20.05.2016.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje za Dan grada

Krupnim koracima u bolju budućnost

Svečana sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje za Dan grada

Svečana sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje održana je za Dan grada Svete Nedelje u petak, 20. svibnja, u novoj sportskoj dvorani u Rakitju. Uz gradske vijećnike i svetonedeljske uglednike, nazočili su joj i brojni drugi gosti te saborski zastupnik i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković, a u ime Grada Samobora predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šiljak.

O tome što se sve u Svetoj Nedelji napravilo, što se trenutno radi, koji su aktualni problemi i projekti za budućnost, govorili su gradonačelnik Drago Prahin i predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Vinovrški Pentek, a njihovo izlaganje popratio je i prigodan promotivni film, u kojem Dragec i Darkec (gradonačelnik Prahin i voditelj Darko Janeš) predstavljaju Svetu Nedelju kroz svoje dojmove i komentare.

Novi grad prijatelj Svete Nedelje je slovenska Škofljica, mali, prosperitetan grad sličan Svetoj Nedelji. Gradonačelnik Škofljice Ivan Jordan i gradonačelnik Prahin istaknuli su kako će potpisivanje ove povelje o prijateljstvu doprinijeti razvoju oba grada, jer postoji zajednički interes povlačenja sredstava iz fondova EU kroz različite programe, pri čemu ovakvo udruživanje uvelike olakšava pristup stranim investicijama i povećanju njihovog potencijala.

Dan grada je i prigoda da se dodijele nagrade, priznanja i zahvalnice zaslužnim građanima i udrugama koje svojim radom i zalaganjem promiču ugled i ime Svete Nedelje ne samo u svojem gradu, već i u županiji, državi, ali i šire.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je umirovljenoj učiteljici Lidiji Šoln za zasluge u odgoju i obrazovanju mnogih generacija Svetonedeljčana.

Godišnje Nagrade Grada Svete Nedelje primili su Stjepan Čakanić, Dobrovoljno vatrogasno društvo Strmec, Nogometni klub Sloga SUZA Orešje, Stolnoteniski klub Sveta Nedelja - Novaki, Športsko ribolovno društvo Štuka Strmec, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga grada Svete Nedelje, Stevo Dabić, Zvonko Marko i Martina Mičija Palić.

Zahvalnice su dodijeljene Josipu Ragužu (posmrtno), Jasminki Banušić, Božidaru Deaku, Kyokushin karate klubu Domenica, Željku Cvetkoviću, Miroslavu Ljubeju, Ivanu Lackoviću, Darku Hajtoku, Judo klubu Sakura, Oldtimer klubu Stari kotači, Autokarting klubu Sveta Nedelja, Zavičajnom društvu Hrvatskog zagorja Zagorec, Školskom učeničkom klub Žabac i Šahovskpm klubu Sveta Nedelja.

Sve do nedelje građani Svete Nedelje, njihovi gosti i svi posjetitelji moći će uživati u bogatom i besplatnom gastro i kulturno-umjetničkom programu.

M.K.

 
20.05.2016.

Priopćenje Grada Samobora o radu bazena na Vugrinščaku

Dogovor pao u vodu. Njega ni na vidiku, a nje ni u bazenu.

Priopćenje Grada Samobora o radu bazena na Vugrinščaku

Već su duže vrijeme samoborskoj javnosti poznati problematični odnosi Grada Samobora i koncesionara (zakupnika) bazena na Vugrinščaku, poduzeća Nakus d.o.o., vlasnika Miroslava Ivanščaka.

Ugovor je već bio sporazumno raskidan. Na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora, održanoj 7. listopada 2015., uz dva suzdržana glasa, Gradsko vijeće donijelo je odluku o sporazumnom raskidu Ugovora o zakupu Vugrinščaka s trgovačkim društvom Nakus d.o.o. Pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Mario Anušić podsjetio je tom prilikom da je ugovor o ŠRC-u Vugrinščak sklopljen 1998. godine te su kasnije (2002. i 2008. godine) sklopljena i dva aneksa ugovora. Budući je dio parcela koje je Grad dao u zakup vraćen privatnim vlasnicima (denacionalizacijom), Grad je pristao na prijedlog Nakusa da se ugovor, kojim je zakup predviđen do 2036. godine, raskine, uz nadoknadu ulaganja Nakusu od 1.110.020 kuna, uvećano za PDV. Bazene na Vugrinščaku Grad je planirao povjeriti na upravljanje ustanovi Sportski objekti Samobor.

