17.06.2016.

Završna konferencija o projektu Grada Samobora i osnovnih škola za zapošljavanje pomoćnika u nastavi

"Vjetar u leđa" za put u sigurniju luku

Završna konferencija o projektu Grada Samobora i osnovnih škola za zapošljavanje pomoćnika u nastavi

Sustavna briga o potrebama u školstvu Grada Samobora rezultirala je još jednim uspješno završenim projektom, koji je odrađen u suradnji s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Grada Samobora te ravnateljima i stručnim timovima samoborskih osnovnih škola, a kroz koji je povlačenjem sredstava iz EU, za netom završenu 2015./2016. školsku godinu, omogućeno zapošljavanje 20 pomoćnika u nastavi za 22 učenika u 4 osnovne škole – OŠ Bogumila Tonija, OŠ Samobor, OŠ Milana Langa u Bregani i OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem.

Grad Samobor je i do sada u okviru svojih proračunskih mogućnosti izdvajao sredstva za nekoliko pomoćnika u nastavi, a velik iskorak napravljen je prošle godine apliciranjem na projekt koji s 90% sredstava financira EU iz Europskog socijalnog fonda, a s 10% lokalna samouprava. Tako je za ovu školsku godinu povučeno čak 1.055.633,16 kn za pomoćnike u nastavi, dok je Grad sufinancirao razliku do 1.172.925,74 kn, koliko je težak cijeli projekt.

Na završnoj konferenciji održanoj u petak, 17. lipnja, u OŠ Bogumila Tonija, o projektu "Vjetar u leđa" govorile su koordinatorica projekta Marija Galic Kotarski i Vesna Hude iz Udruge IDEM, koje su ukratko predstavile ciljeve i ostvarene rezultate ovog projekta. Nazočne ravnatelje, učitelje i roditelje pozdravila je u ime Grada Samobora zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, u pratnji pročelnika Jure Horvata i višeg savjetnika Marijana Kižlina iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, koja je zahvalila svim sudionicima u projektu na dobro odrađenom poslu te im poželjela uspješan nastavak u daljnjem radu.

Kako smo i mi tijekom godine pratili projekt, na kraju treba istaknuti iznimno pozitivne rezultate, jer, kako je naglašeno, svi učenici s različitim teškoćama uz svoje pomoćnike uspješno su završili školsku godinu i integrirali se u svoju sredinu.

No, ovo je zapravo tek početak, jer operativni program EU naziva Učinkoviti ljudski potencijali, unutar kojeg se osiguravaju pomoćnici u nastavi, traje do 2020. godine, što znači da Grad Samobor sve do tada uz, naravno, uspješno odrađenu aplikaciju, može za pomoćnike u nastavi povlačiti novac iz EU.

Do sredine srpnja rok je za daljnju prijavu za ova sredstva, a, kako su najavile voditeljice projekta, sva potrebna dokumentacija za netom završeni projekt je nadležnima već poslana na uvid, zajedno s novom aplikacijom za sljedeću godinu, kojom će tražiti 32 pomoćnika u nastavi za samoborske osnovne škole (10 više nego prošle godine).

U situaciji u kojoj se školstvo u Hrvatskoj danas nalazi i na kakve probleme nailazi, bit će ovo velika i značajna pomoć samoborskim učiteljima i profesorima, ali ponajprije djeci koja se, zajedno sa svojim roditeljima, moraju tijekom školovanja nositi i s problemima koji ih uopće ne bi trebali opterećivati.

M.K.

 

Završna konferencija o projektu Grada Samobora i osnovnih škola za zapošljavanje pomoćnika u nastavi

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002