03.04.2016.

U Samoboru krenuo projekt Urbanih vrtova

Manje pripovedanja, više okopavanja!

Pravom i zdravom pučkom veselicom u subotu, 2. travnja, nedaleko bivše Vojarne Taborec, započeo je projekt Urbanih vrtova u našem gradu. Prvih 27 pripremljenih i parceliranih gredica u Gundulićevoj ulici, veličine oko 50 m2, dodatno je oplemenilo prostor oko bivše vojarne, a onim našim sugrađanima, koji uz svoj dom nemaju i komadić vrta, pružena je mogućnost da uzgojem povrća i voća za svoje potrebe, uz malo volje i truda, žive zdravije i svojim obiteljima na stol stave barem dio obroka koji su sami proizveli. Kroz provedeni natječaj posebno se vodila briga da gradske vrtove dobiju oni naši sugrađani kojima će to dodatno rasteretiti kućni budžet.

Vrijednost projekta ovih vrtova, kojim se Grad Samobor svrstava u one sredine koje brinu o ekologiji i potrebama svojih stanovnika, potvrdit će se već za par mjeseci, kada niknu prvi plodovi s ovih gredica, a obzirom na velik interes za gradske vrtove, u skoro vrijeme pripremit će se zemljište za još više vrtnih parcela.

Cijeli prostor, na kojem je svoje mjesto našao i cvjetnjak teta i mališana iz obližnjeg Dječjeg vrtića Grigor Vitez, uredio je samoborski Komunalac, a ostale potrebne radove napravila je Samoborka.

Prije nego što je gradonačelnik Krešo Beljak, uz pomoć pročelnika Hrvoja Frankića, uručio ugovore korisnicima gradskih vrtova, u bogatom glazbenom programu nastupili su mladi klarinetisti, tamburaši i saksofonisti samoborske Glazbene škole.

Gradonačelnik Beljak sa zadovoljstvom je predstavniku svih korisnika vrtova Zlatku Demercu predao i ključeve vrtne kućice (Stolarija Memento), u kojoj se nalazi alat te zajednička kosilica, koju je donirala tvrtka Scheda. Budući vrtlari i povrtlari na poklon su dobili i prve sadnice Eco Impulsa, a zatim su zajedno s gradonačelnikom i brojnim drugim gostima krenuli u razgledavanje svojih parcela, planirajući što će sve još na njima posaditi. A da bi što uspješnije iskoristili svoje gredice, organizirane su i edukativne radionice koje su vodile profesorice s Agronomskog fakulteta u Zagrebu Vesna Židovec, Martina Skendrović Babojelić i Tanja Gotlin Čuljak. Cilj je potaknuti korisnike vrtova na ekološku proizvodnju, koja ponekad zahtijeva malo više truda i znanja, pa će im stručnjaci u tome i nadalje pomagati i biti dostupni za sva pitanja i nedoumice s kojima će se u početku susretati.

Dok se čekao gulaš za ručak, koji je pripremao kuhar Marko Jovanović, uz pomoć učenika samoborske srednje ugostiteljske škole, a kojim su naši gradski oci počastili sve prisutne, iskorištena je prilika za predstavljanje ovogodišnjeg Samoborskog proljetnog sajma i Salamijade, koji će se održati za dva tjedna. Uz samoborske češnofke, salamu, bermet, rakije i vina naših domaćih proizvođača koji će se prezentirati na ove dvije velike gradske manifestacije, a dio svoje ponude te subote su ponudili na degustaciju, svi su uživali i u nastupu Ivane Husar, koju je pratio trio Roka Vuškovića.

Po svemu sudeći, projekt samoborskih gradskih vrtova naišao je na vrlo plodno tlo i samo čeka svoj nastavak, u korist i na zadovoljstvo svima.

M.K.

 

U Samoboru krenuo projekt Urbanih vrtova

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002