10.05.2016.

Raznovrstan program Gradske knjižnice uz Dan Europe

Hoćemo Europu, ali ovakvu!

Naša stara dama Europa, unatoč nemilim vremenima i godinama koje su ju pritisnule, ipak je zaslužila proslaviti svoj dan pa je tako 9. svibnja u Samoboru obilježen raznovrsnim programom koji nam je pripremila naša Gradska knjižnica. Uz puno volje i truda naši knjižničari i knjižničarke, na čelu s ravnateljicom Mirjanom Dimnjaković, su nam, uz pomoć Grada Samobora i Pučkog otvorenog učilišta, u naš grad donijeli onakvu Europu kakvu svi priželjkujemo – pametnu, otvorenu, tolerantnu, modernu i naprednu.

Stier

Već u jutarnjim satima, kada je upriličeno druženje s europarlamentarcem, našim sugrađaninom Davorom Stierom, iza nas su ostale brige, krize i problemi s kojima se današnja Europa sve teže nosi. Stier je pojasnio povijesni kontekst nastanka Europske Unije, što se željelo dobiti eurointegracijama, zašto je došlo do velike financijske i migrantske krize, te kakav je u svemu tome položaj i značaj Hrvatske. Današnja podijeljena i usporena Europa nije, naravno, onakva kakvu želimo, no, kako je naglasio Stier, nema straha od raspada, jer puno toga je uloženo u prevladavanje problema, a od svih članica i naroda ovisi i očekuje se njezin daljnji prosperitet, koji nema alternative.

Perković i Rundek

Uslijedio je pogled u bolju budućnost. Iza podneva u knjižnici su gostovali Ante Perković, autor knjige Rundek, između (Knjiga o pjesmama) i Darko Rundek, glavom i bradom. Samoborski maturanti, ali i mi malo stariji, generacija koja je živjela Rundeka, uz Rundeka i glazbu osamdesetih, kroz ugodan razgovor s majstorom čuli smo priču o Haustorima, kamo su nestali limeni puhači i orkestar, zašto je kazalište njemu važno, kako nastaje njegova glazba i zašto je trio skoro pa idealan glazbeni postav kad se sve "poklopi". Uglavnom, bilo je posve jasno da je i Rundek odavno raskrstio s prošlošću, otisnuo se u nove glazbene svjetove, ima i druge zanimacije, ali i jasne stavove.

Rundek Cargo Trio

Tu sad vrijedi ona cirkuska: "Prvi put u vašem gradu"! Iskreno, a posegnut ću i za "falabogu", naslušala sam se i nagledala njegovih (njihovih) koncerata, uglavnom u Zagrebu. Iako preseljen u kino, a znamo kakva nam je dvorana i vjerojatno bi još više ljudi bilo vani, sjajno je bilo vidjeti puno mladih, što je, vjerujem, i izvođače razveselilo. Svi smo pažljivo slušali i guštali u svemu što su nam Darko, Isabel i Dušan priredili. Onu prepoznatljivu "čmrgicu", jedva čujno povremeno nižu Isabelinu violinu i Rundekov vokal, neprestano na pravi put vraća Duco svojim pratećim tercama, kvintama, ritmovima i još svačim što ne mogu opisati, jer ni ja sve više dobro ne čujem. Uglavnom, raspoloženi trojac na kraju je rasplesao puno kino, koje je izmamilo Apokalipso za kraj, pa smo se svi punih srca, duša i daška one fine Europe "plavim avionom" ponad samoborskih "mostova", a malo prije ponoći (da ne iščezne čarolija), otputili doma.

M.K.

 

Raznovrstan program Gradske knjižnice uz Dan Europe

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002