19.12.2008.

Skupština Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje

Protiv negativizma

Skupština Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje

Nakon skupština Udruge 151. brigade i Časničkog zbora, i Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje održala je svoju izvještajnu skupštinu. Prema statutu, od 152 člana udruge na skupštini nazoči njih 20 izabranih. U dvorani Poduzetničkog centra u Bregani u subotu, 20. prosinca, okupilo se 14 članova skupštine, a izvješće o radu podnio je predsjednik samoborskih dragovoljaca Mladen Rešetić. On je pobrojao najvažnije aktivnosti, naglasivši da su se angažirali i oko rješavanja osobnih problema članova. U nešto podužem esejističkom izlaganju osvrnuo se i na aktualno stanje u društvu rekavši da bi članovi mogli biti aktivniji, ali da i njih zbog stalnih negativnih vijesti koje plasiraju mediji hvata sivilo i depresija. Osobito se zamjera što su stalno na udaru negativizma branitelji i njihovi generali. Zbog istupa predsjednika Stjepana Mesića prema braniteljima Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata uputila je oštar prosvjed, ali na televiziji je taj protest razvodnjen, rekao je Rešetić i dodao da se na televiziji sve više čuje melos istoka, dok se na branitelja Thompsona baca drvlje i kamenje.

No, pozvao je sve da se promijene naočale, jer sigurno nije sve tako crno kako se to servira cijeli dan, jer je velika većina građana dobra i poštena. Treba se okrenuti sebi i svojim najmilijima i treba vjerovati da će biti bolje te se veseliti osmjehu voljenog bića, a ne samo materijalnim stvarima, poručio je Rešetić i dodao da imamo biti na što ponosni, jer smo stvorili hrvatsku državu, što mnoge generacije prije nisu uspjele.

Na kraju svog govora pohvalio je suradnju s gradovima Samoborom i Svetom Nedeljom, osobito s gradom Samoborom čija je uprava imala razumijevanja za sve potrebe branitelja, dodijelila je članovima 151. samoborske brigade Nagradu za životno djelo, uredila spomen obilježje poginulim braniteljima i inicirala uređenje i spomen obilježja na Trokutu gdje su poginuli prvi pripadnici brigade. Grad Samobor iz proračuna izdvaja sredstva za rad svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata pa je u financijskom izvješću istaknuta i ta činjenica, a primijećeno je da iz Grada Svete Nedelje ne stižu odgovori na molbe za financiranje iz proračuna. Nakon svih izvješća (o radu, financijsko, Nadzornog odbora, Suda časti) ista su jednoglasno usvojena, kao i program za sljedeću godinu koji će se bazirati na dosadašnjim aktivnostima Udruge.

Skupštinu su pozdravili Đurđa Purić, Rozarijo Rozga i gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, koji je rekao da braniteljske udruge trebaju biti orijentir u državi kuda treba ići, osobito onima koji su zaboravili tko je osigurao njenu slobodu. Na kraju skupštine upućene su čestitke i najljepše želje za predstojeće blagdane.

M.Š.

 
19.12.2008.

Samoborsko Poglavarstvo zaključilo priču o proračunu za 2009. godinu

Prihvaćeni neki oporbeni amandmani

Samoborsko Poglavarstvo zaključilo priču o proračunu za 2009. godinu

Samoborsko je Poglavarstvo zaključilo priču o proračunu za 2009. godinu nakon što se očitovalo na prijedlog amandmana. U roku za podnošenje amandmana na prijedlog proračuna za 2009. pristiglo ih je 50, i to jedan HSU-a, 5 SDP-a, 10 HSS-a i 34 DC-a. Od tog broja Poglavarstvo ih je četiri u potpunosti prihvatilo, a četiri djelomično. U potpunosti je prihvaćen amandman DC-a o povećanju stavke za jednokratne pomoći umirovljenicima s 360.000 na 500.000 kuna, a povećanje te stavke tražili su HSU i SDP, čiji su amandmani djelomično prihvaćeni. Povećanjem ove stavke podiže se i cenzus iznosa mirovine, što znači da će jednokratnu pomoć od sto kuna dobiti umirovljenici s područja Samobora čija mirovina ne prelazi 2.500 kuna. Prihvaćena su u potpunosti još tri amandmana DC-a. Jedan je da se trošak reprezentacije Gradskog poglavarstva smanji s 250.000 na 200.000 kuna, drugi traži ukidanje stavke u iznosu od 300.000 kuna za regulaciju prometa za vrijeme manifestacija (prenamjenjuje se u novu poziciju za groblje Otruševec) te treći da se stavka za uredsku opremu i namještaj smanji s 250.000 na 150.000 kuna. Djelomično je prihvaćen amandman o sredstvima za rad vatrogasne zajednice, koji će umjesto predloženih DC-ovih 200.000 više dobiti dodatnih 50.000 kuna, a za idejno rješenje sportske dvorane pri školi Samobor osigurat će se 50.000 kuna. Sredstva za ugovore o djelu umjesto predloženih 120.000 kuna Poglavarstvo je smanjilo za 40.000 kuna. Ovi u potpunosti ili djelomično prihvaćeni amandmani postaju sastavni dio proračuna, a o svim odbijenima morat će glasati Gradsko vijeće.

