04.11.2008.

Samoborski SDP osnovao svoj Forum seniora

Ubrzati izgradnju staračkog doma

Samoborski SDP osnovao svoj Forum seniora

U samoborskom SDP-u održana je osnivačka konvencija Foruma seniora SDP-a. Forum seniora oblik je organiziranja unutar SDP-a koji brine i skrbi za poboljšanje uvjeta života seniora.

U opuštenom ozračju sudionici osnivačke konvencije usvojili su program rada organizacije u kojem su navedena područja aktivnosti od interesa za seniore grada Samobora i okolice. Gradski odbor koji je izabran tijekom rada konvencije zadužen je da, na osnovi usvojenog programa rada, izradi operativni program aktivnosti novoosnovane organizacije Foruma seniora.

Iz sastava sedmeročlanog Gradskog odbora konvencija je izabrala Petra Raića da predsjeda tim odborom i Gradskom organizacijom Foruma seniora. Za potpredsjednika je izabran Milan Živković iz Bregane iz kojeg područja dolazi veliki broj članova Foruma seniora SDP-a Samobor.

Osnovni zadatak novoosnovanog Foruma bit će izrada glavnih projekata kojima bi se građanima ponudili načini rješavanja problema osoba starije životne dobi u Samoboru. Zaključak članova konvencije bio je da je potrebno ubrzati rješavanje pitanja izgradnje staračkog doma u Samoboru, a predlažu i usvajanje različitih programa za seniore kroz tematske radionice. Smatraju da je takve radionice potrebno razmjestiti po naseljima grada Samobora kako bi bile dostupnije starijima, koji najčešće nisu u mogućnosti kretati se dalje od svoje životne sredine, za što su seniori naveli različite razloge: financijske, zdravstvene, neadekvatan javni prijevoz.

S.H.

 
04.11.2008.

Mjesni odbor Galgovo zatražio novo prometno rješenje za povećanje sigurnosti u središtu mjesta

Rotor na Trgu svetog Roka

Mjesni odbor Galgovo zatražio novo prometno rješenje za povećanje sigurnosti u središtu mjesta

Mjesni odbor Galgovo zatražio je novu regulaciju prometa u samom središtu mjesta, na Trgu svetog Roka, i to na način da se tamo formira kružni tok prometa. Zahtjev su obrazložili potrebom povećanja sigurnosti sudionika u prometu, osobito djece, budući da su u centru Galgova smješteni ambulanta, crkva, dječji vrtić i trgovina. Zahtjev je razmatralo Gradsko poglavarstvo i zatražilo ponudu za izradu glavnog projekta raskrižja i to tvrtke Tigon iz Zagreba, koja je za projektiranje kružnog toka i geodetske poslove zatražila 63.000 kuna. Ta je ponuda prihvaćena i odobreno ugovaranje usluge projektiranja s početkom izvršenja odmah po potpisivanju ugovora i rokom izrade 60 dana.

M.Š.

 
04.11.2008.

U Turističkoj zajednici Zagrebačke županije postavljena izložba u čast Ivice Sudnika

Impresivna ostavština

U Turističkoj zajednici Zagrebačke županije postavljena izložba u čast Ivice Sudnika

Tko je Ivica Sudnik i što je on značio za Samobor i Samoborce ne treba posebno isticati. Mogućnost da ga upozna još više ljudi, osobito Zagrepčana i gostiju glavnoga grada te šira javnost, postoji sada u Turističkom uredu Zagrebačke županije u Preradovićevoj 42 u Zagrebu. Tamo je sve do 1. prosinca izložen dio predmeta iz zbirke Ivice Sudnika koju je on darovao Samoborskom muzeju. Stoga su na otvorenju 4. studenoga bili čelni ljudi Samoborskog muzeja, zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, direktorica samoborskog Turističkog ureda Zdravka Škugor Ferdebar, te poštovatelji lika i djela Ivice Sudnika.

Nazočne je pozdravila direktorica ureda Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić, a potom je riječ preuzela Ivanka Brekalo. Ona je istaknula osnovne biografske podatke o Sudniku – od toga da je rođen 24. listopada 1910. godine, da je osnovnu školu pohađao u Samoboru, realnu gimnaziju u Zagrebu, a potom je izučio urarski zanat, te da se već s petnaest godina počeo baviti fotografijom. Ivanka Brekalo dalje je posjetiteljima ponudila niz zanimljivih podataka koji su bili vezani uz samu izložbu, koja je i presjek rada tog najpoznatijeg kroničara Samobora. Naime, njegove tri zbirke osnovane su još prije 1930. godine (bibliografija, kronike i starine) i bile su osnova Samoborskog muzeja koji je i osnovan na Sudnikov poticaj 1949. godine. Prvu zbirku, Samoborska bibliografija, osnovao je 1925. sa samo petnaest godina. Na kartice je upisivao knjige, brošure, članke iz novina i časopisa, djela Samoboraca i djela pisana ili tiskana o Samoboru, itd. Bio je ravnatelj Muzeja i povjerenik Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kao što je velika njegova zasluga u razvoju fotografske djelatnosti te tehničke zbirke, tako je jednako zaslužan i za razvoj sporta, osobito skijanja i sanjkanja, istaknuto je na otvorenju izložbe. Kao dokaz tomu izložene su i dvije drvene skije kojima se koristio Sudnik. Zanimljivo je da je bio na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine kao fotoreporter tadašnjeg Hrvatskog dnevnika. Bio je i na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu te na ZOI 1984. u Sarajevu.

