03.02.2008.

Održana 15. redovna godišnja skupština Udruge HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje

Najavljena i tribina o dionicama

Održana 15. redovna godišnja skupština Udruge HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje

U naselju Gradna, u tamošnjem restoranu, prvog dana veljače okupili su se članovi Udruge HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje na redovitoj skupštini. Predznak redovita značio je da se na skupštini usvajalo izvješće o radu, financijsko izvješće, kao i plan rada za naredno razdoblje. Kao što je i običaj, okupljene na skupštini pozdravili su uzvanici i gosti, a među njima i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Tomislav Masten i novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Svete Nedelje Drago Prahin.

Predsjednik samoborske i svetonedeljske HVIDR-e, Velimir Prosoli, u kraćem razgovoru rekao nam je da se u proteklih 15 godina problemi članova rješavaju sporijim tempom od očekivanog, ali i dalje imaju strpljenja i nadaju se da će se ti problemi što prije riješiti. Jedan od njih je i zapošljavanje, što sada jako teško ide, iako postoje obećanja da će se tom problemu posvetiti puna pozornost. No, dobro poznata sporost hrvatske birokracije je i ovdje na djelu. Također postoje problemi i nedoumice oko braniteljskih dionica, koje članovi najčešće brzo prodaju. Stoga će Udruga ubrzo organizirati predavanje u kino dvorani na kojem će stručnjaci pojasniti najvažnije odrednice zakona i odgovarati na, vjeruje se, brojna pitanja, rekao nam je Velimir Prosoli.

Ipak, najvažnija ideja, koja se potvrđuje i na svakoj dosad održanoj skupštini, je ideja druženja starih ratnih prijatelja, jer su navikli pomagati si u ratu pa to i dalje čine u miru. To je, naravno, i jedna od zadaća i ciljeva Udruge HVIDR-a, koja će nastojati riješiti probleme na koje mogu naići. Stoga su za sve članove i dobronamjernike vrata Udruge na Trgu Matice hrvatske uvijek otvorena. Inače, prostor je tijekom ljeta obnovljen pa svima koji su u tome sudjelovali predsjednik samoborske i svetonedeljske HVIDR-e zahvaljuje.

M.Š.

 
03.02.2008.

Održana javna tribina o ostvarivanju prava i zaštiti potrošača u Republici Hrvatskoj

Nedovoljno upoznati s pravima

Održana javna tribina o ostvarivanju prava i zaštiti potrošača u Republici Hrvatskoj

Sve se češće naglašava teza da smo svi mi potrošači, ali bi se onda moglo reći i da premalo marimo o tome kakva su nam prava. Niti javna tribina u Samoboru 31. siječnja o ostvarivanju prava i zaštiti potrošača u Republici Hrvatskoj nije pobudila veći interes građana, iako vjerojatno niti ne znaju koje su im sve mogućnosti pružene, nakon što je Hrvatski sabor 13. srpnja 2007. usvojio novi Zakon o zaštiti potrošača.

O njegovom postojanju, prema nedavnim istraživanjima, ne zna čak 58 posto građana Hrvatske. Upravo su odredbe iz zakona i primjere iz prakse predočile nazočnima gošće tribine – načelnica Odjela za zaštitu potrošača pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Đema Bartulović, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača dr. Vesna Brčić-Stipčević i tajnica Suda časti i Centra za mirenje Hrvatske obrtničke komore Suzana Kolesar.

Rečeno je da u našoj zemlji trenutno djeluje 26 udruga za zaštitu potrošača i dva saveza. Organizirana su i besplatna savjetovališta u zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, a ona su u prošloj godini pružila oko 15.000 besplatnih savjeta. Gošće tribine istaknule su i da ljudi često uopće ne reagiraju kada ih se zakida kao potrošača, bilo u trgovini ili u restoranu. Inače, najviše pritužbi je bilo na komunalne usluge. Ukratko, potrošač ima pravo na sigurnost, izbor, naknadu štete, obavještavanje, edukaciju, izražavanje mišljenja i prigovora, na zadovoljavanje osobnih potreba i pravo na zdrav okoliš. No, ono najvažnije što svaki potrošač treba znati su prava zakona koja ga štite od lošeg proizvoda i loših usluga. Naime, u krajnjoj konzekvenci, ako nije zadovoljan proizvodom, kupac ima pravo na povrat novca. U slučaju spora prvo se pokušava s postupkom mirenja, a u slučaju neuspjeha krajnja mjera je sudska tužba.

