22.08.2016.

Konferencija za medije na Trebežu i obilazak odlagališta otpada

Novi život i funkcija Trebeža

Konferencija za medije na Trebežu i obilazak odlagališta otpada

O projektu sanacije samoborskog odlagališta neopasnog otpada na Trebežu redovito smo pisali tijekom izvođenja različitih faza radova, koji su uspješno i u roku završeni još krajem lipnja, kada je cijeli novouređeni objekt predan na održavanje našem Komunalcu. Zahtjevni i opsežni radovi ukupne vrijednosti gotovo 100 milijuna kuna, koji su trajali više od godinu dana, u potpunosti su financirani novcem iz Kohezijskog fonda EU (85%) i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (15%), uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i prirode te velik angažman naših gradskih čelnika, djelatnika gradske uprave i naše gradske komunalne tvrtke.

Time je Grad Samobor odradio ogroman posao vezan uz zbrinjavanje otpada, zaštitu okoliša i izvora pitke vode u neposrednoj blizini bivšeg odlagališta te je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je na vrijeme i sukladno europskim propisima riješio taj velik problem.

Novi Trebež i njegovu novu funkciju predstavili su javnosti 22. kolovoza predstavnici Grada Samobora, izvođača radova i svi uključeni u proces sanacije nekadašnjeg odlagališta otpada.

Nakon obilaska novoizraslog brdašca, već vidljivo ozelenjelog travom i nimalo nalik na ono što je prije još samo godinu dana na tom mjestu prijetilo zdravlju građana iz obližnjih naselja, zadovoljstvo je bilo bilo jasno vidljivo.

- Grad Samobor je među prvima u Hrvatskoj najozbiljnije prišao saniranju svojeg odlagališta otpada, ne samo prema smjernicama Europske Unije, već svjestan da moramo samo brinuti o svojem okolišu, o vodotokovima, pitkoj vodi i budućnosti naše djece. Zahvaljujući prvenstveno tadašnjem ministru Mihaelu Zmajloviću i Vladi Zorana Milanovića, projekt je realiziran bez posebno angažiranih sredstava Grada Samobora i to bi trebao biti primjer za cijelu Hrvatsku. No, svjesni smo da takvi i slični projekti već mjesecima stoje zbog nerada i nesposobnosti Vlade HDZ-a i MOST-a i njihovih tehničkih ministara, za koje nitko nikada prije preuzimanja ministarskih dužnosti nije čuo. S razlogom, jer prije dolaska na funkciju nisu ništa ni radili. Hrvatska je umorna od nesposobnih i diletantskih ministara koji o ničemu nemaju pojma, koji nisu u stanju donositi odluke i zbog kojih Hrvatska gubi milijune EUR-a iz europskih fondova – oštar je bio samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

Bivši ministar Mihael Zmajlović dodatno je pojasnio problem odlaganja otpada na razini Republike Hrvatske.

- Bivša je Vlada napravila plan zbrinjavanja otpada na razini države, koji je bio spreman za donošenje i prema kojem bi u gospodarenje otpadom, a time i u gospodarstvo općenito, bilo uloženo 2 milijarde kuna svježeg kapitala. No, Vlada HDZ-a i MOST-a cijeli je projekt "bacila u smeće" i počela raditi neki drugi. Sada od svega toga nema ništa, čekaju nas veliki penali od strane Europske Unije, a od svega će najviše štete imati lokalne sredine i građani. Saniranje samoborskog odlagališta ostaje kao svijetli primjer drugim sredinama, a tim ćemo putem i nastaviti kada dobijemo naredne izbore – rezolutan je bio Zmajlović.

Grad Samobor poziva građane i zainteresiranu javnost na predstavljanje rezultata projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada Trebež u Gradu Samoboru, utorak, 18 sati, u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor.

Robert Škiljan

 

Konferencija za medije na Trebežu i obilazak odlagališta otpada

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002