Inače, najviše preostalih amandmana odnosilo se na dodatnu nabavu vatrogasne opreme, za udruge mladih i za male komunalne akcije, kao i za potrebe iz domene socijalne skrbi.

U nastavku sjednice prihvaćena je zamolba Javne ustanove Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje za osiguravanje financijskih sredstava za nabavu sadnica kruške Tepke. Naime, djelatnici Parka prirode anketirali su radno sposobno stanovništvo na svom području koje je spremno prihvatiti sadnju ukupno 400 sadnica kruške Tepke i to po cijeni od 50 kuna po sadnici. Grad Samobor je u fazi razvijanja robne marke Rakija od kruške Tepke pa je zbog toga nužno i podmlađivanje nasada, a u slobodnoj prodaji ne postoji ta sorta voćke. Važno je istaknuti da Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje u svom programu rada provodi očuvanje starih sorti voćaka na svom području.

Turističkoj zajednici Grada Samobora ustupljeno je 19.956 kuna od boravišne pristojbe za izradu novih promotivnih materijala. Riječ je o izradi turističke mape grada na hrvatskom i engleskom jeziku s tumačem znakova, te o izradi i tisku mini Samoborskog vodiča koji će objediniti osnovne informacije o kulturi, baštini, turizmu i gospodarstvu grada.

M.Š.

 
19.12.2008.

Skupština Hrvatskog časničkog zbora Samobora i Svete Nedelje

Dobra suradnja s gradskim upravama

Skupština Hrvatskog časničkog zbora Samobora i Svete Nedelje

Hrvatski časnički zbor Samobora i Svete Nedelje održao je 16. prosinca u prostoru Poduzetničkog centra u Bregani redovnu izvještajnu skupštinu. Na njoj je opširno izvješće o radu u proteklom dvogodišnjem razdoblju predočio predsjednik samoborskog i svetonedeljskog časničkog zbora Rozarijo Rozga, stožerni brigadir u mirovini. Prije svega podsjetio je članove da se mogu okupljati četvrtkom u zajedničkim prostorijama Udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U nastavku je opisao kako su tekli njihovi susreti diljem Hrvatske, od susreta u Puli pod pokroviteljstvom Glavnog stožera oružanih snaga, potom u Dubrovniku i okolici te u Vrbovcu. Na tim susretima bitno je druženje članova, edukacija putem predavanja te natjecanje u preciznosti gađanja pištoljem i automatskom puškom, u kojima su Samoborci postizali zapažene rezultate, uz podjelu zahvalnica i pehara.

- Hrvatski časnički zbor se aktivno uključuje u obilježavanje svih državnih blagdana i ratnih obljetnica te su članovi bili na nekoliko zanimljivih predavanja - istaknuo je predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Samobora i Svete Nedelje Rozarijo Rozga i dodao da će i Hrvatski časnički zbor ulaskom Hrvatske u NATO ući u tu organizaciju. Sljedeće godine bit će proslavljena i 18. godišnjica osnutka Hrvatskih oružanih snaga. Ministarstvo obrane obećalo je da će ubuduće pokrivati troškove prijevoza na druženja i okupljanja, što će olakšati organizaciju puta i rad zbora u budućnosti. Rozarijo Rozga istaknuo je i dobru suradnju s gradovima Samoborom i Svetom Nedeljom, za razliku od drugih sredina gdje tako dobre suradnje nema.

Nakon izvješća predsjednika, slijedila su financijska i izvješća o radu nadzornog odbora, a sva su ta izvješća jednoglasno prihvaćena. Potom je prihvaćen i program rada za sljedeću godinu u kojem se predviđa ponovno nekoliko okupljanja, susret u zapadnoj Slavoniji, susret u Vrbovcu i odlazak na proslavu oblljetnica kao što su, primjerice, oslobođenje Knina i Okučana. Na kraju skupštine o projektu uređenja spomen obilježja poginulim braniteljima na Trokutu kod Novske govorio je Adolf Paar, koji je iznio i inicijativu da 29. listopada bude Dan branitelja Zagrebačke županije. Josip Mahović pozvao je sve koji posjeduju video materijale iz Domovinskog rata da se jave u svoje udruge kako bi se, prema planu, napravio i dokumentarni film o djelovanju 151. brigade i građana Samobora u Domovinskom ratu.

Na izvještajnoj skupštini časničkog zbora nazočili su zamjenik gradonačelnika Samobora Tomislav Masten, predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Boris Makarun, svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin, ratni zapovjednici 151. brigade Paar, Dugandžić i Mahović, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, udruge Hrvatski domobran te gosti iz časničkog zbora gradova Zagreba, Vrbovca i Ivanić-Grada, iz zagrebačkog Trnja, predstavnici Policijske postaje Samobor te ostali gosti.

M.Š.

 

Skupština Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje

Samoborsko Poglavarstvo zaključilo priču o proračunu za 2009. godinu

Skupština Hrvatskog časničkog zbora Samobora i Svete Nedelje

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002