29.10.2016.

Komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima na Trokutu

Četvrt stoljeća u našim mislima i srcima

29. listopada 1991. Samoborci će, kao i brojni građani diljem Hrvatske, zauvijek pamtiti po jednoj od najtežih bitaka s početka Domovinskog rata, u kojoj su samo u tom jednom danu poginula 32 branitelja, a do kraja akcije Orkan njih ukupno čak 270. Njima u čast svake godine 29. listopada Trokut pokraj Novske pohode obitelji, suborci, prijatelji, izaslanstva gradova, županija i udruga te visoki državni uzvanici, koji se okupe na prigodnoj komemoraciji i misi za poginule i nestale branitelje.

Predstavnici gradova Samobora, Ivanić Grada, Dugog Sela, Križevaca, Vrbovca i Novske sastali su se prije dolaska na Trokut u Uredu gradonačelnika Novske Vlade Klasana, gdje su potpisali Povelju o prijateljstvu, kao spomen na poginule branitelje Trokuta i zalog za čvršće povezivanje u budućnosti. Povelju je za Grad Samobor potpisao zamjenik gradonačelnika Željko Stanec.

Obilježavanje 25. godišnjice bitke kod Trokuta i ovaj je puta započelo misom, koju je predvodio biskup Požeške biskupije mons. Antun Škvorčević, nakon koje su se brojnim okupljenima obratili domaćin skupa gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, generali Rudi Stipčić i Jozo Miličević, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, ministar branitelja Tomislav Medved i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Ante Deur. Program komemoracije glazbeno je pratio zbor novljanske glazbene škole.

Samoborsko izaslanstvo na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Željkom Stancem, kao i Udruga branitelja 151. Samoborske brigade i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koje su predstavljali Adolf Paar i Đurđa Purić, položili su ispred spomenika vijence i zapalili svijeće u pratnji Samoborske narodne garde. U ime Grada Svete Nedelje učinio je to gradonačelnik Drago Prahin, u pratnji svojih suradnika.

Dan prije na Trokutu su bili učenici samoborskih škola u pratnji svojih profesora i zamjenice gradonačelnika Sanje Horvat Iveković.

No, obiteljima Davora Kelemena, Rajka Turka, Kreše Purića, Zlatka Šabarića i Vlade Ivčića, njihovim suborcima i prijateljima, bio je to i opet najteži dan u godini, dan kada se u obližnjoj šumi na mjestima pogibije Samoboraca i njihovih prijatelja obilaze kamene ploče s njihovim imenima, dan kada se na jednom mjestu skupi sva tuga i ponos koji su nam ostavili, a primjerena je tek molitva.

Dio nazočnih nije ni dočekao kraj ovogodišnjeg zbilja podugačkog protokola pa bi organizatori ubuduće mogli učiniti lijepu gestu i više prostora, čak i doslovce, jer osiguranje je bilo moćno i na svakom koraku, dati onima koji su se došli pokloniti svojim sinovima, braći i očevima, umjesto političarima na (pre)velikoj pozornici.

M.K.

 

Komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima na Trokutu

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002