20.10.2016.

Samobor korak bliže statusu Grada prijatelja djece

Djeca u žarištu brige i interesa

Samobor korak bliže statusu Grada prijatelja djece

Samobor su 19. listopada posjetile članice Komisije za stjecanje statusa Grada prijatelja djece, u akciji koju provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske.

Grad Samobor u akciju Gradovi i općine prijatelji djece uključio se 2013. godine, a ove je godine kandidat za stjecanje ovog počasnog statusa.

Samo stjecanje statusa uključuje brojne provjere stanja i uvjeta za djecu u području zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, sporta, kulture, participacije djece, aktivnog provođenja slobodnog vremena, preventivnih programa i aktivnog provođenja slobodnog vremena.

Postupak ocjenjivanja obuhvaća posjet komisije, istraživanje mišljenja djece, kao i odraslih, te uvid u Završno izvješće o aktivnostima i ulaganjima provedenim u okviru akcije.

Nakon sastanka u gradskoj vijećnici, na kojem je članice komisije uvodno pozdravio gradonačelnik Krešo Beljak te njegova zamjenica Sanja Horvat Iveković, ujedno i predsjednica odbora za provođenje ove akcije u Samoboru, uz prisustvo svih djelatnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti i njegova pročelnika Jure Horvata te ravnatelja ustanova u kulturi, tri su tima obišla teren.

Snježana Krpes, tajnica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, zadužena za područja odgoja i obrazovanja, dječje participacije, kulture, sporta, dječjih igrališta i djelovanje udruga iz tih područja, porazgovarala je s predstavnicima udruga: Amatersko lutkarsko kazalište Lutonjica Toporko, KUD Rakov Potok, DZ Smješak, Dramski studio Feniks Novi, Mali muzički atelje, Udruga Oživljena povijest Samobor, Gradska glazba Samobor i Ljetna tvornica znanosti o njihovim aktivnostima za djecu.

Potom je obišla kućicu za knjige, igralište na Trgu Matice hrvatske, Pučko otvoreno učilište i Samoborski športski savez, gdje je obavljen razgovor i s predstavnicima Judo kluba Profectus i Gimnastičkog kluba Samobor, a na samom kraju i OŠ Bogumila Tonija gdje su domaćini bili predstavnici Vijeća učenika te Dječji vrtić Grigor Vitez u vojarni.

Pedijatrica prim.mr.dr. Giovana Armano, zadužena za zdravlje, zdravstvenu zaštitu djece u vrtićima i školama, udruge u zdravstvu i humanitarnom djelovanju te zdravstveno– preventivne programe porazgovarala je s predstavnicom Centra IDEM, obišla pedijatrijsku ordinaciju i Dječji vrtić Izvor u Mlinskoj.

Maja Pleše – Sobol provjerila je stanje u područjima socijalne skrbi, socijalnim programima Centra za socijalnu skrb, suradnje s MUP-om, integracije djece s teškoćama u razvoju, prevencije nasilnog ponašanja i ovisnosti te podrške roditeljima.

U svom je izvidu razgovarala s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb, predstavnicima Volonterskog centra, Centra Lug, obišla župni ured, DVD Samobor, Turističku zajednicu, Novu školu i Policijsku postaju.

Članice komisije same su odabrale svoje sugovornike i aktivnosti koje žele provjeriti, a nakon njihovog obilaska slijedi istraživanje javnog mnijenja.

Sredinom studenoga znat ćemo je li naš Grad zaslužio ovaj počasni status.

P.A.

 

Samobor korak bliže statusu Grada prijatelja djece

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002