22.02.2016.

Granice prema "prijateljskim zemljama" sve se više zatvaraju

Idiotizam bez meja i granica

Granice prema

O slovenačkom i mađarskom postavljanju općepopularne "žilet žice" na granicu prema Hrvatskoj znamo sve. Životinje stradavaju, ljudi su ogorčeni, a političari se s lovcima "s obje strane grane" sastaju po dvorcima i uz lovački paprikaš obećavaju "hitne mjere" i "rješavanje nastalog problema".

U Hrvatskoj se, u međuvremenu, promijenila vlast. Poslije one koja nas je "svađala sa susjedima", ova je nova obećala "harmoniju i dobrosusjedsku suradnju" s prijateljima iz Slovenije i Mađarske. Ministar vanjskih poslova Kovač obišao je kolege iz Ljubljane i Budimpešte i nakon žvaljenja i šlatanja pod stolom bio "iznimno zadovoljan razgovorima".

Problem je samo u tome što je, u trenucima dok još nije ni skinuo cipele nakon povratka iz "zemalja s kojima smo oduvijek gajili prijateljske odnose", Mađarska prekinula sav željeznički promet prema Hrvatskoj, a Slovenija žicu prema Hrvatskoj počela postavljati i po dvorištima privatnih kuća.

Bez pitanja i dozvole djelatnici njihovih "službi" ulazili su u dvorišta, zabijali stupove i razapinjali žicu, ne udostojviši se ni telefonirati prijatelju Kovaču, a ni njegovom "friendly" nastrojenom šefu.

No, stavimo nastrane odnose na stranu i upitajmo se: kako je to uopće moguće?

U zemljama tzv. zapadne demokracije privatno je vlasništvo neprikosnoveno i na (u) njega može se stupiti samo s valjanim sudskim nalogom. U SAD-u će naoružani građanin u pravilu to pravo štititi i oružjem, a pobije li trojicu-četvoricu uljeza na "svojem", neće ni prekršajno odgovarati.

I, kaj sad? Što će se dogoditi (a zašto se i ne bi?), ako građanin preko noći ispili sve stupove i žicu na svom dvorištu i u jutro iste proda u staro željezo? Hoće li odgovarati za otuđenje državne imovine? Možda, pače vjerojatno.

I, opet, kaj sad? Kada nagrnu "horde izbjeglica", hoće li se one zaustaviti u dvorištu i u kući nesretnika čija je gredica šalate postala tvrdo branjena granica? Hoće li se tada on brinuti za njih ili će mu u pomoć priskočiti ministri vanjskih poslova zemalja (vjekovnih prijatelja), a nakon susreta u nekom dvorcu, poslije tema kao što su Savudrijska vala, INA, jastog na žaru, Slavonski kulen, Varaždinsko zelje i Iločki traminac?

Po svemu sudeći, umjesto novog izbjegličkog vala zapljusnuo nas je novi val gluposti, prijetvornosti i laži.

Robert Škiljan

 

Granice prema "prijateljskim zemljama" sve se više zatvaraju

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002