06.02.2016.

Koordinacijski odbor Lovno-uzgojnog bazena Žumberak – Gorjanci pokrenuo micanje žice s hrvatsko–slovenske granice

Žicu je lako postaviti, ali ju je teško maknuti

Sredinom jedanaestog mjeseca prošle godine, kad je slovenska Vlada počela s postavljanjem žice na granici, Koordinacijski odbor Lovno-uzgojnog bazena Žumberak – Gorjanci održao je izvanredni sastanak u lovačkom domu LU Srna Samobor u Grdanjcima. Zaključci sa sastanka dostavljeni su brojnim institucijama koje su time potaknute na uključivanje u rješavanje problema i iznalaženje načina za uklanjanje žice.

Upućena su i pisma Hrvatskom lovačkom savezu, Lovskoj zvezi Slovenije, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu zaštite okoliša, našim europarlamentarcima...

Zaslugom Davora Ive Stiera ova problematika je stavljena na dnevni red sastanka hrvatskih i slovenskih europarlamentaraca, članova Europske pučke stranke, koji je održan 5. veljače u Brestnici kraj Krškog, u dvorcu Grad Rajhenburg. U hrvatskom izaslanstvu bili su Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier i Marijana Petir. Sa slovenske strane bili su prisutni zastupnici Franc Bogovič, dr. Milan Zver, Alojz Peterle, Romana Tomc i Patricija Šulin. Na sastanak su pozvani i predstavnici Koordinacijskog odbora Lovno-uzgojnog bazena Žumberak – Gorjanci, kako bi iznijeli svoje viđenje problematike žice na granici. Sastanku su bili prisutni i predsjednik koordinacijskog odbora Marijan Lukšić i njegov član Andrej Kodrič.

U ugodnoj atmosferi punoj razumijevanja za probleme koji su nastali i još uvijek traju, a sve zbog postavljanja nesretne žice, članovi koordinacijskog odbora dodatno su upoznali zastupnike o dosadašnjim štetama te ukazali na moguće dodatne posljedice.

Europarlamentarci su ukazali na činjenicu da problem nije rješiv preko noći, no izrazili su spremnost za informiranje ostalih kolega iz Europske pučke stranke te nakanu zajedničkog nastupa prema Vladi Republike Slovenije i Europskoj komisiji. Dogovorili su i konkretne poteze koje će poduzeti u narednom razdoblju.

Koordinacijski odbor Lovno-uzgojnog bazena Žumberak – Gorjanci zahvaljuje svim hrvatskim i slovenskim zastupnicima, članovima Europske pučke stranke, koji su se uključili u rješavanje ovog velikog ekološkog problema, a posebno Davoru Ivi Stieru, čijim zalaganjem je problematika uvrštena u dnevni red sastanka.

M.L.

 
06.02.2016.

Druga fašnička subota – vrhunac spelancija i dobre zabave

Bilo je svega - od dječice do Dječaka

Program jubilarnog 190. Samoborskog fašnika druge subote, 6. velječe, ponudio je gostovanje brojnih gostujućih grupa. Jutarnji dio dječjeg programa ponovno je ponudio mnoštvo veselja, šarenila, plesa, pjesme i zabave. Samobor okupan suncem privukao je velik broj posjetitelja, koji su pratili nastupe na pozornici ili šetali Slobodnom Fašničkom Republikom Samobor. Zabavu i zanimaciju mogli su naći u Legići igraonici, predstavama za djecu Šarenog svijeta i luna parku, ali i na brojnim štandovima.

Na pozornici su sve zabavljali Klaun Ludek i dječja Sraka, a svoje programe predstavile su maskirane grupe vrtića, zborova i plesnih skupina iz Zagreba i okolice. Tako su svoje maske pokazali DZ Zagrebački anđeli, DV Tintilinić, DZ Bajka, DV Malešnica, Kriški oblizeki, DZ Medenjaci, PZ Zagrepčanke i dečki, DZ Kikići i genijalci, DV Zeko, Udruga Razbibriga, Gospel zbor Sunce i Unitiy S.