Skup je otvorio predsjednik samoborske Udruge za zaštitu potrošača Miran Šoić, a nazočili su mu pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Grada Samobora Željko Radovanić i tajnica Udruženja obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika Silva Lamot.

M.Š.

Članci zakona o zaštiti potrošača

Obveza trgovca

Članak 5.

Stavak 2. - Trgovac je dužan, na zahtjev i prema izboru potrošača, proizvod koji ima nedostatak zamijeniti novim ispravnim proizvodom ili mu vratiti iznos plaćen za taj proizvod, odnosno sniziti cijenu ili, uz suglasnost potrošača, otkloniti nedostatak na proizvodu.

Stavak 3. - Trgovac je u slučaju nedostatka kod obavljene usluge dužan, na zahtjev potrošača, vratiti iznos plaćen za tu uslugu, sniziti cijenu usluge ili otkloniti nedostatak obavljene usluge.

Stavak 4. - Potrošač može u slučaju iz stavka 2. i 3. ovoga članka zahtijevati povrat plaćenog iznosa samo ako je prethodno dao trgovcu primjereni rok za ispunjenje ugovora.

Stavak 5. - Nedostatak na proizvodu, odnosno obavljenoj usluzi, kada je to nužno, dokazuje se vještačenjem u za to ovlaštenim ustanovama ili uz pomoć ovlaštenog sudskog vještaka, a troškove vještačenja snosi potrošač ili trgovac, ovisno o rezultatu vještačenja.

Stavak 6. - Trgovac je dužan, u tijeku jamstvenog roka, popraviti u primjerenom roku neispravan proizvod potrošaču koji je predao jamstveni (garancijski) list, ili, ako to nije moguće, umjesto istoga predati mu proizvod koji je ispravan.

Članak 130.

U slučaju spora između potrošača i trgovca, može se podnijeti prijedlog za mirenje Centru za mirenje Hrvatske gospodarske komore, Centru za mirenje Hrvatske obrtničke komore ili Centru za mirenje Hrvatske udruge poslodavaca, kao i prijavu Sudu časti Hrvatske gospodarske komore i Sudu časti Hrvatske obrtničke komore.

 
03.02.2008.

U Samoborskoj knjižnici održano predavanje o pokladnim običajima na Krku

Od koleda do mesopusta

U Samoborskoj knjižnici održano predavanje o pokladnim običajima na Krku

Suradnjom Samoborskog muzeja i Gradske knjižnice u četvrtak, 31. siječnja, još je jednom dat doprinos boljem poznavanju karnevalske tradicije u Hrvatskoj. Konkretno, ovaj su put u sklopu "fašničkih predavanja" predstavljeni pokladni običaji Krka. Etnolog Tvrtko Zebec s Instituta za etnologiju i folkloristiku održao je zanimljivo predavanje o povezanosti krčkog Karnevala i Kolijane, običaja biranja Kralja i Kraljice mjesta koje se u pojedinim gradićima događa u pravilnim vremenskim razmacima. Na primjeru tradicije Gabonjanskih kolijana Zebec je pojasnio simboliku običaja i upoznao okupljene s raznolikim koledarskim i mesopustnim ritualima i tradicijama.

K.S.

 
03.02.2008.

Počele pripreme za 21. Samoborsku salamijadu

Salamijada prvi put u petak

Počele pripreme za 21. Samoborsku salamijadu

Naredna, 21. Samoborska salamijada održat će se u petak, 11. travnja, u velikom šatoru na Trgu kralja Tomislava. Zaključeno je to na prvoj sjednici Organizacijskog odbora ovogodišnje Salamijade, koji se sastao u poznatom restoranu Glineni golub, vlasnika Alojza Požgaja, jednog od osnivača udruge Zlatna šajba.

Predsjednik Udruge i predsjednik Organizacijskog odbora Dubravko Viduč upoznao je članove odbora sa do sada poduzetim koracima u organizaciji ove velike gastronomsko - turističke priredbe te posebno istakao sastanak s predstavnicima Grada Samobora, na čelu s gradonačelnikom Antunom Dubravkom Filipcem. Viduč i tajnica Udruge Irena Franceković naglasili su da sa sastanka nose izuzetno pozitivne dojmove i da bi ovogodišnja Salamijada trebala značiti važan iskorak - organizacijski i sadržajno.