Kao priznanje za njegov angažman u sportu stiglo je i priznanje u vidu članstva u Hrvatskom olimpijskom odboru 1991. godine. Suradnjom Hrvatskog planinarskog saveza i Ivice Sudnika došlo je i do osnivanja Planinarskog muzeja. Punih 29 godina Sudnik je bio predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Japetić. Odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara 1999. godine za zasluge u sportu i planinarstvu.

To su samo neke od sličica iz njegova života, ali dovoljne da se stekne dobra predodžba o tome koliki je njegov značaj u povijesti našega grada. Objavio je tisuće članaka, prikaza, povijesnih crtica, a svoju je zbirku 1984. godine ostavio Samoborskom muzeju, u kojem je do kraja života bio savjetnikom. Umro je 24. rujna 2002. godine.

Zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić također je istaknula kako se govoreći o Sudniku mora reći da se radi o iznimnoj i osebujnoj osobi širokih pogleda i interesa, kolekcionaru i zaljubljeniku, sportašu, fotografu, muzealcu, koji je iza sebe ostavio veliku i impresivnu ostavštinu i time zadužio grad, pa se njemu Samobor odužio podizanjem spomenika ispred Muzeja, a i Planinarski dom na Velikom dolu dobio je njegovo ime. Stihove posvećene Sudniku pročitao je Marinko Španović, a potom je Ivanka Brekalo rekla da je, osnivajući muzej, Sudnik oduvijek želio da on postane okupljalište ljudi, osobito umjetnika. Da je živ navršio bi 98. godina.

Osim što su mogli razgledati plakate s opisom zbirki i pojedine eksponate, okupljeni su mogli probati i Sudnikovu žemljicu, koja postaje suvenir iz njegova kredenca.

Izložbu su zajedno postavili Turistička zajednica Grada Samobora i Samoborski muzej, koji nastavlja tradiciju priređivanja godišnje tematske izložbe Sudniku u čast.

Mato Šipuš

 
04.11.2008.

Položeni vijenci uoči dana Svih svetih

Još jednom - hvala

Položeni vijenci uoči dana Svih svetih

Ispred velikog križa na samoborskom Gradskom groblju 31. listopada položen je vijenac i zapaljene su svijeće u spomen na naše mrtve uoči blagdana Svih svetih. Već prema tradiciji na groblju su bila izaslanstva Grada Samobora, predvođena gradonačelnikom Antunom Dubravkom Filipcem, njegovim zamjenicima Maricom Jelenić i Tomislavom Mastenom te predsjednikom Gradskog vijeća Borisom Makarunom. Svijeće su zapalili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske postaje Samobor, Javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljnog vatrogasnog društva, ravnatelji srednjih i osnovnih škola s područja grada, predstavnici političkih stranaka, civilnih udruga i društava, a potom je molitvu za sve pokojnike izrekao samoborski župnik Vlado Bogdan.

Nakon što je položen vijenac i zapaljene svijeće kod križa na groblju, okupljeni su se uputili do spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata u Parku domovinske zahvalnosti, gdje su također zapalili svijeće i pomolili se za pokoj svih duša.

U petak, 31. listopada, u 18 sati u župnoj crkvi Svete Anastazije bit će služena misa za sve poginule branitelje. Na dan Svih svetih, 1. studenog, poldanjica u čast Svih svetih bit će služena u 10 sati i 30 minuta, a na Dušni dan, 2. studenog, u 10 i 30 bit će služena misa za sve pokojne župe Samobor. Na Dušni dan bit će služena i misa na groblju kod kapelice časnih sestara u 15 sati.

M.Š.

 

Samoborski SDP osnovao svoj Forum seniora

Mjesni odbor Galgovo zatražio novo prometno rješenje za povećanje sigurnosti u središtu mjesta

U Turističkoj zajednici Zagrebačke županije postavljena izložba u čast Ivice Sudnika

Položeni vijenci uoči dana Svih svetih

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002