održavanja, no velik problem su i dalje kamioni koji oštećuju ceste u tom naselju.

M.K.

 

30. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002