16.09.2016.

32. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Po prvi put: nema nagrada za životno djelo!

32. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Samoborski gradski vijećnici su u četvrtak, 15. rujna, za nešto manje od sat vremena odradili svih sedam točaka dnevnog reda 32. sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora i jednoglasno ih usvojili. Nakon kratkog Aktualnog sata, na kojem je pitanja postavila samo Maja Gračanin (SDP), krenulo se s usvajanjem Prijedloga odluke o dodjeli Nagrada Grada Samobora za 2016. godinu.

Ana Vlah iz gradske uprave obrazložila je prijedlog i najavila glasanje, obzirom da je za ovogodišnje nagrade nadležni odbor predložio 6 kandidata, a dodjeljuje se samo 5 nagrada, pa je Klub vijećnika HSS-a tražio kratku stanku, nakon koje su vijećnici potvrdili da će godišnje nagrade Grada Samobora dobiti Rukometni klub Rudar, Ana Lenard, Proklima d.o.o., Franjo Horvat i Đurđica Pleše Vujica.

Treba naglasiti da ove godine nitko nije kandidiran za počasnog građanina Grada Samobora, a od dvojice kandidiranih za Nagradu za životno djelo nije, prema prijedlogu nadležnog odbora, Gradskom vijeću predložen nitko. Inače, predloženi su bili bivši tajnik Gradskog vijeća Grada Samobora Dragutin Kušić i već pomalo zaboravljeni predsjednik samoborskog Izvršnog vijeća Ivan Barišić. Pomalo je čudno da nitko od gradskih vijećnika o kandidiranima i kandidaturama odbijenim od nadležnog odbora, nije imao potrebe raspravljati ni pet minuta.

Očigledno su najveće nagrade koje Grad Samobor dodjeljuje svojim sugrađanima i onima koji su pomogli razvoju našega grada pomalo postale minorizirane, rutinske i u Gradskom vijeću najavljuju promjene u načinu kandidiranja i predlaganja kandidata za najviša društvena priznanja.

Pročelnik Mario Anušić pojasnio je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o korištenju javnih površina i neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Samobora, kojim se u članku 26. dodaje stavak po kojem Grad Samobor može besplatno dati u najam gradsko zemljište tvrtkama u većinskom ili potpunom vlasništvu Grada Samobora.

Redovno izvješće o radu gradonačelnika Grada Samobora od 1. siječnja do 30. lipnja, koje je po Statutu Grada Samobora gradonačelnik dužan podnijeti vijećnicima dva puta godišnje, prezentirala je pročelnica Ureda gradonačelnika Valentina Horvat. Naglasila je i kako se u ovom izvješću nalazi presjek rada gradonačelnika dobiven iz svih gradskih odjela, sukladno njegovim dužnostima i ovlastima.

Bez rasprave jednoglasno je prihvaćeno i Polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna Grada Samobora za 2016. pročelnika za gradske financije Željka Radovanića. Radovanić je naglasio tek nekoliko važnih činjenica koje se tiču gradske kase, a to je da se ona i dalje puni bolje nego u istom razdoblju lani, da je velikim dijelom pokriven manjak prikazan iz prošle godine, da Grad Samobor cijelo vrijeme na svom računu ima oko 15 milijuna kuna pa stoga još nisu korištena sredstva od dignutog kredita, a nema ni izdanih jamstava koja bi teretila proračun. Istina je, rekao je pročelnik, da su izostali planirani prihodi od prodaje gradskih zemljišta, ali se ona komunalno opremaju kako bi u narednom razdoblju bila primamljivija budućim kupcima i postigla veću cijenu na tržištu. Svoje izvješće o proračunu Radovanić je potkrijepio sinergijom prihoda i racionalizacije proračuna, kao i većom razinom kvalitete i učinkovitosti u obavljanju radova u ingerenciji Grada.

Pročelnik Anušić govorio je o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u svrhu utvrđivanja osnovanosti pokretanja postupaka za izradu i donošenje prostornih planova i njihovih izmjena i dopuna, najviše radi prenamjene poljoprivrednog zemljišta i šuma u građevinska područja i zone, no ove godine se još neće ići u izmjene, a na zamolbe građana bit će odgovoreno u roku.

Na kraju sjednice prihvaćen je Program rada Savjeta mladih Grada Samobora za 2017. godinu.

M.K.

AKTUALNI SAT

Maja Gračanin (SDP) podsjetila je na oštećen rub nogostupa autobusnog okretišta u Bregani, kao i na rubnjake neprilagođene invalidima u Zagrebačkoj ulici u Bregani, koji još uvijek nisu riješeni.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec odgovorio je, uz ispriku, kako se radi o manjim zahvatima te će isti biti riješeni u najkraćem mogućem roku.

 

32. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002