05.05.2016.

Eko-akcija ED Žumberak Uljepšajmo svoj zavičaj "Više cvijeća – manje smeća"

Kroz dubine i strmine do čistog Žumberka

Nakon kišnog Jurjeva i tjedna koji je uslijedio, osvanula je sunčana subota, 30. travnja, dan planiran za eko-akciju. Dodajmo da je već isti dan navečer uslijedila jaka naoblaka, a potom još jedan kišni tjedan. Pogodno vrijeme za eko-akcije Ekološkom društvu Žumberak osigurava sv. Ilija, jer ga je skupština ED Žumberak jednoglasno izabrala za nebeskog zaštitnika prije dvadeset godina, a osim toga planinarski hodočastimo sv. Iliji na vrh koji zovemo Gera.

Područje čišćenja izabrao je ekološki osviješteni načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik. Tijekom niza godina nesavjesni ljudi odbacivali su otpad ispod ceste u šumskom području Jazbine na relaciji od oko dva kilometra od Brezarića do Mirkopolja. Veće koncentracije odbačenog otpada nalazile su se na mjestima gdje su uz cestu proširenja pa se vozilo može zaustaviti i otpad, uz veću ili manju grižnju savjesti, odbaciti. Glavna poteškoća u akciji uklanjanja tog otpada jest velika dubina i strmina uz koju treba otpad izvlačiti. Druga, znatno manja, količina otpada nalazila se u jarku uz cestu od Vukšin Šipka do Brlenića, naročito kod raskrižja za G. Kupčinu.

Volonteri su se okupili, kao i u prošlogodišnjoj eko-akciji, kod stadiona NK Mladost u Brezariću te nakon zakuske krenuli uklanjati otpad iz prirode. U ovoj tradicionalnoj eko-akciji uklanjanja otpada iz prirode, kakve Ekološko društvo Žumberak organizira od 2003., sudjelovalo je 46 volontera, od kojih 28 članova ED Žumberak, te iz planinarskih društava HPD Vihor, HPD Kapela iz Zagreba te HPD Sisak, kao i 8 studentica prijateljica Petre Franjić iz Brezarića. Sudjelovala je i učenica VII.r. Valentina Bedeničić iz Pribića te mladi članovi DVD Krašić: Mario Prstec s traktorom i prikolicom, Dominik Petković, Marin Torbar, Luka Ćuk, Marko Matko, Daniel Matoš te Branko Brebrić. Motornom pilom marljivo je radio Franjo Bernardić iz sela Žumberak.

Traktor se s mladim vatrogascima prvo uputio u Brlenić do Vukšin Šipka, gdje su uklonili otpad iz jarka uz cestu, a potom se priključili ostalim volonterima na uklanjanju otpada odbačenog ispod ceste od Brezarića do Mirkopolja. Iz teško dostupnog terena ispod ceste na dužini od oko dva kilometra izvukli smo oko dvadeset kubika otpada. Izvučeni otpad, odlagan uz cestu, prevezen je i odložen na velikom proširenju uz cestu kod Brezarića. Općina Krašić zbrinut će prikupljeni otpad na službeno odlagalište, a nadamo se da će Zagrebačka županija po natječaju raspisanom za okolišne udruge pružiti eko-akciji financijsku potporu. Poslije eko-akcije za volontere je priređena kvalitetna zakuska, a nakon mukotrpnog i na trenutke veoma neugodnog posla, vrijedni volonteri uživali su u trenucima relaksacije, zadovoljni učinjenim, rekli bismo, Bogu ugodnim djelom.

Provedbu eko-akcije popratio je TV kamerom naš Joža Grdina za TV 4R, a prilog će bit emitiran u jednoj od emisija Žumberački zov. Ekološko društvo Žumberak je u dosadašnjih četrnaest godišnjih eko-akcija uklonilo i zbrinulo 5420 prostornih metara otpada s područja Žumberka i Samoborskog gorja.

Pozivamo stanovništvo cijelog Žumberka i Samoborskog gorja te cijele Zagrebačke županije da otpad ne odbacuje u okoliš, a osobito ne u našu prelijepu zaštićenu prirodu. Na to nas upućuje i papa Franjo svojom čuvenom izrekom: "Bog uvijek prašta, čovjek ponekad, a priroda nikada" te nam poručuje u enciklici Laudato si - priroda je kao i čovjek i sva stvorenja su Božje djelo. Odbacivanjem otpada u prirodu izražavamo prezir ne samo prema prirodi, već i spram sebe samog, svoga bližnjega i Boga.

Josip Šintić

predsjednik ED Žumberak

 
05.05.2016.

Naš omiljeni ekolog, fotograf i pjesnik počeo se gubiti i u rodnome kraju

Mili Bože, kud sam zašo?!

Putnik

Bože mili, kud sam zašo

Noć me stigla u tuđini

Ne znam puta, ne znam staze

Svud go kamen gume gaze

Sve se strašno pusto čini

Znaka nema u blizini...

Ma znakova ima, ali izblijedjela ih zima. Ne jedna, nego njih bar dvadesetak. Ili je boja loša ili je ona za farbanje tunela. Uglavnom, ako krene put Žumberka pa pokuša pronaći odredište, putniku-namjerniku neće biti lako. Osjećao sam se kao Petar Preradović dok sam pokušao pronaći skretanje za selo Grič. Znam da trebam skrenuti negdje u Petričkom Selu desno, ali gdje?

Sjever brije, vidim snježno brdo

Bez znaka je vozit grdo

Još je veći mrak u mraku

Da bar sretnem neku baku

Naokolo magla pade

Zelenko mi od muke stade

Zastrta je mjesečina

Palim ajfon, zovem sina

Ženu i majku njenu

Majko mila, majko draga

Da ti vidiš svoga sina

Da ti vidiš njega sada

Okružena bijedom svega

Ti bi gorko zaplakala

Ruka bi ti zadrhtala!

Mogao bih doživotno slagati stihove u rimi za odgovorne. To je kao lajanje na mjesečinu. Njih treba poslati pješke na Žumberak. Do tada neka idu u materinu...

Romeo Ibrišević

 

Eko-akcija ED Žumberak Uljepšajmo svoj zavičaj "Više cvijeća – manje smeća"

Naš omiljeni ekolog, fotograf i pjesnik počeo se gubiti i u rodnome kraju

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002