07.04.2016.

Samobor posjetio mađarski veleposlanik

Povezani umjetnošću, sportom i salamom

Samobor posjetio mađarski veleposlanik

Samobor je 6. travnja posjetio veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj József Zoltán Magyar.

Tema susreta bila je dugogodišnja suradnja Samobora i Pečuha na kulturnom planu, a osobita pozornost posvećena je događanjima vezanima uz projekt "100 godina Price".

Veleposlanik Magyar, u pratnji direktora Mađarskog instituta u Zagrebu Denesa Sokcsevitsa, obišao je Samoborski muzej, gdje je u pratnji ravnatelja Miroslava Milonjića pogledao vrijedne zbirke i upoznao se s radom ustanove.

Potom su ga u Gradskoj vijećnici ugostili zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, upraviteljica Zaklade Zlatko i Vesna Prica Marica Jelenić i ravnateljica samoborske Gradske knjižnice Mirjana Dimnjaković.

- Samobor povezuje Mađarsku i Hrvatsku na osobit način, putem umjetnosti i kulture - istaknuo je uvodno veleposlanik. - Ta veza je vidljiva u odnosima između Samobora i Pečuha, ali i u brojnim aktivnostima oko očuvanja ostavštine Zlatka Price.

Zamjenica gradonačelnika nadovezala se kako osim izvrsne kulturne suradnje, ove gradove povezuju i gospodarske spone, što je osobito vidljivo u organizaciji Samoborske salamijade, na kojoj već tradicionalno gostuju proizvođači iz Mađarske.

Upraviteljica Zaklade Marica Jelenić pozvala je Veleposlanstvo i Institut na suradnju na projektu "100 godina Price", koji će se provoditi u Samoboru, Zagrebu, Rijeci, Poreču i Pečuhu, a obilježit će se nizom događanja, poput izložbi, simpozija, predstavljanja monografije te uključivanjem građana i učenika.

Ravnateljica Gradske knjižnice izvijestila je o Tjednu stranih kultura koji svake godine organiziraju, a nakon Francuske i Makedonije, red je došao na Mađarsku. Ovom prigodom pozvala je na suradnju u organizaciji izložbe, dokumentarnog filma, glazbenog i gospodarskog programa.

Pročelnik Juro Horvat podsjetio je i na dugu tradiciju suradnje na sportskom planu, koju njeguju sportski klubovi i udruge.

Sam kraj posjeta Samoboru bio je posvećen Galeriji Prica i Pučkom otvorenom učilištu, gdje je veleposlanika dočekala ravnateljica Jelena Vojvoda. Tamo se i sam mogao uvjeriti u vrijednost Pricine zbirke koju čuva samoborska galerija.

P.A.

 

Samobor posjetio mađarski veleposlanik

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002