13.01.2016.

10. i 11. siječnja samoborski su vatrogasci bili u neprestanom pogonu

Velike štete od vjetra i požara

Nevrijeme s jakim južnim vjetrom pogodilo je u ponedjeljak 11. siječnja 2016. godine područje Grada Samobora. Olujni vjetar tijekom poslijepodneva i navečer rušio je stabla na kuće, električne vodove i prometnice te odnosio krovove.

Dežurni u operativnom centru Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora zaprimio je preko 100 poziva uznemirenih građana koji su tražili pomoć.

Sve je počelo u rano poslijepodne oko 12:30 sati, kada je izbio požar na krovištu obiteljske kuće u Velikom Lipovcu.

Požar se iz neispravnog dimovodnog kanala proširio na krovište.

Prvi su intervenirali vatrogasci DVD Lipovec, koji su do dolaska Javne vatrogasne postrojbe požar lokalizirali, prije nego što se vatra uslijed olujnog vjetra razbuktala i proširila na cijelo krovište.

Nakon toga uslijedile su dojave o potrebi uklanjanja limenog opšava na krovu stambene zgrade, koji je prijetio padom na dvorište i prometnicu u Ulici Petra Katančića 28, Samobor.

Jak vjetar odnio je gotovo cijeli krov s crkve svetog Leonarda u Kotarima, a konstatirana je i velika materijalna šteta. Na intervenciju su izašli vatrogasci lokalnog DVD-a Manja Vas, ali nije bilo potrebe za konkretnim djelovanjem.

Uslijedile su i brojne dojave o padu stabala na području Grada Samobora, a pri povratku s intervencije u Okićkoj 7, na vatrogasno vozilo je pao električni stup s vodovima pod naponom, pa su vatrogasci ostali zarobljeni do dolaska ekipe HEP-a koja je isključila napon. Na svu sreću, nitko od vatrogasaca nije ozlijeđen, a vatrogasno vozilo nije oštećeno.

Zbog nedostatka auto-ljestvi vatrogasci su neke intervencije rješavali u suradnji s HEP-om i gradskim komunalnim poduzećem, koji imaju zglobne platforme.

Tog su dana samoborski vatrogasci imali ukupno 18 intervencija. Uz Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Samobora, u njima su sudjelovali i DVD Samobor, DVD Lipovec, DVD Manja Vas i DVD Rude.

Posla je bilo i narednog dana, kada su vatrogasci intervenirali još pet puta.

U 8:15 sati zaprimljena je dojava o požaru kuće u Klokočevcu. Na intervenciju je izašlo navalno vozilo s tri vatrogasca. Radilo se o požaru krovišta na kući katnici, koji se proširio s vanjskog dimnjaka na krovište. Požar je zahvatio 5 m2, a u pomoć su pozvani i vatrogasci lokalnog DVD-a Klokočevec Samoborski. Požar je lokaliziran u 8:36 sati, a intervencija je završena u 9:40 sati.

Odmah nakon toga vatrogasci su nastavili s uklanjanjem stabla s prometnice u Velikoj Rakovici i uklanjanjem stabla koje je palo na krov kuće u Lugu Samoborskom.

I, na kraju dana, uz pomoć auto-ljestvi i dva vatrogasca Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, uklonjeno je stablo koje prijetilo da padne na obiteljsku kuću u Samoboru, u Ulici Maje Strozzi 2.

M.Ž.

 

10. i 11. siječnja samoborski su vatrogasci bili u neprestanom pogonu

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002