Međutim, kako poduzeće Nakus, prema tumačenjima iz Grada Samobora, nije ulaganja u visini od 1.110.020 kuna upjelo potkrijepiti odgovarajućim računima, prijespomenuta odluka Gradskog vijeća stavljena je "van snage" i cijela je stvar vraćena na početak.

I stanje je takvo kakvo je. Grad traži od zakupnika Nakusa povrat imovine, a Nakus traži obeštećenje u prije spomenutom iznosu i ne želi bazene "samo tako" vratiti Gradu Samoboru. Vrijeme prolazi, proljeće je pri kraju, dolazi ljeto, a jedini samoborski bazen, kakav je da je, "nije u funkciji".

20. se svibnja priopćenjem oglasio i Grad Samobor.

Prenosimo ga u cijelosti.

Grad Samobor ovim putem obavještava građane kako je, nažalost, došlo do određenih poteškoća vezanih uz funkcioniranje bazena na Vugrinščaku, a veliki napori ulažu se u rješavanje te problematike.

Naime, nakon dopisa nadležnog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, kojim se traži dostava dokumentacije potrebne za rad bazena, zakupnik istu nije dostavio. Time smo uvidjeli kako zakupnik ne namjerava pustiti bazen u rad, što je nužnim slijedom dovelo do raskida ugovora.

Grad Samobor zatražio je sudskim putem predaju bazena u svoj posjed te se nadamo kako će se to što prije realizirati, kako bismo omogućili rad bazena u zadovoljavajućim uvjetima.

U svakom slučaju, za samoborske učenike bit će organiziran program Odmorka, kako na bazenu, tako i na sportskim terenima, a po prvi puta i brojni kulturni, zabavni i edukativni sadržaji, koji će za svu djecu biti besplatni tijekom ljetnih praznika.

Hoćemo li doživjeti da naša djeca, "dok institucije rade svoj posao" plivati uče po zagorskim toplicama, a stariji "toćati noge u lavoru", znat ćemo uskoro.

Ali, ako idemo tragom Šmidhena, spremite se na dugo, vruće ljeto.

Robert Škiljan

 
20.05.2016.

U Svetoj Nedelji otvorena E-punionica

Za početak - besplatno za sve!

U Svetoj Nedelji otvorena E-punionica

19. je svibnja ispred svetonedeljske zgrade gradske uprave puštena u pogon prva električna punionica u Svetoj Nedelji. Događanju su prisustvovali pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić, gradonačelnik Drago Prahin s najbližim suradnicima, te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i predstavnici Hrvatskog Telekoma.

- Otvorenjem ove električne punionice nadamo se da ćemo sugrađane potaknuti na nabavu i korištenje hibridnih i električnih vozila, jer na taj način brinemo za svoj okoliš. Grad Sveta Nedelja u tom nastojanju daje i svoju podršku u smislu da će svi korisnici usluge punjenja na ovoj elektro punionici istu do daljnjega moći koristi bez naknade - istaknuo je Prahin.

Grad Sveta Nedelja uključio se u projekt E-mobilnost Zagrebačke županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim se želi potaknuti e mobilnost građana. Punionica omogućuje punjenje istodobno dva električna vozila, a korisnici će uslugu do daljnjega koristiti bez naknade, kao i na cjelokupnoj mreži punionica Zagrebačke županije. Mreža je povezana sa sustavom nacionalne mreže punionica za električna vozila Hrvatskog Telekoma, koji omogućava pristup krajnjim korisnicima putem jedinstvene T-RFID kartice.

Nakon demonstracije rada e-punionice od strane predstavnika HT-a, gradonačelnik Prahin uručio je karticu za punjenje električnih vozila na besplatno korištenje vlasnici eklektroautomobila Zrinki Pešorda Vardić.

Po završetku službenog dijela programa, svi uzvanici obišli su tvrtku za proizvodnju vrhunskih električkih vozila - Rimac Automobili.

A.B.B.

 

Svečana sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje za Dan grada

Priopćenje Grada Samobora o radu bazena na Vugrinščaku

U Svetoj Nedelji otvorena E-punionica

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002