06.07.2016.

Predstavljen idejni projekt krajobraznog uređenja Anin – perivoja

Osuvremenjen, ali tradicionalnog izgleda

Predstavljen idejni projekt krajobraznog uređenja Anin – perivoja

U prostorijama Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Samoborcima je predstavljen idejni projekt krajobraznog uređenja Anin-perivoja. Njegova koncepcija ne podrazumijeva drastične intervencije i maksimalno pokušava održati prijašnji i postojeći karakter prostora i njegovu krajobraznu, društvenu i kulturnu ulogu od značaja za Samobor i njegove građane. Od novih sadržaja ističe se dječje igralište, prirodni amfiteatar namijenjen školi u prirodi, vježbalište, dvije česme, te nova staza od Tanc-placa do vidikovca.

- Predložili smo ono što će očuvati ravnotežu između prirodne i urbane suprotnosti, sakralnog i svjetovnog u Anin-perivoju te trajnog i povremenog pojedinačnog i kolektivnog korištenja parka – rekla je Danijela Jurić, ovlaštena krajobrazna arhitektica. Anin perivoj će se ovim zahvatom osuvremeniti samo u smislu uređenja staza, stuba, rasvjete, platoa, klupa, ali će zadržati svoj osnovni izgled. Zadržat će se i postojeća šuma i nisko grmoliko raslinje u korist biljnih i životinjskih vrsta, a vegetacija će se prorijediti samo na mjestima bolesnog i opasnog drveća sadnjom novog. Tako će se, primjerice, stare smreke zamijeniti manje agresivnom i autohtonom tisom.

Preradovićevo šetalište dobiva edukativni značaj, predviđen za edukaciju mladeži. Geotehnički zahvati oko kapele sv. Ane izvodit će se pomoću gromadnog kamena, preko kojeg se sade penjačice i prekrivači tla kao stabilizatori tla s pozitivnim vizualnim učinkom na korisnike parka. Uređuju se šetnice i prilagođavaju osobama s invaliditetom, planira se gradnja ugostiteljskog objekta, novih parkirnih mjesta, kao i postavljanje ambijentalne led rasvjete te betonske klupe s drvenim dijelom za sjedenje. Svaka klupa je unikatna, s povijesnom porukom.

Prezentaciji su se odazvali neposredno zainteresirani građani i jednoglasno podržali predloženo idejno rješenje. Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten, zahvalila je na podršci Zagrebačkoj županiji, Hrvatskim šumama, Gradu Samoboru i udruzi Oživljena povijest Samobora te najavila da Javna ustanova nastavlja s pripremom tehničke dokumentacije, kako bi se u 2017. godini krenulo s izradom glavnog projekta.

T.I.

 

Predstavljen idejni projekt krajobraznog uređenja Anin – perivoja

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002