Prvi dio popodnevnog programa pripao je Tamburaškom sastavu Skoro frajeri i njihovom širokom reportoaru. Potom su uzde preuzeli Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal, koji su na pozornici ugostili gostujuće maskirane grupe iz Župe Dubrovačke, Jastrebarskog, Koprivnice i Đakova. Oni su šalama i pjesmom uspjeli nasmijati publiku. Dobar ritam za ples osigurala je u nastavku programa grupa Adrenalica te Plesni studio Baila.

Večernji dio započeo je predstavljam na pozornici pojedinačnih i grupnih maski, koje su se borile za ulazak u finale u utorak. Vrhunac programa stigao je uz nastup splitskog benda Dječaci.

Uz sve obveze u svoj fašničkoj vladi, Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal uspjeli su skoknuti i do susjedne metropole na poziv organizatora Fašnika u Zagrebu, KUD-a Prepuštovec.

Program 190. Samoborskog fašnika nastavlja se u nedjelju, 7. veljače velikom povorkom dječjih maski učenika osnovnih škola od 11 sati, koncertom Kim Verson u 13 sati te povorkom lokalnih mjesnih odbora i njihovih alegorijskih kola od 15 sati. Tamburaški sastav Od sumraka do zore svirat će od 18 sati, a izbor maski je po običaju u 19 sati i 30 minuta.

T.I.

 
06.02.2016.

Fašnička rođendanska proslava nastavljena uz Crvenu jabuku

Bilo je nešto od srca do srca

Fašnička rođendanska proslava nastavljena uz Crvenu jabuku

Uz popularne melodije legendarne Crvene jabuke, 190. Samoborski fašnik ušao je u svoj završni vikend. Dražen Žerić - Žera i ekipa iz benda fašničku je publiku zagrijala na Trgu kralja Tomislava, preimenovanog u Trg fašničkih velikana za vrijeme trajanja zabave pod maskama. Uz Bježi kišo s prozora, To mi radi, Sviđa mi se ova stvar, Ima nešto od srca do srca i ostale hitove Crvene jabuke, posjetitelji Samoborskog fašnika pozvani su na cjelodnevno druženje i u subotu i nedjelju u Fašničkoj Republici.

Stalni fašnički likovi - Princ, Sraka, Sudec i Fiškal, prije glazbenih gostiju u svojoj su Republici dočekali i maskirane gostujuće grupe iz Ivanić-Grada i slovenske Dobove. Slovenski gosti su bili nastrojeni gusarski, ali prijateljski, jer je prošli tjedan potpisan sporazum o suradnji Samoborskog fašnika i Fašjenka Dobova. Održan je i novi krug izbora za naj masku, a pobjednici će biti proglašeni u utorak.

Fašnički program nastavlja se u subotu (6. veljače), od 10 sati predstavljanjem maskiranih dječjih grupa i zborova. Od 13:30 predviđen je izbor najbolje maskirane obitelji, a od 14 sati kreće ležerno popodne uz Tamburaški sastav Skoro frajeri. U 16 sati na središnju fašničku pozornicu dolaze gostujuće maskirane grupe iz Župe Dubrovačke, Jastrebarskog, Koprivnice i Đakova. Potom počinje nastup grupe Adrenalica te Plesnog studia Baila, a nakon izbora maski u 19:30 dolaze glazbeni gosti večeri - Dječaci.

Za sve posjetitelje otvoren je i luna park, organizirane su Legići radionice i predstave za djecu, a uz štandovsku ponudu tu su i fašnički programi samoborskih ugostitelja. Za najmaštovitije maske pripremljene su vrijedne nagrade, nagrađivat će se i najbolje maskirani kućni ljubimci i tražiti naj razglednica Dječjeg fašnika. Svi detalji o načinu sudjelovanja te fašničkom programu objavljeni su na službenoj stranici www.fasnik.com te profilima Samoborskog fašnika na društvenim mrežama.

T.I.

 

Koordinacijski odbor Lovno-uzgojnog bazena Žumberak – Gorjanci pokrenuo micanje žice s hrvatsko–slovenske granice

Druga fašnička subota – vrhunac spelancija i dobre zabave

Fašnička rođendanska proslava nastavljena uz Crvenu jabuku

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002