23.12.2016.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje usvojen proračun za 2017.

U novu godinu s viškovima iz 2016.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje usvojen proračun za 2017.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje, održanoj 22. prosinca, usvojen je većinom glasova proračun Grada za 2017. godinu.

Proračun je uravnotežen i otprilike na razini ovogodišnjeg, u iznosu od gotovo 105 milijuna kuna, a usvojen je, kao i projekcije proračuna za 2018. i 2019. godinu, nakon kraće rasprave, uz tek nekoliko vijećničkih pitanja i bez prijedloga konkretnih amandmana.

Proračun za 2017. godinu je konsolidiran pa uključuje i prihode i rashode Dječjeg vrtića Slavuj iz Strmca, pojasnila je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Biserka Delač. Važan je i podatak da će Ministarstvo financija, zbog promjene porezne politike, nadoknađivati eventualne manje prihode od poreza na dohodak Gradu, u visini onih koji su ostvareni u ovoj godini, a to će činiti mjesečno, dostavljajući razliku sredstava do 15. u mjesecu.

Vijećnik Dario Zurovec prigovorio je da je Grad premalo koristio sredstva iz EU fondova, smeta ga povećanje sredstava za Savjet mladih, koji nije na vrijeme donio svoj plan rada, a smatra i da je preskupa umjetna trava na igralištu NK Brezje.

Mario Čižmešija nezadovoljan je time što se ne zna na što se troše sredstva koja Grad redovito izdvaja za Crveni križ (370.000 kuna), a da gradom kruže priče da oni kojima je pomoć potrebna tu pomoć ne dobivaju. Navodno Stupnik više to ne plaća. Slično je i za vatrogasce, za braniteljske udruge i neke druge, npr. Udrugu antifašista. Gradonačelnik Drago Prahin odgovorio je da su izdvajanja za Crveni križ (0,5 + 0,2%), kao i za vatrogasce (2%) zakonska obveza i Grad bi morao, ako je ne podmiri, plaćati penale. Međutim, naglasio je Prahin, mjesni odbori bi trebali Crvenom križu davati podatke o socijalno ugroženim osobama i voditi brigu o tome kako se taj novac troši i dobivaju li ga zaista oni kojima je to najpotrebnije.

Žarko Mihina je i na ovoj je sjednici konstatirao da još niti jedan izvođač komunalnih radova nije kažnjen zbog loše obavljenog posla, a onda se isti izvođači koji su nanijeli štetu Gradu ponovno javljaju na nove natječaje.

Zdenko Šeketa smatra da je proračun populistički i predizborni, jer su bez obrazloženja povećana izdvajanja za Savjet mladih i donacije raznim udrugama, a proračun je na razini ovogodišnjeg.

Većinom glasova donesena je i Odluka o izvršavanju proračuna za 2017. godinu, kao i prateći dokumenti: Program održavanja komunalne infrastrukture, Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, Program gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom te Program javnih potreba u socijalnoj skrbi na području Grada Svete Nedelje u 2017. godini.

Odluka o trećim izmjenama i dopunama Odluke o proračunu Grada Svete Nedelje u 2016. godini, uz prateće dokumente (Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i Program održavanja komunalne infrastrukture u ovoj godini), donesena je također većinom glasova. Rebalansom su rashodi smanjeni za oko 7,8 milijuna kuna te sada iznose nešto više od 84 milijuna kuna, a viškovi će biti preneseni u sljedeću godinu.

Primjedbe na ove dokumente imala je samo vijećnica Romana Semenić, koju je zasmetalo što Grad nadoknađuje štetu nastalu na privatnom stambenom objektu, koja je nastala izvođenjem radova ŽUC-a. Smeta ju i porast rashoda za održavanje sustava odvodnje te povećanje ulaganja u sportske objekte.

Nakon što su vijećnici Mario Čižmešija, Ivica Matošević i Romana Semenić bili izrazito nezadovoljni pisanim materijalom i šturim obrazloženjem više savjetnice Renate Rožek uz Prijedlog odluke o ispravku grešaka nastalih tijekom izrade V. ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Svete Nedelje, taj je materijal povukao gradonačelnik Drago Prahin.

Nakon čestitki predsjednika Gradskog vijeća i gradonačelnika, uz najbolje želje za Božić i Novu godinu vijećnicima, zaposlenicima gradskih službi i gostima te njihovim obiteljima i svim građanima Svete Nedelje, sjednica je završila uručivanjem prigodnih poklona i domjenkom.

Aktualni sat

Darija Zurovca zanimalo je što je s izradom Strategije grada i Registra gradske imovine, no pročelnica Biserka Delač podsjetila je da promjenom zakona od 1.1.2015. godine, jedinice lokalne samouprave veličine Grada Svete Nedelje ne moraju imati svoju strategiju razvoja, već se ona radi na regionalnoj razini. Za tu je strategiju Grad Sveta Nedelja predložio dosta projekata (na primjer Dvorac Kerestinec). Nakon izvješća Državne revizije, rekla je Biserka Delač, Sveta Nedelja je dobila rok do sredine 2017. godine da popuni obrazac o popisu imovine Grada i na tome se intenzivno radi. Osim usklađivanja podataka iz Katastra i Gruntovnice, kako bi se upisala sva imovina koju je Grad naslijedio, popis treba nadopuniti i nerazvrstanim cestama.

Mario Čižmešija proglasio je kulturocidom postavljanje Poncijevog spomenika iz 3. stoljeća na pogrešno mjesto u Kerestincu (što su zajednički napravili Ogranak Matice hrvatske iz Svete Nedelje, Grad i Udruga Zagreb – dok ga još nije bilo). Međutim, gradonačelnik je rekao da je mjesto odredio direktor Arheološkog muzeja pa se Grad ne može miješati u struku. Grad je samo zamijenio tablu Rimski trg (za koju je rečeno da je na drugoj strani bila potrgana).

Stjepana Bošnjaka zanimali su ugovori s HT-om za bazne stanice – odašiljače u Strmcu, Kerestincu i Svetoj Nedelji, a Biserka Delač odgovorila je da je Grad dostavio ugovore HT-u, koji ih je potpisao te bi do kraja godine HT trebao dostaviti i sredstva (oko 600.000 kuna). Za Strmec nije napravljen ugovor, jer imaju rješenje Ministarstva graditeljstva o rušenju tog objekta koji nisu mogli legalizirati kao druge.

Ivicu Matoševića zanimalo je zašto na ulazima u Grad još nisu postavljeni novi grb i logo Grada, koji su određeni prije gotovo dvije godine, a gradonačelnik Prahin je rekao da se novo idejno rješenje još razrađuje.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Mladen Katušić iznio je upit jednog mještana Brezja, koji mu se obratio i požalio da ima velike probleme zbog prenamjene zemljišta u njegovom vlasništvu iz građevinskog u gospodarsko, što je napravljeno prije 8 do 10 godina u Prostornom plsnu, pa ga zanima tko je mijenjao tu namjenu i zašto. Gradonačelnik Drago Prahin rekao je da mu je poznat taj problem te da je prijedlog prenamjene dao izrađivač Prostornog plana, inž. Zoran Hebar, a što nema veze s građevinom koja je prije tamo napravljena. Međutim, naglasio je gradonačelnik, taj predmet nije u nadležnosti Grada Svete Nedelje i već se rješava na sudu.

D.K.

 

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje usvojen proračun za 2017.

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002