U organizaciju će se ponovno uključiti samoborski ugostitelji, ali ovaj put uz podršku svojih kolega iz drugih krajeva Hrvatske. Ta će im podrška u svakom slučaju biti potrebna, budući da je predviđen puno veći broj posjetitelja, njih oko 1.000!

Novost je i promijenjeni dan održavanja Salamijade. Ona je po prvi puta pomaknuta sa subote na petak, a sve kako bi već tradicionalni Samoborski proljetni sajam potrajao u kontinuitetu cijelu subotu i nedjelju.

Na sjednici Organizacijskog odbora podijeljena su konkretna zaduženja, a detalji oko prijava i predaja salama bit će poznati uskoro, budući da će Organizacijski odbor od sada zasjedati redovito - svakog utorka, sve do 11. travnja i do 21. Samoborske salamijade.

Stjepan Stanić

 
03.02.2008.

Održano 17. po redu najveće hrvatsko zimsko planinarsko hodočašće

Sveta Gera gostoljubiva i zimi

Održano 17. po redu najveće hrvatsko zimsko planinarsko hodočašće

Iako je Žumberak prelijepi kraj s mnogo čari, ipak ima dana kad zablista u još većoj ljepoti. Božjom milošću tako se svim planinarima i proštenjarima pokazalo sedamnaesto tradicionalno hodočašće na Svetu Geru, u nedjelju 27. siječnja. Okupljeni na misnom slavlju u svetištu sv. Ilije, zaštitnika Žumberka, na mjestu kojeg je prije sedamnaest godina blagoslovio blagopokojni kardinal Franjo Kuharić, uz nazočnost križevačkog vladike Slavomira Miklovša i tridesetak svećenika, mnogobrojni hodočasnici iz Hrvatske i Slovenije te članovi dvadesetak planinarskih društava okupili su se na spomenutom mjestu kako bi zahvalili Bogu na svim milostima kojima daruje svoje stado, ali i kako bi se pomolili za sve pokojne dobročinitelje koji su bili neizostavni "temelj" u oživljavanju ovog svetišta. Sveto misno slavlje predvodio je protojerej Milan Vranešić uz koncelebraciju velečasnog Josipa Gonana. Pjevanje su predvodili mladi iz župe sv. Anastazije iz Samobora.

U prigodnoj propovijedi preč. Vranešić osvrnuo se na blaženstva koje je Isus naučavao upravo na gori i to mnoštvu naroda. Povezao je Govor na gori s prisutnim hodočasnicima i svetištem sv. Ilije. Također je istaknuo važnost ovakvih hodočašća, jer su ona duhovna hrana današnjem čovjeku opterećenom užurbanim gradskim životom. Spojivši euharistiju - zahvalu s prekrasnom Božjom prirodom događa se ono što se već dugi niz godina događa na najvišem vrhu sjeverozapadne Hrvatske i što privlači sve veći broj hodočasnika na ovo "sveto brdo". To je Božja prisutnost, molitva i mir, te zajedništvo i bogatstvo dvaju naroda i dvaju obreda, istaknuo je otac Vranešić. Također je pozvao okupljene na molitvu za sve pokojne dobročinitelje ovog svetišta. Nakon misnog slavlja hodočasnici su crkvenom pjesmom obilazili oltar, a na raspolaganju im je bio i prepoznatljivi žumberački zidni kalendar i razglednice svetišta.

Nakon misnog slavlja zadovoljni hodočasnici potražili su okrepu u kuhanom vinu i čaju, gulašu, grahu i ostalim specijalitetima kraja. U Sošicama su mnogobrojni hodočasnici imali mogućnost posjeta Žumberačke etnografske zbirke u samostanu sestara Bazilijanki.

Danijel Hranilović

dopisnik IKA-e

 
03.02.2008.

126. sjednicu samoborskog Gradskog poglavarstva građani neće pamtiti po dobru

Val poskupljenja stigao i u Samobor

126. sjednicu samoborskog Gradskog poglavarstva građani neće pamtiti po dobru

Voda, odvodnja, javni prijevoz i parkiranje – za to će ubuduće građani Samobora morati izdvajati više nego do sada, nakon što su nove cijene usluga prihvaćene na sjednici Gradskog poglavarstva. Tako je val poskupljenja, koji je početkom godine zahvatio Hrvatsku, stigao i u naš grad. Konkretno, to izgleda ovako:

Voda

Nakon što je samoborska gradska uprava prije dva tjedna odbila zahtjev zagrebačkog Holdinga o poskupljenju vode, točnije njihove podružnice Vodoopskrbe i odvodnje, taj je zahtjev ipak prihvaćen. No, u međuvremenu je organiziran sastanak na kojem su se predstavnici Holdinga obvezali izvršiti ugovorene radove na izgradnji nove i rekonstrukciji stare mreže te će u 2008. na području Samobora uložiti 4.500.000 kuna. Odnosi se to na nastavak izgradnje magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda Rakov Potok – Petkov Breg – Klinča Sela, na izgradnju vodospreme Rude, izgradnju druge etape magistralnog cjevovoda Sveta Nedelja – Samobor te na sanaciju mreže u Zagrebačkoj i Jelačićevoj ulici, Konščici i Maloj Rakovici. Nakon postignutog dogovora, prosječna četveročlana obitelj, koja mjesečno potroši 16 kubičnih metara pitke vode, svaki će mjesec plaćati 28 kuna više nego dosad.

U raspravi je gradonačelnik Filipec istaknuo da si Samobor ne može dopustiti još jednu godinu mirovanja u gradnji i sanaciji mreže, što se zbog neaktivnosti Holdinga dogodilo u 2007. Stoga je prihvaćen njegov prijedlog da se sporazum raskine i da Grad Samobor preuzme tu djelatnost, ako Holding ne realizira ovaj dogovor. Stjepan Črnjak je bio protiv gradonačelnikova zaključka, upozorivši da prije treba napraviti detaljnu analizu, budući da Samobor nema dovoljno vlastitih kapaciteta za pokrivanje svih potreba u vodoopskrbi, niti je poznato što znači preuzimanje i zapošljavanje ljudi u vlastitom poduzeću.

Odvodnja

Na sjednicu Poglavarstva stigao je i zahtjev Komunalca za povećanjem cijena usluga. Od šest zahtjeva tri su prihvaćena te se stoga povećava cijena za uslugu odvodnje za 50 posto (cijena je mirovala od 1996. godine), a to znači i pojačanu sanaciju postojeće kanalizacijske mreže na kritičnim dionicama. Nove cijene primjenjivat će se od 1. veljače te će domaćinstva s kanalizacijom umjesto 0,96 od tada plaćati 1,44 kune po kubičnom metru.

Parkiranje

Ono će poskupjeti od 20 do 33 posto. U praksi sat parkiranja u svim zonama poskupljuje za jednu kunu. Tako će u prvoj zoni (kod Hotela Lavica) sat parkiranja umjesto 5 koštati 6 kuna, u drugoj (gradske ulice) umjesto 4 bit će 5 kuna, dok će za parking u trećoj zoni (Kompareova ulica iza kina) ubuduće umjesto 3 trebati izdvojiti 4 kune za sat vremena korištenja parkirališta. Također, od 1. veljače poskupljuju i mjesečne parkirne karte.

Zakup prostora na tržnici i sajmištu

I ova usluga ide gore, ali to za većinu građana neće predstavljati toliki problem. Dobra je za njih vijest da je Poglavarstvo odbilo povećanje cijene za pogrebne usluge, pražnjenje i odvoz fekalija iz sabirnih jama te za, ono najvažnije, odvoz kućnog otpada. Barem za sada.

Prijevoz

Prihvaćen je novi tarifni pravilnik Autoturista i Samoborčeka prema kojem cijene od 1. veljače idu gore za prosječno 15 posto. Poskupljenje je obrazloženo povećanjem cijene goriva za 32 posto u posljednje dvije godine, koliko cijene nisu korigirane, te troškovima održavanja vozila i nabave rezervnih dijelova. Tako će pojedinačna cijena karte na relaciji Samobor – Zagreb Autobusni kolodvor biti 25 umjesto 22 kune, a cijena pokaza za šest zona 420 umjesto 360 kuna. Za Črnomerec karta će biti skuplja za dvije kune, a pokaz za 50 kuna. Za dvije zone (primjerice za Breganu) nova cijena pojedinačne karte je 10 kuna, a mjesečnog pokaza za građanstvo 265 kuna.

Mato Šipuš

 

Održana 15. redovna godišnja skupština Udruge HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje

Održana javna tribina o ostvarivanju prava i zaštiti potrošača u Republici Hrvatskoj

U Samoborskoj knjižnici održano predavanje o pokladnim običajima na Krku

Počele pripreme za 21. Samoborsku salamijadu

Održano 17. po redu najveće hrvatsko zimsko planinarsko hodočašće

126. sjednicu samoborskog Gradskog poglavarstva građani neće pamtiti po dobru

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002