03.03.2008.

Susret čelnika Grada Samobora sa župnicima samoborskih župa

Video kamere i na crkve

Susret čelnika Grada Samobora sa župnicima samoborskih župa

Tradicionalno jednom godišnje samoborski gradski čelnici ugoste župnike samoborskih župa kako bi čuli njihove potrebe i dogovorili se o daljnjoj suradnji. Tako su 28. veljače gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, njegovi zamjenici Marica Jelenić i Tomislav Masten te pročelnici Damir Fabek i Roland Gajšak pozdravili okupljene župnike i obećali da će Grad aktivno potpomagati uređenje objekata, bilo putem odobrenja donacija, direktnim preuzimanjem investicije ili nabavom robe koja bi se koristila kod radova, kao što se to činilo i do sada. Gradonačelnik Filipec najavio je i još bolju suradnju, ali i postavljanje video nadzora na većinu objekata, kako bi ih se zaštitilo od vandala, kao što je to bio slučaj šaranja po fasadi crkve svete Anastazije i po postajama križnog puta na Kalvariji.

Grad Samobor je u 2007. godini u radove na sakralnim objektima uložio 893.703 kune, od toga najviše na uređenje svetišta u župnoj crkvi svete Anastazije (252.926 kuna) te za arheološke, restauratorske i konzervatorske radove na kapeli Svetog Križa na Otruševcu (168.058 kuna). Za tu je kapelu od Ministarstva kulture stiglo 100.000 kuna, što su bila i jedina sredstva za područje Samobora.

Župnici su zahvalili Gradu na pomoći i suradnji, a potom rekli što se još u pojedinim župama planira učiniti. Najveći problemi su starost pojedinih objekata u kojima je nužno sanirati vlagu, obnoviti oltare u suradnji s konzervatorima i urediti fasade. Pojedine župe imaju problema s nedostatkom prostora za susrete i vjeronauk. Izdvaja se nova crkva u Lugu koju treba urediti i opremiti. Sastanku su nazočili samoborski župnik i dekan samoborsko – okićkog dekanata Vlado Bogdan, župnik iz Kotara fra Lovro Jelušić, župnik iz Rakovog Potoka Stjepan Drugčević, župnik iz Luga Damir Bačun, župnik iz Domaslovca Konrad Žižek, novi župnik iz Svetog Martina pod Okićem Josip Karas, novi župnik iz Ruda Božo Grbeša, stojdraški župnik Mile Vranešić, župnik Grkokatoličkog pastoralnog centra u Samoboru Danijel Vranešić te gvardijan franjevačkog samostana Čedomil Vešligaj.

Gradonačelnik Filipec upoznao ih je i sa zakonskom odredbom prema kojoj će Komunalac preuzeti upravljanje svim grobljima, a u planu je i proširenje groblja u Otruševcu. Također, gradonačelnik je rekao da se čeka samo još jedan papir kako bi se dobila konačna potvrda dolaska Hrvatskog katoličkog sveučilišta u prostor bivše vojarne. Na kraju je rečeno i da se istraga glede uništavanja Kalvarije privodi kraju, budući da policija radi DNK analizu i uskoro bi se trebali otkriti počinitelji. Ako će biti riječ o maloljetnim osobama, kao što se pretpostavlja, naknada štete tražit će se od njihovih roditelja.

M.Š.

 
03.03.2008.

Čelnici Zagrebačke županije opovrgli špekulacije o krizi unutar vlasti

Sve je super, ma sve je za 5

Čelnici Zagrebačke županije opovrgli špekulacije o krizi unutar vlasti

Sve češće i sve glasnije medijske špekulacije o mogućem raspadu vladajuće koalicije u Zagrebačkoj županiji (HSS, SDP, HNS, HSU) ili u najmanju ruku preslagivanjima unutar koalicije županijski stranački čelnici redom su opovrgli na tiskovnoj konferenciji u četvrtak, 28. veljače.

- Vlast funkcionira normalno, radi se o špekulacijama, pa čak i podmetanjima – rekao je, između ostalog, župan i potpredsjednik županijskog HSS-a Stjepan Kožić. Koalicija u županiji je stabilna i čvrsta, a sve što je koalicijskim sporazumom dogovoreno to se i ostvaruje, zaključili su Kožić i predsjednici županijskih stranačkih odbora Palma Klun Posavec (SDP), Josip Jambrač (HNS) i Lazar Grujić (HSU).

Predsjednica Županijske skupštine Palma Klun-Posavec dodala je još kako je jedino mjerilo prema kojemu se ravna koalicija volja birača te da bi svako preslagivanje mimo te volje, izvan izbora, bila svojevrsna politička korupcija i prostitucija.

Dožupan Josip Jambrač naglasio je pak čvrstu opredijeljenost HNS-a za aktualnu koaliciju te je izrazio zadovoljsvo činjenicom da će stalne špekulacije o preslagivanjima biti potpuno eliminirane kada uskoro zaživi novi izborni zakon kojim će se čelni ljudi lokalnih i regionalnih razina birati neposredno.

Predsjednik županijskog HSU-a Lazar Grujić istaknuo je da, iako se Stranku umirovljenika i njega često aspostrofira kao najslabiju kariku županijske koalicije, HSU ne misli iznevjeriti koalicijski sporazum te da su on i HSU zadovoljni u koaliciji.

Kruno Solenički

 
03.03.2008.

Projekt Kulturno – komercijalnog centra ponovno na dnevnom redu Gradskog poglavarstva

Sve mora znati i Gradsko vijeće

Projekt Kulturno – komercijalnog centra ponovno na dnevnom redu Gradskog poglavarstva

Kontinuirano se na sjednicama Poglavarstva nalazi tema Kulturno – komercijalnog centra, budući da je i planirano predstavljanje svakog novog koraka u ovom projektu kojeg izrađuju Sinergijske solucije. Podsjećamo, radi se o gradnji novog kulturnog centra na mjestu postojećeg kina, a koji bi odabrani investitor napravio za ustupljeno vlasništvo i pravo građenja trgovačkog centra i hotela na postojećem parkiralištu u Kompareovoj ulici te stambenih objekata u Ulici Ilirskog pokreta. Ovaj put članovima Poglavarstva 25. veljače predstavljeni su studija izvodljivosti i dokumentacija za nadmetanje.

Kako je rekao Hrvoje Vajić iz Sinergijskih solucija, provedeni inicijalni model, koji je služio ispitivanju tržišta, iskazao je vrlo dobre rezultate, jer je interes iskazalo 6 potencijalnih privatnih partnera (Porr Hrvatska d.o.o., Ingra d.d., Medveščak d.d. Zagreb, talijanski konzorcij s jednom tvrtkom iz Pule, Megrad d.o.o. Zagreb i Airmet d.o.o. iz Križevaca). S njima se razgovaralo o prilagodbama projekta, ali važno je napomenuti da će konačnu riječ imati Grad Samobor, koji će odrediti sadržaje i maksimalne površine prije potpisivanja ugovora.

Naime, jedno od traženja potencijalnih investitora je da se omoguće i stambene površine na zadnjoj etaži trgovačkog centra, proširi zona građenja u Ulici Ilirskog pokreta, a bilo je i ideja o uređenju doma umirovljenika. Inače, preliminarni programski okvir predviđa gradnju kulturnog centra s oko 3.200 m2 brutto površine, trgovačko-poslovni centar s hotelom i podzemnim garažama na maksimalno 10.000 m2 brutto površine te stambeno-poslovni kompleks na maksimalno 5.000 m2 brutto površine, kao i uređenje zelenih površina. Kako je navedeno u studiji, temeljem probabilističke distrubucije maksimalnog iznosa naknade koju bi privatni parner bio spreman platiti za ustupljeno vlasništvo i pravo građenja, određena je minimalna naknada koju partneri mogu ponuditi tijekom natječajnog postupka u iznosu od 4 milijuna eura.

Tijekom rasprave na sjednici Poglavarstva najviše je bilo upita o fazama u postupku i provedbi javnog nadmetanja, a prihvaćen je i zahjtev da se sa svim materijalima upoznaju gradski vijećnici te u rad uključe i konzervatori, kako pri izmjenama urbanističkog plana uređenja i pri izmjenama GUP-a ne bi bilo nedoumica. Na kraju je dopunjena komisija za odabir kvalificiranih natjecatelja koju će sada činiti gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, njegovi zamjenici Marica Jelenić i Tomislav Masten te pročelnici Roland Gajšak i Željko Kovačić.

U nastavku sjednice prihvaćena je odluka o oročavanju 10 milijuna kuna kod banke kod koje se posjeduju žiro računi i to na rok od jednog mjeseca s opcijom produžavanja i uz kamatnu stopu od 7,1%. Procijenjeni mjesečni novčani efekt oročavanja iznosio bi 59.166 kuna, izvijestio je pročelnik Roland Gajšak.

Prodaje se Lovački rog

Grad Samobor će raspisati javni natječaj za prikupljanje pismenih ponuda za kupnju nekretnine koja se sastoji od 1/3 dvije poslovne zgrade i 1/3 kuće u Kleščićevoj ulici. Riječ je o prostoru Lovačkog roga. Početna cijena iznosila bi 918.244 kune. Do ove nekretnine Grad je došao nagodbom s tvrtkom Prodex u stečaju na ime potraživanja za komunalnu naknadu.

 

Susret čelnika Grada Samobora sa župnicima samoborskih župa

Čelnici Zagrebačke županije opovrgli špekulacije o krizi unutar vlasti

Projekt Kulturno – komercijalnog centra ponovno na dnevnom redu Gradskog poglavarstva

Arhiva 2008

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002